Foto: Printscreen/RTS, Profimedia

Osman Bukari je odmah pokazao šta je njegov najveći kvalitet na travi stadiona "Rajko Mitić".

Crvena zvezda je u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona savladala Pjunik sa 5:0 i tako gotovo obezbedila plasman u sledeću rundu.

PROČITAJTE JOŠ

Kreator ovog trijumfa bio je Bukari koji je postigao tri pogotka, dodao jednu asistenciju i imao i poništen gol. Radio je šta je hteo odbrani Pjunika, a dugo će se prepričavati kako je u maniru geparda pretrčao defanzivca kod prvog gola.

Istrčao je više od pedeset metara, ostavio rivala bukvalno u prašini, zatim sklonio loptu na stranu i postigao pogodak. Ipak, koliko je brzo zapravo trčao?

Za to je bilo potrebno malo matematike, malo fizike, ali znamo otprilike brzinu kojom je prostrujao kroz tih pedeset metara.

Od centra stadiona „Rajko Mitić“ do trenutka kada je poslao loptu u mrežu rivala pretrčao je tačno 43,8 metara (svaka štrafta trave je 6,111 metara, ukupna dužina terena je 110 metara). Učinio je to za 5,25 sekundi, pa nije bilo teško izračunati ni prosečnu brzinu tog sprinta.

Osman Bukari je trčao impresivnih 30 kilometara na čas prosečno tih gotovo 44 metara, pa bi mnogi svetski fudbaleri imali ozbiljan problem da ga zadrže.

Bukari je ozbiljno brz, ali i dalje nije blizu najbržeg fudbalera današnjice. Alfonso Dejvis je dostigao brzinu od 36,51 kilometara na čas na jednom meču Bajerna, čak 10 fudbalera sveta trči brže od 35 kilometara na čas.

BONUS VIDEO Navijači Zvezde u Lučanima protiv Mladosti zovu na evropsku premijeru

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare