Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbalski reprezentativci Srbije u aktuelnoj godini ne pužaju briljantne partije, međutim, uprkos velikim oscilacijama u prethodna dva meseca, mogli bi da kroz premije stignu do približno po 125.000 evra.

„Orlovi“ su pobedom nad Norveškom posle produžetaka (2:1) u polufinalu baraža stigli na korak od Evropskog prvenstva 2021. godine i tako zaradili premije u iznosu od po 25.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Uspeh na krilima Sergeja Milinković-Savića predstavljao je osveženje posle prilično bledih igara protiv Rusije i Turske, a šlag na tortu bila bi pobeda 12. novembra nad Škotskom u Beogradu kojom bi izabranici Ljubiše Tumbakovića overili kartu za evropsku smotru i tako obezbedili premije od po oko 100.000 evra.

Zapravo, plasman na Evro doneo bi Fudbalskom savezu Srbije oko 9,5 miliona evra koliko iznosi nagrada za svakog učesnika predviđena od strane UEFA, a ranije je predviđeno da polovina zarađene sume kroz premije pripadne fudbalerima i stručnom štabu.

Premije reprezentativcima uobičajena su praksa svuda u svetu, a visina finansijske motivacije unapred se zna pred početak svakog takmičarskog ciklusa, pa Savez uoči kvalifikacija jasno definiše nagradni fond za reprezentativce ukoliko se plasiraju na EP ili Svetsko prvenstvo. Naravno, novčane nagrade predviđene su i za svaki naredni uspeh, pobedu u grupl, plasman u osminu finala…

Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell

Dok bi, sa jedne strane, plasman na kontinentalnu smotru predstavljao uspeh iščekivan 20 godina, iz drugog ugla postavlja se pitanje da li su premije u iznosu od oko 4 miliona evra srazmerne trijumfu nad selekcijama kao što su Norveška i Škotska.

Iako igranje za državni tim „nema cenu“, činjenica je da „orlovi“ zaslužuju da za uspehe budu nagrađeni. Međutim, kad se utakmica sa Norveškom uporedi sa izdanjima protiv Rusije, Turske i Mađarske, iz kojih je Srbija od mogućih 12 bodova osvojila samo 2, uočjiva je razlika u pristupu pa ostaje otvoreno pitanje da li je u Oslu proradio srpski inat ili je novac i u nacionalnom dresu postao glavni pokretač.

U svakom slučaju, uspeh koji bi pobeda nad Škotskom donela Srbiji daleko je veči od predviđenih premija čime su one potpuno opravdane, ali bi bilo lepo da u budućnosti igre „orlova“ budu na istom nivou i kad se igra za premiju i kad se igra „samo“ za bodove.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare