Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport., Vesna Lalić/Nova.rs

Kao da se ništa loše ne dešava, a zapravo skandalima nikad kraja

Stanje u Fudbalskom klubu Partizan već dugo vremena je alarmantno za sve, osim za one koji upravljaju njim.

Milorad Vučelić i Miloš Vazura ne namerevaju da se sklone sa rukovodećih mesta, iako u Humskoj već odavno gotovo ništa ne funkcioniše kako treba.

Navijači u sve manjem broju dolaze na stadion u Humskoj, protesti protiv uprave su sve češći, a rezultata i trofeja nema nigde, ni u Srbiji ni u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:

Čini se da je Partizan najniže grane dotakao u ovoj sezoni, gde nije izvesno ni da će biti drugi u Superligi, a ispao je u šesnaestini finala Lige konferencija od Šerifa iz Tiraspolja.

Međutim, slobodan pad se ne zaustavlja, dno se sve više probija, a odgovornost nikako da preuzmu oni koji bi trebalo.

Predsednik Vučelić je na vanrednoj Skupštini Partizana u petak podneo ostavku, ali ona, očekivano, nije prihvaćena. Nije ovo prvi put da pokušava da se proda ista ili slična priča, ali čini se da su svi u Srbiji već na to oguglali.

„Legalno biran, legalno razrešen. Ostavke nisu moj stil ponašanja. Uvek sam razrešavan ili smenjivan. Zato vas iskreno molim da prihvatite da me razrešite dužnosti predsednika FK Partizan“, zavapio je Vučelić, ali mu „molbe“ nisu uslišene.

Kakva loša predstava…

Foto: Starsport

Skupština mu je dala podršku i puno poverenje za dalji rad i vođenje kluba. Pitanje je samo kako neko, a da to nije generalni direktor Miloš Vazura, može da misli da je njegovo vođenje ispravno pored svega što se dešava samo ove sezone.

Jasno je da Vazuri odlično odgovara da se krije iza Vučelića, ionako njih dvojica ne znaju šta je sramota (setimo se kada su se od navijača krili iza dečje tribine), ali šteta koju nanose Partizanu neće još dugo biti sanirana.

Šlag na ovu nimalo ukusnu tortu bio je taj što je klub u poslednjem momentu obezbedio UEFA licencu, 31. marta, a za to je bilo potrebno da se srede finansije.

Iako je u tome glavnu ulogu trebalo da odigraju čelnici crno-belih, naravno da u tome nisu uspeli. Nisu obezbedili potreban novac, što automatski znači i loše rukovođenje klubom, pa je država Srbija morala da izdvoji novac, kako Partizan ne bi ostao bez evropskih takmičenja naredne sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

„Hoću da vas obradujem, uslovi za sticanje licence za igranje Partizana u Evropi su ispunjeni. Hoću ponovo, iz sveg srca za to da zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću i državi Srbiji, koja je svestrano i presudno pomogla. Mogu posle ovoga da viču i jedno i drugo. Znam da će biti vređanja, da ne pominjem sad koja, znam da će se čuti i „Uprava, napolje“. Samo, ne osećam se krivim. Učinio sam sve po meri svojih maksimalnih mogućnosti. One jesu ograničene, ali su po mojoj meri“, istakao je Vučelić.

Ne da se čini, nego je sada sigurno da te njegove mere nikako nisu dobre ni za srpski fudbal, ni za Partizan.

Mirko Poledica, predsednik sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, pravim rečima objasnio je pomoć države Partizanu.

„Da je država pomogla Partizanu, razumeo bih i to bi svako podržao. Treba država da pomaže. Nije se pomoglo Partizanu, već se narodnim parama podržalo loše rukovođenje klubom. Stvari treba nazivati pravim imenom“, napisao je Poledica na Tviteru.

Važno je reći da je Partizan imao velika dugovanja prema bivšim igračima, od kojih su neki isplaćeni, a drugi pristali na reprogram dugova, pa su zbog toga crno-beli poslednjeg dana osigurali UEFA licencu za narednu sezonu.

Do famozne licence ih nisu doveli ni Vučelić, još manje Vazura, ali oni će i dalje ostati na svojim funkcijama, a klubu se ne smeše bolji dani, naprotiv.

„Ne osećam se krivim. Sve što smo činili, činili smo za dobrobit kluba i iz ljubavi prema Partizanu. Nikakvu materijalnu korist nismo pribavili za sebe. Ni ja, niti ostali čanovi uprave. Jedino što sam na jednom od putavanja zaradio koronu… A na izraze kako nam u upravi sede lopovi i kriminalci, mogu da kažem da samo lopovi i kriminalci misle da su svi oko njih takvi. Mi ne ličimo na većinu navijača“, rekao je Vučelić, koji se nije suzdržao ni od napada na navijače.

Ako je za dobrobit kluba to da potone na više nivoa, pre svega rezultatski, onda se Vučelićev rad može označiti kao dobar. Ako stvarno želi da ode, zašto ne preuzme krivicu?

Pored svega toga, Partizan ima veliki problem i sa poreskim dugom. O tome je opet pričao i predsednik Vučić.

“Nadam se da, kad se završi sezona, da će da plate dugove. To se posebno odnosi na FK Partizan, juče smo im dodatno dali novac da bi mogli da igraju Evropu. Zvezda bolje stoji finansijski. Pozdravljam odgovoran odnos FK Crvena zvezda, moram to da kažem da ljudi ne bi lupali gluposti. Uvek kažu “to je zahvaljujući tebi”. Košarkaški dug Partizana je na sedam miliona, fudbalskog kluba na 17.000.000 dospelog duga, a Zvezda je platila 7.300.000 evra. Mene interesuje da li je država dobila pare, od FK Crvena zvezda je dobila pare. Verujem da će da vrate to od Lige šampiona, mislim da moraju“, rekao je Vučić.

Foto: Starsport

Priznao je Vučić da je država ponekad „bacala pare u bunar“ i ponovio kako klubovi moraju da se pozabave porezom.

“Briga me šta će da viču, sačekaćemo dok se ne završi sezona, pa platite. Zato stadione nećemo da damo klubovima da upravljaju da budu vlasnici. Imamo sa druge strane Čukarički i TSC, ovog čoveka Žemberija. Svaka čast majstori, vodite to na maestralan način”.

Partizan će porez morati da plati, a na koji način će obezbediti novac to je već za drugu priču.

“Terzić je uplatio 7.300.000, kažu pozajmio, bravo, meni je to bitno, da je uplatio, da je izmirio dug državi. Ne može država da ti bude poslednja rupa na svirali. Kao oni će mene da ucene navijanjem. Ma baš me briga, neka viču, plati, bre, porez, to je tvoja obaveza“, opet će „oštro“ Vučić.

Izgleda da ipak vodeće ljude Partizana baš i ne zanimaju dugovi, loši rezultati, nezadovoljstvo navijača i činjenica da mnogi igrači, treneri i legende beže od kluba. Odgovornost niko ne preuzima, svima je očito sve super u Humskoj, a Vučelić i Vazura bi trebalo zauvek da kažu zbogom fudbalu, pogotovo srpskom.

Nažalost po navijače Partizana taj scenario je još uvek teško zamisliv.

BONUS VIDEO Nemanja Vidić: Dosta više

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare