Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi u svojim redovima imao je najviše fudbalera koji su potekli iz akademije crno-belih.

Fudbalska reprezentacija Srbije nedavno je u prvom prozoru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo savladala istim rezultatom (2:0) selekcije Litvanije u Beogradu i Crne Gore u Podgorici.

Na spisku selektora se našlo 25 igrača od kojih je čak 32 odsto, osam igrača, došlo iz fudbalske akademije Partizana.

PROČITAJTE JOŠ

Iako crno-belima ne ide dobro ove sezone u Superligi Srbije, mogu se pohvaliti podatkom da su četvrti tim u Evropi koji je dao najviše reprezentativaca u ovom prozoru.

Ispred njih se nalaze samo Dinamo Tbilisi iz Gruzije (54 odsto), Šahtjor iz Donjecka (42 odsto) i Budućnost iz Podgorice sa kojom dele treće mesto (32 odsto).

Iza njih idu redom Ajaks i Bate Borisov (30 odsto), Skonto Riga i Bromapojkarna iz Švedske (27 odsto), Andrleht, Breidablik i Rabotnički Skoplje (25 odsto).

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ovo je poredak za zemlje koje imaju više od 100 hiljada stanovnika, jer kada bi zašli malo dublje videli bi da 61 odsto selekcije Andore dolazi iz istoimenog kluba, što je slučaj i sa San Marinom (44 odsto).

Što se tiče Partizana i Srbije igrači koji su nosili boje crno-belih kao omladinci bili su Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Saša Lukić, Nemanja Radonjić, Andrija Živković, Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović i Nemanja Stojić.

Tu su poznata imena i nekadašnji asovi crno-belih koji su ostavili trag u prvom timu, ali mnoge može iznenaditi činjenica da su bivši fudbaler Crvene zvezde Nemanja Radonjić i štoper TSC-a Nemanja Stojić došli upravo iz akademije Partizana.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Radonjić je 2013. napustio redove crno-belih koji je otišao u Rumuniju i Akademiju Hagi, da bi iz Rome i Empolija završio u Čukaričkom, dok ga je 2017. godine Zvezda za tri miliona otkupila.

Nemanja Stojić je 2016. akademiju Partizana zamenio Voždovcem, da bi iz redova „zmajeva“ otišao u Crvenu zvezdu, dok je u TSC stigao 2022. iz redova Metalca.

NE PROPUSTITE

Ipak, sve su to igrači koji su davno boravili u Humskoj, a crno-beli ovog prozora nisu imali nijednog fudbalera koji je trenutni član Partizana.

Sa druge strane Crvena zvezda ima predstavnika u štoperu Strahinji Erakoviću koji je do sada odigrao četiri utakmice za „orlove“.

Trenutno se crno beli nalaze na trećem mestu Superligi Srbije i do kraja šampionata će se boriti za drugo mesto, koje će voditi u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Protiv Crne Gore utakmicu su počeli trojica (Milenković, Pavlović, Mitrović), dok je Vlahović bio čovek odluke sa dva gola.

Na Marakani protiv Litvanije bila je slična situacija pošto su na terenu bila petorica fudbalera koja su ponikla u redovima Partizana.

Ukoliko crno-beli žele da imaju nove predstavnike u selekciji Srbije, moraće da menjaju stvari unutar kluba iz korena.

BONUS VIDEO Tadić, Grujić, Vlahović i Milinković-Savić posle pobede u Podgorici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar