Sjajni golgeter ima fenomenalan učinak za samo dve i po godine u dresu reprezentacije Srbije, a mogao bi da nadmaši apsolutnog rekordera po broju pogodaka

Muči se u Juventusu, nikako da uhvati pravu formu, nikako da u kontinuitetu trese mreže, ali je zato u dresu nacionalnog tima podsetio kakva je golgeterska zver.

Tri gola na dve utakmice, odnosno za 108 minuta koliko je Dušan Vlahović proveo na terenu protiv Litvanije i Crne Gore, na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

Na premijeri je zamenjen u 63. minutu, nedugo posle gola mesto na terenu ustupio je Sergeju Milinković-Saviću, dok je u Podgorici ušao na startu drugog poluvremena i sa dva pogotka rešio meč i spakovao ceo plen za savršen učinak „orlova“.

PROČITAJTE JOŠ

Ukupno gledano, Vlahović je na svega 21 utakmici za reprezentaciju Srbije već postigao čak 13 golova i zabeležio šest asistencija.

Sve je počelo pre dve i po godine, debitovao je 11. oktobra 2020. kod selektora Ljubiše Tumbakovića, odigrao je 24 minuta na debiju u porazu od Mađarske (0:1), u B Ligi nacija.

Pre toga je tri meča bio na klupi, potom je upisao 15 minuta protiv Turske, dok je protiv Škotske, u onom plej-ofu za zaborav za Evro 2021. opet ostao neiskorišćena izmena.

Na prvenac u dresu „orlova“ nije dugo čekao, nekih mesec dana od debija, jer je prvi gol zabeležio 18. novembra 2020. u deklasiranju Rusije sa 5:0, takođe u B Ligi nacija.

Potom je Vlahović preskočio prijateljske mečeve, da bi sa pogocima u reprezentaciji nastavio protiv Republike Irske, na proleće 2021. na startu kvalifikacija za Mundijal. Jednom je zatresao i mrežu Luksemburga, te Katara po jednom u oba meča, a bio je i dvostruki strelac protiv Azerbejdžana.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Gol je slavio i protiv Norveške u Ligi nacija, kao i protiv Bahreina u prijateljskom susretu pred Svetskom prvenstvu. Na Mundijalu je jedino zatresao mrežu Švajcarske, što mu je bio 10. pogodak za reprezentaciju.

Sledeća tri usledila su na pomenutim mečevima protiv Litvanije i Crne Gore, i sa ukupno 13 golova već je nadmašio brojne srpske asove.

Zvuči pomalo neverovatno da je Vlahović već sada, sa 23 godine, postigao više golova za reprezentaciju od Darka Kovačevića, Marka Pantelića, Danka Lazovića, nekada vrhunskih napadača, kao i od ofanzivca Adema Ljajića.

Nadmašio je i krila poput Milana Laneta Jovanovića, Zorana Bambija Tošića, kao i Slavišu Jokanovića, ili defanzivce Aleksandra Kolarova, Sinišu Mihajlović. Za poslednju trojicu i nije čudo što je već ispred njih, ali je poenta da su svi u određenim trenucima karijera imali bitne uloge u nacionalnom timu.

Lazović, Tošić, Jovanović i Kolarov stali su na po 11 golova, Kovačević, Pantelić, Mihajlović i Jokanović na po 10, Ljajić na devet.

Rekorder Aleksandar Mitrović je na prvih 20 utakmica za Srbiju postigao svega tri gola

Poređenja radi, Aleksandar Mitrović je na prvih 20 utakmica za Srbiju postigao svega tri gola, a sada je rekorder reprezentacije sa impresivna 52 pogotka.

Zato mnogi smatraju da će Vlahović i njega nadmašiti i ispisati nove stranice istorije srpskog fudbala. Jer, pred 23-godišnjim napadačem je još najmanje 10 godina reprezentativnog fudbala, ako bude sve kako treba, i ako ovako nastavi ni Mitrogol ne deluje nedostižno.

Špic Fulama je posle nešto sporijeg početka karijere u dresu „orlova“ imao dve serije za pamćenje. Krajem 2019. i početkom 2020. godine je vezao 12 golova na osam utakmica u kvalifikacijama za EP, Ligi nacija i na prijateljskim mečevima.

Blistao je u dresu Srbije i na proleće 2021. kada je obeležio početak kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Spakovao je po dva pogotka Republici Irskoj i Azerbejdžanu, a između tih duela je zatresao i mrežu Portugala.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Golovi Dušana Vlahovića u reprezentaciji Srbije

Kvalifikacije za SP – 4 gola; kvalifikacije za EP – 3; prijateljske utakmice – 3; Liga nacija – 2; Svetsko prvenstvo – 1


Top 10 strelaca reprezentacije

Aleksandar Mitrović 52

Stjepan Bobek 38

Milan Galić 37

Savo Milošević 37

Blagoje Marjanović 36

Rajko Mitić 32

Dušan Bajević 29

Todor Veselinović 28

Predrag Mijatović 27

Borivoje Kostić 26

BONUS VIDEO Dušan Vlahović trči nakon utakmice sa Kamerunom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar