Foto: EPA

Na današnji dan pre 23 godine fudbaleri Kroacije savladali su Partizan sa 5:0 u Zagrebu.

Revanš meč u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona je održan u vremenu i dalje velikih međudržavnih tenzija, nakon krvavog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ

Tadašnju Kroaciju, a sadašnji Dinamo iz Zagreba, sa klupe je predvodio trener Marijan Vlak.

„Bila je to i politička utakmica, ne samo sportska. Ali na terenu se to nije osetilo, igrao se fudbal, politika je bila u drugom planu, mi u ekipi nismo osetili previše politiku. Ali svakako da smo znali da se stvarala atmosfera fudbalskog ludila jer cela država, ne samo dinamovci, živela je za tu utakmicu, nije bilo podele navijača, Dinamo, Hajduk, Rijeka… Svi su bili jedno i stali iza nas, i to smo osetili kao veliku podršku“, rekao je Vlak za „Večernji list„.

Kako je istakao, ključnu ulogu je odigrao Robert Prosinečki.

„On je došao to leto i bio je okidač da ta generacija, koja je bila doista kvalitetna, napravi iskorak. On i Goce Jurić koji je takođe prošao sve sa Zvezdom. Oni su usmeravali i razgovarali sa igračima i sa mnom. Nakon pobede su primili brojne čestitke“, rekao je Vlak.

On je ispričao i još jedan detalj.

„Kada smo igrali u Beogradu, konobar u hotelu nam je prišao i rekao ‘Daj, bre, zgazite te grobare!“, ispričao je Vlak.

A o slavlju…

– Uf… To je bilo na Okrugljaku, došao je pokojni predsednik Franjo Tuđman i sećam se kako smo ušli kad je on već bio tamo. Kad dolazite na neki protokol gde je predsednik, ne znate kako da se ponašate, ne možete samo tako doći kod predsednika. Tako da sam ja došao negde sa strane, a Canjuga odmah skočio po mene ‘Šta čekaš, zašto nisi došao do predsednika?!’ I sednem ja tako tamo i on mi u jednom trenutku kaže: ‘E, Vlak, dobro je bilo, ali moglo je biti još bolje!’ Ja mislim ‘Šta sad nije u redu?!’ Predsednik nabaci onaj svoj osmeh i govori mi ‘Moglo je to biti bolje!’ Ha dobro, šta da kažem. Kasnije sam video da je u loži bacao sako, da je bilo ludilo, a onda meni kaže ‘Moglo je bolje!'“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)