Foto: EPA/MATTHIAS SCHRADER

Ilija Petković, nekadašnji selektor Srbije i Crne Gore, preminuo je nakon zdravstvenih komplikacija, a iza sebe je ostavio bogatu fudbalsku zaostavštinu.

Poslednji selektor Srbije i Crne Gore 2006. godine odveo je „plave“ na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, a simpatični lapsus u kojem je „obećao da neče osvojiti Svetsko prvenstvo“ ostao je kao jedna od prvih asocijacija na njega.

„Sve naše reči biće velike, ako ih isprate velika dela. Šta ćemo da uradimo, gde ćemo da se zaustavimo – niko ne zna. Ne mogu da vam obećam da ćemo biti svetski prvaci, ali ne mogu ni da vam obećam da nećemo! Volja jaka šala nije, iz nje sila inat bije. Čast svakome, predaja nikome. Neka se igra u slavu fudbala, neka pobedi bolji. Budimo realni, tražimo nemoguće“, rekao je tom prilikom Petković.

PROČITAJTE JOŠ

Spontan i iskren, uvek otvorenog srca, Petković je na razgovore sa medijima gledao kao prijateljska ćaskanja, a neke od njegovih izjava dugo će se pamtiti i citirati.

Posle eliminacije sa planetarne smotre, javnost je brzo zaboravila činjenicu da je pod komandnom palicom Ilije Petkovića naša reprezentacija kvalifikacije završila ispred Španije za koju su tada igrale svetske fudbalske zvezde poput Raula, Gutija, Hoakina, Toresa, Kasiljasa, Ćavija, Inijeste… Petković je tada skromno odgovorio na kritike, pokazavši pored trenerske i ljudsku veličinu.

„Vreme će oceniti kako sam vodio reprezentaciju. Imao sam ambiciju da našu zemlju i fudbal odvedem na nove koloseke, da pokažem da smo civilizovani, da imamo kvalitet, da se povratimo iz izopštenosti“.

Sa kolikim je entuzijazmom popularni Petko pripremao utakmice možda najbolje otkriva njegova izjava:

„Pripremao sam govore u kojima sam citirao slavne ličnosti iz naše prošlosti. Želeo sam da podignem moral i hrabrost i igračima i javnosti, u trenutku kada je naš državni tim postao predmet podsmevanja i nipodaštavan od svih. Za ove tri godine povratili smo ugled i kao nacija i kao reprezentacija“.

Takođe, umeo je i uz dozu ironije da se osvrne na učinak njegovih izabranika…

„Da je na Mundijalu bilo takmičenje u taktici, mi bismo pobedili u svim utakmicama. Ali, taktika je samo zamisao“.

Uvertiru u Svetsko prvenstvo predstavljalo je objavljivanje spiska pozvanih igrača, a Petkovićeva odluka da pozove sina Dušana podigla je veliku medijsku prašinu usled koje je preinačio odluku zbog čega se kajao godinama kasnije smatrajući da je nije smeo da poklekne pred pritiskom.

„E sad, to pozivanje sina… Pogrešio sam što ga nisam poveo, ili što se bar nisam s njim vratio. Pa kad već pucam, da puknem kako treba. Ovako sam puko ni tamo ni ‘vamo. Imali smo mnogo pehova, povrede Dragutinovića, Vidića, Gavrančića, Đorđevića, Vukić slomi prst. Možda bismo sa drugačijim odlukama imali bolji rezultat, možda bismo imali gori rezultat. To je cena tvoje struke – imaš li m**a ili nemaš“, rekao je pre oko godinu dana Petković.

IN MEMORIAM: ILIJA PETKOVIĆ (1945-2020)

Zbogom, legendo: Preminuo Ilija Petković

Poslednji razgovor sa Petkom

Karadžić za Nova.rs: Teško mi je, Petko je bio izuzetan

FSS: Petković je ostavio neizbrisiv trag

Partizan se oprostio od Petkovića

Milošević: Petko – ljudska gromada i učitelj

Odlazak večitog romantičara našeg fudbala

Švajcarci se setili šampionskog trenera

Emotivan oproštaj: “Plavi” je znao Petka u dušu

Zvezda: Petko, ostala je velika praznina

Deki pamti Petkove reči: Mali, opusti se…

Fenomen Petković: Obožavao je svoj OFK, a čekao ga je Real

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar