Dušan Vlahović i Sergej Milinković-Savić Foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia, REUTERS/Alberto Lingria

Srpski napadač Dušan Vlahović mogao bi već ove zime da napusti Juventus, usled velikih problema u kojima se klub trenutno nalazi.

Italijanski velikan je pod istragom zbog lažnih finansijskih izveštaja, odnosno zbog tajnih dogovora sa igračima o isplatama zarada tokom tri meseca 2020. godine. Mediji u Italiji navode da je u skandal uključeno 17 sadašnjih i bivših igrača Juventusa, a radi se o sumi od oko 60 miliona evra.

Andrea Anjeli i Pavel Nedved, donedavno glavni rukovodioci kluba, podneli su ostavke, a Juventus bi čak mogao da bude preseljen u Seriju B, dok se razmatra i o žestokoj novčanoj kazni.

Upravo zbog toga, Vlahović bi mogao da promeni okruženje, a interesovanja ima iz ostale četiri najjače lige. Za sada najviše se priča o selidbi u Englesku, gde se kao glavni kandidat za dovođenje Vlahovića pominje Arsenal.

PROČITAJTE JOŠ:

„Tobdžije“ će u narednom periodu biti oslabljene neigranjem Gabrijela Žezusa, koji je povređen i mora na operaciju, pa bi Vlahović taman za to vreme mogao da se uigra i dobija mnogo prostora u timu. Arsenal je bio zainteresovan za Vlahovića i pre njegovog odlaska u Juventus, a sada se juri pogodna prilika da se transfer realizuje.

Ono što je takođe bitno u ovoj priči jeste činjenica da je Arsenal prvi na tabeli Premijer lige, ima velike ambicije u budućnosti i „brdo“ mladih igrača, pa bi Vlahović tamo došao kao šlag na tortu.

Osim Arsenala, od engleskih klubova u igri za dovođenje srpskog golgetera su Totenhem i Mančester junajted. „Pevci“ i dalje ne deluju kao tim stvoren za trofeje, a promene u igračkom kadru čine se kao neophodne. Budući da prvoj zvezdi engleskog kluba Hariju Kejnu ističe ugovor 2024. godine, a produžetak saradnje se čini teško izvodljivim, Vlahović bi mogao da bude rešenje za napad.

Mančester junajted će na zimu imati zadatak da pronađe zamenu za Kristijana Ronalda, sa kojim je prekinuta saradnja. Vlahović nije na vrhu liste želja kod Erika ten Haga, ali situacija može da se promeni vrlo brzo. Junajted mnogi više i ne svrstavaju u ozbiljne evropske timove, a razlog tome su serije loših rezultata prethodnih nekoliko godina. Međutim, sa Ten Hagom situacija u klubu je vidno bolja, a sa pravim napadačem bi i put do trofeja bio olakšan.

PROČITAJTE JOŠ:

Od ponuda iz Nemačke, Vlahović bi na stolu mogao da ima papire iz Bajerna iz Minhena. Bavarci već dugo traže zamenu za Roberta Levandovskog, a glavne mete su Vlahović i Kejn. Pričalo se da bi i Ronaldo mogao u Bajern, ali je Oliver Kan, jedan od čelnika kluba i bivši golman, istakao da je Portugalac prestar za ono što je potrebno klubu. Upravo zbog toga, Vlahović bi mogao da bude idealna opcija.

Da stvar oko potencijalnog transfera Vlahovića bude još nejasnija, pobrinuo se Atletiko Madrid, koji u svojim redovima više ne želi Žoaa Feliksa. U zamenu za njega mogao bi da bude ponuđen upravo Vlahović. Atletiko takođe kuburi sa napadačima i njihovom formom, a prednost za Srbina mogla bi da bude ta što je u madridskom klubu trenutno Alvaro Morata, koji je sa njim sarađivao u Juventusu.

Pominjala se i priča da bi Vlahović mogao da obuče dres PSŽ-a, ali to se skoro sigurno neće dogoditi ove zime. Promene u timu šampiona Francuske mogle bi da se dese tek na leto 2023, jer će se tada odlučivati o sudbinama Lionela Mesija, Kilijana Mbapea i Nejmara.

EPA-EFE/Ronald Wittek

Kada je u pitanju golgeterski učinak u klupskom dresu, Vlahović je postigao sedam golova u svim takmičenjima, na 15 nastupa, a uz to ima i dve asistencije. Srpski napadač je vezan ugovorom za Juventus do 2026. godine, a prilikom dovođenja plaćen je 81,6 miliona evra. Na Mundijalu je postigao jedan gol, ali nije skupio ni 90 minuta na terenu, zbog povrede primicača koju je zadobio još u klubu.

Pored Vlahovića, otimačina na tržištu biće i za Sergeja Milinković-Savića, za kog se interesuju Juventus, Mančester junajted, PSŽ, Real, Arsenal… Unazad nekoliko prelaznih rokova, Sergej je glavna meta evropskih giganata, ali iz Lacija su oprezni po pitanju tog transfera. Predsednik Klaudio Lotito više puta je isticao da je Sergej jedan od najboljih veznih igrača na svetu i da neće pristajati na ponude manje od 120 miliona evra.

Od ostalih srpskih reprezentativaca sredinu bi uskoro mogli da promene i Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Saša Lukić, Nemanja Maksimović, Darko Lazović…

BONUS VIDEO Sve puca od luksuza – hotel u kom je FIFA dočekala VIP goste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare