Fudbaleri Partizana su uspešno preskočili prvu prepreku na putu ka plasmanu u Ligu Evrope, savladali su letonski RFS na svom terenu sa 1:0 i plasirali se u narednu rundi kvalifikacija.

Jedna utakmica u rundi, bez revanša, velika je kocka za timove, šansa za autsajdere i moguća „koska“ za favorite.

Čini se da je zbog toga trener Savo Milošević u utakmicu ušao sa postavkom koja je defanzivnija, ali taktički disciplinovanija od moguće najbolje ofanzivne u kojoj bi se umesto Šćekića i Stevanovića možda našli Suma i Marković.

Takav izgled tima, sa dva klasična zadnja vezna trebalo je da pruži odbrani dodatnu zaštitu, ali je bilo evidentno da u takvim okolnostima fali kreacije u napadu.

Zdjelar je imao mnogo posla u rvanju sa neprijatnim veznjacima tima iz Letonije, a Natho nije mogao da pronađe rupe, bio je sjajno pokriven.

Što se tiče ofanzivaca Stevanović je lopte dobijao uglavom od Vitasa kroz duge dijagonale, Asano je imao dva pokušaja za gol, a Sadik je standardno tučen i pretučen, ali i opasan u nekoliko navrata.

Partizan RFS
Foto: Starsport

Ali, delovalo je da Partizan ima bar igrača manje u ofanzivnom delu, dok je protivnik uglavnom kontrolisao posed i čak imao i petoricu napadača.

Na terenu se najviše čuo glas Stojkovića, kapitenski je dirigovao timom, upozoravao na moguće zamke, ali i apelovao da se više priča na terenu.

PROČITAJTE JOŠ

Razgovor u poluvremenu je pozitivno delovao na tim, Partizan je postao ofanzivniji, a kao rezultat toga je stigao i gol.

Ako nije moglo drugačije, onda bar iz penala. Stevanović je bio kreator akcije iz koje je dosuđen jedanaesterac, a Natho siguran realizator.

Od tog momenta Partizan se potpuno oslobodio, raširio je linije protivnika i uspevao da napravi viškove u svakom delu terena, kako po bokovima, tako i u sredini.

Natho je konačno dobio malo vazduha, rezultat toga je bilo dodavanje za Sadika koje napadač Partizana nije uspeo da pretvori u šut, a nekoliko minuta kasnije kapiten reprezentacije Izraela je oklevao i propustio priliku da šutira sa ivice kaznenog prostora.

Od 72. minuta je na terenu bio Sejduba Suma i samo minut kasnije odigrao odličan dupli pas sa Nathom i uputio divan udarac koji je završio tik pored leve stative gola letonske ekipe.

Fokus je zadržan do kraja meča, nije bilo nikakvih egzibicija i upisan je prolaz dalje, što je u ovom momentu važnije od svega za tim trenera Miloševića.

U narednom kolu, sasvim sigurno, biće neophodan kvalitet više da bi se nastavio evropski put, ali je sasvim jasno da će ovakav ishod premijernog duela doneti neophodno samopouzdanje u ekipu Partizana.

Vladimir Stojković

Nije bilo očekivano, ali je imao posla u prvom poluvremenu. Dešavali su se opasni centaršutevi, ali je uspešno neutralisao svaki od njih. Mnogo znači Partizanu, tokom cele utakmice se sa terena čuo samo njegov glas, što bi mogao da bude problem za ekipu kada on nije u sastavu.

Nemanja Miletić

Nije mu prijala pauza. Bio je ozbiljno nesiguran u situacijama kada je lopta bila na tlu, ali je gotovo svaki vazdušni duel sa autoritetom dobijao. Na dušu mu idu momenti iz 38. i 45. minuta, kada je bio uspavan i dozvoljavao protivnicima najpre prodor, a potom i opasan centaršut pravo u kazneni prostor. Skrivio je i prekršaj u 90. minutu, srećom, bez posledica.

Partizan RFS
Foto: Starsport

Slobodan Urošević

Borben, požrtvovan, ali ne i preterano koristan u ofanzivi. Uspevao je da neutrališe napade protivnika, umeo je da promeni stranu i da reaguje kao desni bek.

Uroš Vitas

Nastupio je kao komandant odbrane, držao je liniju i pazio da Banjak u svakom momentu bude obavešten o tome gde se nalazi granica. Pokušavao je dijagonalama da pronađe Stevanovića, u nekoliko situacija je i uspevao u tome, ali ne deluje da je to idealno rešenje za organizaciju napada.

Maki Banjak

Ušao je bojažljivo u utakmicu, nedovoljno sigurno, ako kako je vreme odmicalo bivao je sve bolji u obavljanju svojih zadataka. Visinska prednost Lemajića je navodila Šćekića da mu pomaže u skok-igri, ali se i Banjak istakao u nekoliko situacija. Pokazao je i nameru da iznese loptu, učestvuje u kreaciji napada, ali mu za to, čini se, treba još malo vremena sa ekipom. Kada se sve uzme u obzir, ostavio je sasvim solidan učinak na evropskom debiju za Partizan.

Aleksandar Šćekić

Ponovo je špartao terenom, nudio se, dodavao prvom do sebe, pomagao Banjaku u skoku, ali je u 20. minutu dozvolio da mu lopta prođe ispred stopala i ode u kontranapad protivnika. Osim toga, reklo bi se, standardna partija Partizanovog „osigurača“.

Saša Zdjelar

Mnogo duela, mnogo borbe, mnogo potrošene energije sa nezgodnim i oštrim veznjacima letonske ekipe. Pa i nervoze. Sve to ga je sprečilo u ideji da pokrene napade, da pronađe krila, bekove, Natha… U 79. minutu je stigao do prilike za šut, ali je bio izblokiran. Oslobodio se u finišu meča, kada je protivnika već stigao umor i podelio je nekoliko korisnih dodavanja unapred.

Partizan RFS
Foto: Starsport

Bibras Natho

Realizovao je jedanaesterac, ali neće pamtiti ovu utakmicu i čini se da nije u pravom ritmu. U prvom poluvremenu je bio gotovo neprimetan, nije uspevao da pronađe rupe u defanzivnom bloku rivala na ivici kaznenog prostora, niti je pokazao nameru da se spusti niže i preuzme loptu. Grešio je, ali se vremenom sprijateljio sa loptom i kada je bilo najvažnije bio je na visini zadatka. Ostaće upamćena i dobra akcija sa Sumom, kada je svom saigraču ostavio loptu na tacni za šut van kaznenog prostora.

Filip Stevanović

Iznudio je jedanesterac, želeo da igra svoju igru, ali je u velikoj meri bio onemogućen. U prvom poluvremenu nije mogao da dobije više lopti, bio je pokriven, kao i vezisti koji su bili zaduženi za dopremanje lopti. Vitas je pokušavao da ga razigra dijagonalama, ali je mladom dribleru više odgovaralo kada bi dobijao kraće, sigurnije pasove. Započeo je kao desno, završio kao levo krilo, a evidentno je bilo i da mu je neophodno više discipline u defanzivnim zadacima. Izašao je u 72. minutu i ustupio mesto Sejdubi Sumi.

Takuma Asano

Veliku šansu je imao u četvrtom minutu, ali je njegov udarac bio izblokiran. U 36. minutu je uputio topovski udarac i ozbiljno namučio golmana letonske ekipe. U tom periodu je prebačen na levi bok, koji mu svakako više odgovara od desnog na kom je startovao utakmicu. Standardno dobar, ali ništa više od toga. U 77. minutu je mogao i do gola, da nije precenio svoje brzinske sposobnosti…

Umar Sadik

Opet su ga prebili i opet nije imao zaštitu sudija, ali je na to već navikao. Nudio se, pokušavao da se otvori, izlazio na poziciju ofanzivnog veziste, napadao i sa krila, imao šut izvan kaznenog prostora, ali se idealni momenat za gol nije pojavljivao.

Partizan RFS
Foto: Starsport

Sejduba Suma (od 72. minuta)

Svaki put kada Suma uđe sa klupe desi se nekakva magija. Zaplesao je čim je kročio na teren, a svega minut kasnije savladao golmana RFS, ali ne i zatresao mrežu.

Milan Smiljanić (od 91. minuta)

Zamenio Natha, samo da bi se potrošilo još malo vremena od četiri minuta sudijske nadoknade.

Denis Stojković (od 93. minuta)

Zamenio Asana, bez vremena i za kontakt s loptom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar