Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport/AA/ABACA / Abaca Press / Giuseppe Maffia/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dragan Stojković Piksi je u Katar poveo najbolje što Srbija u ovom trenutku ima, ili bar one momke za koje je verovao da su najbolji.

Da nešto ne štima videlo se posle 60. minuta prve utakmice protiv Brazila, ne samo zbog primljenih golova.

PROČITAJTE JOŠ:

Rišarlisonu se ništa ne može oduzeti, bilo je jasno da je odbrana „orlova“ bila bušna i dva poraza i remi u grupi nisu bili dovoljni za bilo šta bolje od četvrtog mesta.

Nismo znali koliko su spremni igrači koje je Stojković poveo, ali može da se razume zbog čega je rešio da rizikuje i sa momcima koji su tek izašli iz povreda.

I pre prvenstva selektor je rekao da bi Aleksandra Mitrovića poveo i „sa jednom nogom“.

Ispunio je obećanje prema čoveku koji je mnogo puta zadužio našu reprezentaciju i usrećio njene navijače.

Dragan Stojković Srbija Švajcarska Foto:EPA-EFE/Friedemann Vogel

„Bilo je razmatranja da se zovu neki drugi igrači, niko ovde nema rezervisano mesto u timu. Ima dovoljno vremena, sve će se učiniti da budemo spremni. Odlučili smo se za ovaj sastav. Da napomenem, ova lista nije se pravila po kancelarijama, nije se gledao ničiji interes, napravljena je trezveno, hladne glave, to su bili igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Tako da nemam grižu savesti“, rekao je Piksi.

Problem je što je Mitrović bio rovit, nije bio spreman, videlo se u mnogo momenata da diše „na škrge“ i to je deo razloga što je Srbija imala samo bod iz tri utakmice.

Sličan je slučaj i sa Dušanom Vlahovićem, koji je pre prvenstva propustio više utakmica zbog povrede prepona. Nije igrao, ali smo se nadali da će ipak biti spreman da „rešeta“.

Pokazao je deo svog raskošnog talenta protiv Švajcarske kojoj je dao gol za 2:1, nažalost nedovoljan ni za bod, jer je mnogo toga falilo u odbrani.

Dušan Vlahović i Ivan Ilić
Dušan Vlahović i Ivan Ilić; Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell

Kad smo kod odbrane, ostalo je da visi pitanje zbog čega šansu nije bar malo dobio Strahinja Eraković, pošto je jedan od najboljih u Zvezdi, a više puta je pokazao brzinu koja nam je falila.

No, bilo šta bilo, idemo dalje, Piksi je već rekao da se okreće kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

A pošto u grupi na putu ka Evropskom imamo Mađarsku, Bugarsku, Litvaniju i Crnu Goru, selektor će moći da u nekim kombinacijama razmotri i neke nove snage.

Čisto da se do 2024. isfiltrira još neki igrač koji će moći da doprinese, jer, treba imati u vidu da će dotle već recimo Dušan Tadić biti na pragu 36. rođendana.

Foto: Starsport

Ivan Ilić je svakako momak koji bi mogao da dobije nešto veću ulogu i minutažu. Razumemo da je u Katar pošao da bi bio uz iskusnije saigrače, ali ima 21 godinu i već se dobro pokazao protiv Norveške.

Maestralno je namestio Mitroviću 50. gol, a nije pokazao ni zrno straha u meču sa ekipom koja je morala da se pobedi.

Da bi se pojačala odbrana sa bekova, možda se kao jedan od predloga nameće i Mihailo Ristić.

Momak koji je i kod Piksija dobio svoje minute protiv Slovenije, ali je i Ljubiša Tumbaković svojevremeno računao na njega kada je trebalo pomoći da se dobro uštopuje Erling Holan.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ristić je jedno vreme bio povređen ove jeseni, pa nije igrao ni za Srbiju, ni za Benfiku, u kojoj realno nije dobijao mnogo prilika.

Kada je dobio svih 90 minuta na terenu, protiv Rio Avea, upisao je asistenciju, a za šest minuta meča sa Estorilom je dao gol.

Milan Gajić, višegodišnji bek Crvene zvezde koji je otišao u moskovski CSKA takođe konkuriše za mesto u odbrani, baš kao i Slobodan Urošević, za kog je pre Mundijala Gordan Petrić, trener Partizana rekao da zaslužuje poziv selektora, ali je svestan da će do toga teže doći.

Gajić ima 26 godina, zavidno iskustvo u Evropi i ove sezone je standardan u postavi „armejaca“. Dao je gol Uralu i asistirao protiv Orenburga.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Urošević je bio jedan od najstandardnijih i konstantnijih u crno-belom, kapiten je ekipe i do sada je i napred dao doprinos kroz golove Radničkom, TSC-u, Čukaričkom i Javoru.

Borben je, izgara do poslednjeg minuta i nema sumnje da bi sa njim mogao da se počne neki novi ciklus takmičenja.

Mnoge je ove godine prijatno iznenadio transfer Mihajla Banjca u Krasnodar za dva i po miliona evra, pa bi tu možda trebalo pratiti još neko „podebljanje“ u veznom redu.

Banjac je bio jedan od najboljih u TSC-u, a pokazao je već koliko zna da bude ubojit kada raspali loptu levicom.

I u Krasnodaru je uglavnom na terenu svih bar 70, 80 minuta, dao je nekoliko golova i pre desetak dana podelio asistenciju protiv Himkija.

Lazar Samardžinski/Foto: EPA-EFE/ALESSIO MARINI

Lazar Samardžić je igrač o kom se pisalo kao želji Piksija, ali je problem što je Lazar bliži selekciji Nemačke.

Međutim, vezisti Udinezea koji je bio na radaru Lacija, možda se neće dopasti što je Nemačka ispala drugi put zaredom u grupi na Mundijalu.

Prošao je njene mlađe selekcije, ima 20 godina i Piksi bi mogao da unapredi njegovu igru jedan kroz jedan.

Krase ga dobar prvi kontakt sa loptom, dobar pregled i kontrola lopte, dribling, uz šta ume da šutne i sa distance i ono bitnije – da pošalje pravovremeni pas, koji je Srbiji u Kataru strašno falio.

Kada je reč o ofanzivi, tu je Stefan Mitrović koji se već profilisao kao jedan od boljih u timu Zvezde, iako je pre nekoliko meseci stigao iz Radničkog.

Stefan Mitrović
Stefan Mitrović; Foto: Pedja Milosavljevic

Igra bez prezanja, ne boji se igre jedan na jedan, brz je i dao je neke atraktivne golove u klubu, pa ne bi škodilo da neki postigne u dresu Srbije.

Ili ga namesti nekom od momaka kao što je bivši igrač Partizana Nikola Štulić.

To je momak koji je ove sezone među najboljim strelcima Superlige, a Štuliću je izgleda prijalo što je otišao u Radnički iz Niša.

Šansu mu je svojevremeno dao Savo Milošević u crno-belom, s tim što je Nikola tek posle Partizana počeo da pokazuje da može da daje golove.

Nikola Štulić
Nikola Štulić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Kad se izuzmu Milan Bojović iz Mladosti i Rikardo Gomeš sa po 11 golova, Štulić je odmah iza sa deset, s tim što ima 21 godinu i još uvek je prilično mlad.

Tačno je da je napad Srbije verovatno najjača linija, ali kada treba da se odmore ili rasterete Jović, Mitrović ili Vlahović, što da ne…

Đorđe Jovanović je takođe ime na koje se može obratiti pažnja, kao i Dejan Joveljić koji je u prvom delu godine igrao veoma dobro za LA Galaksi.

Na koga god da Piksi obrati pažnju, nema sumnje da će probati da izvuče maksimum iz igrača, koji će unapred dobro biti svesni da imaju zlatnu šansu da se posle 24 godina nađu u dresu nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu.

BONUS VIDEO: Zašto nas toliko bole fudbalski porazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare