Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez

Fudbalsko pitanje godine - gde će Lionel Mesi otići iz Barselone? Brojne informacije iz Španije i dobro obavešteni novinari govore da mu je sledeća stanica Mančester siti.

Kom carstvu će se privoleti argentinski čarobnjak nakon što je Barselona doživela još jednu katastrofu na evropskoj sceni?

PROČITAJTE JOŠ

Mesi jeste osvojio sa Barsom sve što se može osvojiti, sa Argentinom nije dobacio do trofeja, a poslednjih sezona doživeo je ozbiljne rezultatske udarce u Ligi šampiona.

Šamari od Rome i Liverpula taman su se smirili, ali će obrazi Katalonaca još dugo brideti od onih Bajernovih 8:2.

Pročitajte još: Tenzije u Barseloni, navijači upali na stadion “Kamp Nou”

U poslednjih pet godina čak četiri puta su ispadali u četvrtfinalu Lige šampiona, a finale nisu videli od 2015.

I, Mesi je rešio da ode, da napusti brod koji tone… Evropski bogataši, koji mogu da ga priušte, odmah su krenuli sa „udvaranjem“, ali se veruje da je Mesi najbliži Premijer ligi.

Razloga je više… Pep Gvardiola sedi na klupi Mančester sitija i zato je Mesi gotovo viđen u dresu „građana“. Sa trofejnim španskim stručnjakom je sjajno sarađivao u Barseloni i čak su rekli kako će jednog dana opet biti u istom klubu.

Drugi bitan faktor je Serhio Aguero. Mesi je veliki prijatelj sa sunarodnikom i uskoro bi zajedno mogli da predvode ofanzivu Sitija.

Pročitajte još: Kladionice objavile kvote: Mesi bi mogao i u Zvezdu

Treći značajan faktor je novac. Vlasnici kluba iz plavog dela Mančestera mogu da mu ispune sve finansijske zahteve. Može i PSŽ, u kom bi ga dočekao Nejmar koga izuzetno ceni i voli da igra s njim, ali dokazivanje u Premijer ligi bi ipak trebalo da prevagne.

I ne samo to… Kako navodi Marselo Behler, kolega koji je prvi najavio i prelazak Nejmara u PSŽ i odlazak Mesija iz Barse, jednom od najboljih igrača u istoriji Siti nudi petogodišnji ugovor (3+2).

Dakle – bio bi siguran i obezbeđen do 38. godine. Navodno, dogovor podrazumeva da Mesi dve ili tri sezone brani boje Sitija, sve u želji da se osvoji Liga šampiona, da bi se onda preselio u Njujork Siti i još dve (ili tri) sezone u smiraj karijere odigrao u MLS. Važnu ulogu u celoj priči igra i to što su na rukovodećim funkcijama u Sitiju Feran Sorijano i Čiki Begiristajn, sa kojima je Mesi na isti način svojevremeno sarađivao u Barseloni.

Pročitajte još: Ronaldo: Nije rešenje da ode Mesi

Premijer liga, Mančester siti, posle čari Njujorka, Gvardiola, Aguero, novac kao takav, najviše ambicije… I fudbalski i finansijski sve ukazuje na to da bi Mesi i Siti bi uskoro mogli da započnu novu fudbalsku eru.

Kako je britanski „Dejli Telegraf“ došao do cifre od 553 miliona evra? Oni navode kako Mesi sigurno neće uspeti besplatno da ode, shodno priči o izlaznoj klauzuli do 1. juna, već da će Siti platiti Barsi 223 miliona evra za transfer.

Time bi se za milion nadmašio dosadašnji rekord koji drži Nejmar prelaskom u Pariz… Kada se na to doda godišnja plata od 110 miliona, koliko bi trebalo da iznosi, puta tri (sigurne) sezone koliko bi bio do Njujorka bio na platežnom spisku „građana“, dolazi se do cifre od 330 miliona, plus novac za transfer – sve ukupno 553 miliona. „Sitnica“ za prebogate šeike u čijem vlasništvu je klub iz plavog dela Mančestera.

Pored pomenutog PSŽ, glavni rival u borbi za Mesijev potpis „građanima“ bi mogao da bude upravo gradski rival – Mančester junajted. Engleski velikan neće tek tako odustati, ali sve navedeno govori da je Siti ipak na pol poziciji u ovoj trci epskih razmera.

Šansu možda vrebaju i Čelsi, i Liverpul, čak je nekadašnji štoper Rio Ferdinand poručio kako je Frenk Lampard, trener „plavaca“, ozbiljan u nameri da dovede Mesija. U Italiji, Inter se svojski bori da napravi istinski bum verovatno najvećim transferom u istoriji.

Vlasnik milanskog tima je kineska kompanija Suning, koja na sve načine želi da prekine višegodišnju dominaciju Juventusa u Seriji A, a novac ne želi i novac joj nije problem.

Mesi i Ronaldo opet jedan protiv drugog, i to u Kalču, nije isključeno, ali, za sada, ipak Siti ima najveće šanse da predstavi čarobnjaka iz Rosarija kao novo pojačanje.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar