Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Finale Kupa Srbije (utorak, 19.00) je kulminacija čitave sezone u srpskom fudbalu. Dva "večita rivala" će se sastati u meču koji direktno donosi trofej, a Crvena zvezda i Partizan imaju različite razloge zbog kojih je pred njima imperativ podizanja trofeja.

Crvena zvezda je u 38 kola domaćeg prvenstva osvojila rekordnih 108 bodova i prvi je klub u istoriji svetskog fudbala koji je stigao do tog broja bodova. Uz to su crveno-beli stigli i do rekordnog broja pogodaka u domaćem prvenstvu, sa 114 datih golova srušili su najbolji učinak Partizana (111).

PROČITAJTE JOŠ

Daleko od toga da je Partizan imao lošu ligašku sezonu, ali čak je i 95 bodova i 17 uzastopnih pobeda u jednom momentu u domaćem prvenstvu bilo premalo da ozbiljnije ugrozi crveno-bele.

Zvezda je tako stigla do četvrte uzastopne titule u Superligi Srbije, pa je po prvi put u istoriji uspela da dođe do tog učinka (kako god da se država zvala od 1945. godine).

Ipak, nijednom u prethodne tri godine nije osvojen trofej Kupa, pa će on sada biti apsolutni prioritet na stadionu „Rajko Mitić“.

Poslednji put se dupla kruna slavila na „Marakani“ još 2007. godine kada su tim vodili Dušan Bajević do 10. marta, a zatim Boško Đurovski, dok je predsednik bio Dragan Stojković Piksi, sadašnji selektor naše zemlje.

Motiva za crveno-bele ne manjka, a samo četiri igrača su osvojila prethodne tri vezane titule: Milan Borjan, Marko Gobeljić, Milan Rodić i El Fardu Ben.

Ipak, neće to finale Kupa Srbije zakazano za 25. maj biti bitno samo po crveno-bele, i crno-beli imaju razloga da posmatraju taj meč kao istorijski.

Partizanu će ovo biti sedmo uzastopno učešće u finalu, a četiri puta u tim uzastopnim učešćima je osvajao trofeje. Zapravo, jedino su Čukarički (1:0) i Vojvodina (4:2 posle penala) uspevali da mu preotmu ovo takmičenje.

Poslednji put su večiti rivali u finalu igrali pre dve sezone, a u sezoni 2012/2013 nijedan beogradski tim nije igrao za trofej – Jagodina je slavila 1:0 protiv Vojvodine.

S obzirom na bodovnu razliku u završenom prvenstvu, Partizan mora svim silama da krene u osvajanje trofeja u Kupu za spasavanje sezone.

U poslednjih 14 godina, od poslednje duple krune crveno-belih, „parni valjak“ je čak četiri puta uspevao da osvoji oba domaća trofeja, podslednji put pod vođstvom trenera Marka Nikolića u sezoni 2016/2017.

Ovog 25. maja će čitava sezona, ali i prethodnih 15 godina, stati u samo 90 minuta, pa nas očekuje spektakl, koji neće moći da isprate navijači jer prisustvo publike i dalje nije dozvoljeno na sportskim manifestacijama u Srbiji.

Podsetimo, pre večitog derbija sa početka aprila (1:0 slavila Zvezda), oba tima su imala po 17 prvenstvenih pobeda zaredom. Crveno-beli su nastavili niz i stigli do 26 pobeda zaredom u domaćim takmičenjima (do remija sa Radom 2:2), dok je Partizan nakon kiksa u derbiju stigao do nove serije od osam trijumfa.

Meč na stadionu „Rajko Mitić“ sudiće po mnogim ocenama najbolji domaći arbitar Srđan Jovanović. Njemu će pomagati Uroš Stojaković i Milan Mihajlović, a četvrti sudija biće Lazar Lukić. Ove sezone je Jovanović sudio meč u Ligi šampiona (Real Madrid – Šahtjor 2:3), četiri meča u Ligi Evrope i meč kvalifikacija za Mundijal (Nemačka – Island 3:0). „Večiti rivali“ su ranije kritikovali rad ovog sudije, Zvezda nakon 161. derbija, a Partizan nakon meča protiv Vojvodine kada je isključen Savo Milošević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare