Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kakav Partizan, strašan Partizan! Crno-beli su razbili Spartu i dominantno stigli do osmine finala Lige konferencija. Iako to krajnji rezultat ne prikazuje, Česi su izbegli pravu katastrofu.

Mogli su crno-beli da smeste šest-sedam komada u mrežu praškog tima, ali je loša realizacija dala priliku Sparti da se golom u finišu časno oprosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako se verovalo da će Partizan da čeka priliku iz kontranapada od samog starta, rešio je Stanojević da napadne Spartu i što pre reši pitanje plasmana. Pun pogodak.

Sabili su crno-beli odbranu Sparte u kazneni prostor, a dobra igra u ofanzivi rezultirala je sa dva gola Rikarda i overom plasmana već sredinom prvog poluvremena.

Dugo Partizan nije izgledao na nekoj evropskoj utakmici kao protiv Sparte. Nisu Česi ekipa iz evropskog vrha, ali je u pitanju ozbiljan tim, koji je 60 minuta, dok je Partizan bio orijentisan ka napadu, bio potpuno nadigran.

Pokazao je Partizan da može ozbiljno da igra i na evro-sceni i da priča u Evropi nije ni blizu kraja. Saša Zdjelar je pokazao da je suvo zlato Partizana i još jednom maestralnom partijom i u defanzivi i u ofanzivi da crno-beli imaju igrača svetske klase.

Rikardo Gomeš je demonstrirao instinkt ubice pred golom i dokazao da nije samo napadač za Superligu i prava je šteta što je na kraju prestrogo isključen, pa će crno-beli bez njega morati u sledeći evropski izazov.

Sparta je tako još jednom bila Partizanova evropska priča, sudbina, utakmica i za sledeće generacije. Navijači su sa pravom na kraju bili u transu i tražili pobedu protiv Zvezde, a igrači sa mnogo samopouzanja mogu da čekaju večiti derbi i okršaj koji može da ih lansira ka tituli.

Aleksandar Popović, Foto: Starsport

Aleksandar Popović – Gotovo da nije imao posla u prvih 45 minuta. Ofanziva crno-belih je oterala rivala daleko od gola, pa je Popović veći deo prvog poluvremena proveo u pokušaju da ostane zagrejan. Jedan šut sa distance je lako odbranio. Imao je jedno neoprezno istrčavanja kada se nije razumeo sa svojom odbranom i moglo je to da bude loše po Partizan jer je bio na ivici da napravi faul za crveni karton. U nastavku skinuo sve što je trebalo i što je išlo ka njemu i pokazao da ima mirnoću i sigurnost za velike utakmice . Nije imao šanse kod gola Sparte – 7.

Slobodan Urošević – Besprekoran je bio defanzivno Slobodan Urošević u prvih 45 minuta u ono malo situacija koje je imao na svojoj strani. U napadu ga nije bilo, nije pokušavao da ide mnogo napred, a posle drugog gola je Partizan igrao na kontranapade pa i nije bilo toliko prilike. Sličan scenario smo gledali u nastavku. Nije ga bilo u napadu, a u odbrani na njegovoj strani nije moglo ništa da prođe. Pokvario utisak bespotrebnim faulom za slobodan uarac koji je prethodio golu – 6.5.

Sniša Saničanin i Igor Vujačić, Foto: Starsport

Siniša Saničanin – Nije odbrana Partizana imala baš previše posla u prvom poluvremenu, pa je utisak da su defanzivci odradili korektan posao. Međutim, posle jednog kornera nisu bili baš oprezni, pa je moglo da bude mnogo opasnije. Imao je kasnije Saničanin jednu dobru intervenciju kada je sprečio opasniji napad i potencijalno veliki kiks Popovića. U nastavku je bio još bolji, pogotovo tokom ofanzive Sparte. Čini se da je kao i njegovi saigrači bio malo opušteniji u finišu što je rezučtiralo primljenim golom, ali više nego dobra utakmica za Saničanina – 7.5.

Igor Vujačić – Slično kao i Saničanin, nije imao mnogo posla u prvom poluvremenu. Ta uspavanka za odbranu je mogla da bude opasna kod kornera, a baš na Vujačićevoj strani je igrač Sparte mogao da dođe do gola. U nastavku je bilo mnogo više posla i veći pritisak Sparte koja je krenula na sve ili ništa. Vujačića je mučila i povreda, ali nije odustajao i u nekoliko navrata blokirao pokušaje rivala i sjajno intervenisao. Međutim, kod gola Sparte kao da nije imao dovoljno koncentracije i nije bio pravovremen na skoku – 7.

Saša Zdjelar (desno), Foto: Starsport

Nemanja Miletić – Odlično je otvorio meč popularni „ćelavi“ i visokim izlascima pomagao u presingu i pritisku na rivale koji su rezultirali izgubljenim loptama. U nekoliko navrata se lepo otvarao i davao širinu u napadu. Ipak, u pojedinim periodima prvog poliuvremena se mučio u odbrani jer je sve što je iole mirisalo na opasnost dolazilo sa njegove strane. U nastavku je bio mnogo sigurniji, a u napadu je jednom oprobao udarac – 7.

Saša Zdjelar – Suvo zlato Partizana. Dugo u redovima crno-belih nije bio igrač ovakve klase kakav je Zdjelar. Davno je on prerastao ovaj nivo i zaslužio odlazak u neku od najjačih liga, ali ga to ne sprečava da pokaže svoju klasu i partizanštinu. Njegova oduzeta lopta na sredini terena i laserski precizan pas za Rikarda kojim je Partizan načeo Spartu suštna je njegove igre. Beskompromisan borac koji sjajno čita igru rivala i odličan tehničar koji se u sekundi transformiše u istinskog plejmejkera. Svih devedeset minuta je bio na pravom mestu da oduzme loptu, izblokira udarac i zatvori svaku rupu. Sanjaće ga u Pragu jer ih je Zdjelar demolirao u ovom dvomeču oduzetim loptama i asistencijama – 8.5.

Kvinsi Menig, Foto: Starsport

Miloš Jojić – I kad ne briljira u polju, Jojić je od ogromnog značaja za igru Partizana. Sada je već jasno da Stanojević na njegovoj ubitačnoj desnici postavlja jedan teo taktičkih zamisli. Partizan je iz meča u meč sve opasniji iz prekida sa mnogo varijacija, a sve polazi od lopti koje šalje Jojić. Drugi gol je najbolji primer. U nastavku je dao značajan doprinos u defanzivi kada je krenuo pritisak Sparte – 7.

Kvinsi Menig – Iako su mnogo bolje pazili na njega, pokazao je Menig da može da bude opasan i na drugi način. On je u ovom meču sjajno širio levu stranu, kretnjama razbijao odbrambene koncepte i odlično sarađao sa Rikardom. Malo je falilo da u prvom poluvremenu ponovo pobegne i dođe u veliku priliku. Ipak, u nastavku mu se i teren otvorio. Nakon crvenog kartona Rikarda je imao kontru kada je istrčao 50 metara i izašao sam ispred golmana, ali kao da je izgubio dah i šutirao jeizuzetno neprecizno. Imao još jednu dobru priliku posle sjajne lopte Jevtovića, ali ove večeri je izostala realizacija. Izašao iz ige u 78. minutu – 7.

Lazar Marković, Foto: Starsport

Bibars Natho – Ponovo je bio meta fizički dominantnih igrača Sparte koji su ga udarali, faulirali i budno motrili. Izraelac ih je zbog toga terao stalnim kretanjem da se troše i jure ga kako bi ostavljao prostor saigračima. U nastavku je Partizan rešio da se brani i čeka kontranapad, pa tek nije imao prostora, ali je fantastičnim dodavanjem lansirao Markovića u šansu. Majstor i kad nema puno prostora – 7.

Lazar Marković – Bio je raspoložen kapiten Partizana i od samog početka žestoko pritiskao zadnju liniju Sparte i svojim potezima pravio dosta poblema. Njegova uloga u prvom poluvremenu nije bila toliko direktna u golovima, ali je svojom igrom doprineo da se odbrana Sparte pogubi i bude otvorena za egzekuciju Rikarda. U nastavku je imao odličnu šansu posle dodavanja Natha ali je zbog nešto slabijeg prvog kontakta otišao malo iskosa i njegov udarac je uspeo da zaustavi golman Sparte. Stanojević ga izveo u 60. minutu da ga sačuva i uvede svežu krv – 7.

Rikardo Gomeš, Foto: Starsport

Rikardo Gomeš – Mnogi su se pitali da je Riakrdo igrač za domaću ligu i da u Evropi ne može ni blizu da bude tako efikasan. A zapravo mu je samo trebala podrška saigrača da mu otvore malo prostora, a onda se zver budi. Lakoća sa kojom je smestio dva gola u mrežu u prvom poluvremenu i način nakoji ulazi u šanse je nestvarna. Definitvno utakmica sezone Rikarda. U nastavku se desio najgori scenario za Partizan. Rikardo je imao odličnu šansu, dugo je oklevao a li da šutira ili doda Menigu i na kraju se odlučio za dribling. Ta sebičnost kojoj je sklon ga je sada koštala. Inercija ga je povukla na zemlju, nije delovalo da je želeo da simulira, ali je sudija tako procenio i dao mu drugi žuti karton. Diskutabilan je i prvi žuti karon. Nije to pokvarilo njegov učinak na ovom meču, ali će faliti Partizanu u narednoj rundi – 8.5.

Izmene:

Nemanja Jović (sredina), Foto: Starsport

Nemanja Jović – Ušao je umesto Lazara Markovića i bude pretnja po gol iz kontranapada, ali nije dobio previše lopti niti je imao mnogo prostora. U ono malo situacija kada je bio na lopti, lako ih je gubio. Delovao je pomalo nonšalantno – 6.

Marko Jevtović – Uveo je Stanojević Jevtovića da zatvori utakmicu i to je i uradio. Partizan je dobio dodatnu opciju u defanzivi u sredini i poptuno neutralisao rivala. Jevtović je uz to svojom mirnoćom i kretanjem omogućavao lakše izlaske iz zadnje linije, a delio je i odlične lopte saigračima. Da je Menig imao svoje veče upisao bi i maestralnu asistenciju – 7.5.

Filip Holender, Foto: Starsport

Aleksa Terzić – Dobio je priliku nekih 15 minuta na terenu iza to vreme uspeo da uđe u veliku šansu. Kao da se malo uplašio i oklevao, pa je umesto udarca, driblao i pokušao da doda loptu i tako upropastio veliku priliku – 6.

Filip Holender – Pomalo zaboravljeni reprezentativac Mađarske je dobio priliku u završnici i solidno odradio posao za to malo vremena. Nekoliko puta je lepo poukao kontru i zatvarao u defanzivi – 6.5.

BONUS VIDEO: Slavlje fudbalera Partizana zajedno sa navijačima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar