Foto: EPA-EFE/JEROEN PUTMANS

Beogradski Partizan dobio je za protivniku ekipu Fejenorda protiv koje će probati da napravi težak iskorak ka četvrtfinalu Lige konferencija.

Žreb je hteo da Beograđane (10. marta u Beogradu, 17. u Roterdamu) ukrsti sa slavnim klubom, koji je, ne toliko davno, bio šampion Holandije.

PROČITAJTE JOŠ:

Dirk Kujt je tada predvodio klub iz Roterdama do prvog naslova nacionalnog šampiona od 1999. godine.

Ispostaviće se da će u godinama kasnije PSV i Ajaks dominirati, a planove novog protivnika Partizana kvario je uglavnom Dušan Tadić sa „kopljanicima“.

Crno-beli su se namerili na klub koji je čak 15 puta bio prvak svoje zemlje od 1923. do danas.

Fejenord je osvajao Kup još 13 puta, a u Evropi je bio šampion 1970. kada je do titule stigao preko Seltika na San Siru.

Sve to je više nego dobar pedigre, koji doduše, pripada samo istorijskim čitankama fudbala.

Aleksandra Stanojevića i njegove igrače to ne zanima bogzna koliko. Ako bi se vodili onim što je bilo u istoriji, pa Partizan je koju godinu pre Fejenorda igrao finale Kupa šampiona sa Realom, pa gde smo danas?

Eto i jednih i drugih u trećem po snazi evropskom takmičenju. Dakle, istorija ne priča mnogo toga.

Sadašnjost nas uči da je Fejenord, bar po Transfermarketu, vredan oko 124,5 miliona evra, ravno tri puta više od Partizana.

Foto: EPA-EFE/JEROEN PUTMANS

Često ni te brojke ne govore mnogo, jer kako bismo onda mogli da objasnimo da isti taj Partizan pre koju sezonu igra na ravnoj nozi sa Mančester junajtedom, ili da jedna Zvezda pobeđuje Liverpul.

Dakle, gledamo ono što Fejenord jeste, kako igra i šta su mu danas aduti. Arne Slot, trener holandskog kluba ima 43 godine i tokom igračke karijere je nastupao za Zvole, Spartu i Bredu.

Jedno vreme je vodio AZ Alkmar u sezoni 2019/2020, a onda je prešao u Fejenord. Roterdamski klub je trenutno treći u Holandiji sa 51 bodom, jednim manje od PSV-a i šest manje od Ajaksa.

U svojih poslednjih pet mečeva je upisao četiri pobede i poraz, a pre pet dana je pobedio Kambur sa 3:1.

Foto: EPA-EFE/JEROEN PUTMANS

Najbolji igrači su mu Gus Til i Brajan Linsen i obojica su među najefikasnijima u Holandiji. Til ima 13 golova i dve asistencije, a Linsen 11 golova i sedam asistencija.

Kolumbijski ofanzivac Luis Sinistera je najvredniji po Transfermarketu (16 miliona evra), Turčin Orkun Gogču vredi 14 miliona, a Džastin Bajlou 13 miliona.

Ima tu još nekoliko momaka za koje bi klubovi bili spremni da plate milionske sume i podrazumeva se da je 24-godišnji Til jedan od njih.

Fejenord ima mlad tim. Samo Linsen (31) i Ofir Marsijano (32), golman, su stariji od 30 godina.

Partizan će biti bez Rikarda, Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Svi ostali su uglavnom oko dvehiljaditog godišta, plus-minus godinu, dve. To znači da će Partizan da se suočava sa timom koji igra uz dobru energiju.

Slot je sa AZ-om osvajao 2,11 bodova po meču, po čemu je bio najuspešniji u istoriji kluba, čak bolji i od čuvenog Luja van Gala.

U Fejenordu je još bolji sa 2,25 bodova po utakmici. Trener holandskog kluba voli 4-2-3-1 formaciju.

Nju forsira u skoro svakoj situaciji i samo se povremeno prilagođava koristeći 4-3-3 i 4-4-1.

Slot voli igranje na posed, što znači da će Partizan morati ili da razbije tu šemu, ili da igra kontre.

Kvinsi Menig, Foto: Starsport

Ako znamo da je Fejenord protiv rivala slabijih od Ajaksa po pravilu imao preko 55 posto poseda, dva meseca unazad,

Stanojeviću će posao biti utoliko otežan jer zbog isključenja nema Rikarda Gomeša, pa nema oko koga da gravitira napad i skuplja se protivnička odbrana.

Fejenord je bio podređen samo u meču sa Ajaksom u kom je izgubio 2:0. Linsen, Til, Sinistera i Alireza Džahanbakš su udarni kvartet Holanđana i to se obično ne menja.

Rajs Nelson ponekad „uleti“ umesto Sinistere na levoj krilnoj poziciji, Linsen je napred, Til iza njega, a desno je Džahanbakš.

Džahanbakš, Foto: EPA-EFE/JEROEN PUTMANS

Tučin Gogču i Norvežanin Fredrik Aursnes dejstvuju kao ispomoć odbrane i pokretači napada i još četvorica su tu u odbrani.

Fejenord je ove sezone imao i nekih čudnih rezultata (čitaj Drita sa Kosova 0:0), ali i nekih velikih pobeda (Atletiko Madrid 2:1), kao i poraza (Elfsborg 3:1).

Sve to zbirom ih čini veoma nepredvidivom ekipom, u kojoj na više faktora mora da se obrati pažnja ukoliko Partizan želi da nastavi svoju evropsku priču, bar u ovoj sezoni.

Foto: EPA-EFE/JEROEN PUTMANS

Još jedan, ne najmanje zanemarljiv su i navijači, koji umeju da budu prilično ekstremni. Poznati su njihovi ispadi iz Rima 2015. godine kada su demolirali grad.

Nije nepoznato ni da su igračima Ajaksa pravili sačekušu, te da su objavljivali skandalozne poruke na računa Stivena Bergujsa, nakon što je prešao u Ajaks.

Sukobljavali su se sa protivničkim navijačima, nisu im strane žestoke tuče, što će svakako biti opasnost više pred njihovo gostovanje u Beogradu u prvoj polovini marta.

BONUS VIDEO: Slavlje fudbalera Partizana zajedno sa navijačima nakon pobede nad Spartom iz Praga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar