Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Poverenje selektora najviše ima Strahinja Pavlović, potom Nikola Milenković i Miloš Veljković, ali...

Fudbaleri Srbije više od 20 godina nisu bili na Evropskom prvenstvu. Činilo se da će agonija biti prekinuta kada je žreb „orlove“ poslao u kvalifikacionu grupu sa Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom.

Što bi se reklo, ako ne možemo da budemo na prvom, ili bar da zauzmemo prva dva mesta u ovoj konkurenciji, onda teško i da smo zaslužili plasman na Evro.

Tamo nismo bili od 2000. godine, nijednom otkako reprezentacija nastupa pod imenom Srbija – predugo.

PROČITAJTE JOŠ

Menjale su se ekipe, igrači, selektori, ništa nije vredelo… Menjale su se taktike, formacije, igralo se i na svetskim prvenstvima u međuvremenu, ali na EP se nije moglo.

Od Mundijala u Rusiji 2018. menjali su se i selektori, posle Mladena Krstajića došao je Ljubiša Tumbaković, a onda Dragan Stojković koji će prvi još od Radomira Antića (2008-2010) povezati dva ciklusa kvalifikacija.

I to previše govori o stanju i situaciji u srpskom fudbalu. Činilo se da će uspeti, lako, da odvede nacionalni tim posle skoro dve i po decenije čekanja na Evropsko prvenstvo, ali… Mađari su nas dva puta tukli, jedva smo izvukli bod u Bugarskoj i tako smo došli do utakmice generacije.

Srbija u utorak (20.45) igra protiv Crne Gore na stadionu „Rajko Mitić“ i mora da pobedi. U suprotnom sledi još jedna tužna stranica srpske fudbalske istorije koju niko ne želi da pamti.

Tužno je bilo i u Kataru, pošto su „orlovi“ ispali već u grupi na Mundijalu, a otišli su na isti sa (daleko) većim ambicijama.

Pričao je Piksi kako će baš on odvesti Srbiju i na Evropsko prvenstvo, sada je došlo do biti ili ne biti situacije. Ostaje i ona opcija preko baraža Lige nacija, ali zaista bi sada razmišljanje o tome bilo poražavajuće.

Na selektoru Stojkoviću i saradnicima je da se fokusiraju na Crnogorce, na igru, na taktiku, formaciju, kako napasti, kako se braniti…

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Upravo je odbrana ono što je toliko puta pominjano kao problematično, jer će „orlovi“ izgleda uvek nekako dati gol (osim kada je trebalo u Budimpešti), samo je poenta i da sačuvaju mrežu.

Piksi otkako je došao na klupu Srbije insistira sa trojicom igrača u poslednjoj liniji i krilnim bekovima koji pokrivaju celu stranu od svog do suparničkog šesnaesterca. Naravno, uz određene taktičke korekcije i pomeranja tokom same utakmice.

Takva odbrana i takva pretežno ofanzivna postavka često donose rizik po defanzivni bedem koji je više od 50 odsto na poslednjih 20 utakmica bio u različitim sastavu.

Poverenje selektora najviše ima Strahinja Pavlović – u poslednje dve godine odigrao je 13 od tih poslednjih 20 mečeva i to kao starter, a pored njega su najčešće bili Nikola Milenković (11) i Miloš Veljković (devet).

Upravio je ovaj trio zajedno odigrao osam utakmica u pomenutom nizu, verovatno bi se našao u startnih 11 i na gostovanju Mađarskoj da se Veljković nije povredio. Ali, i pre toga je bilo nekih čudnih odluka – zbog povreda, kartona, ili zbog kombinovanja.

Milenković, Veljković i Pavlović počeli su i sva tri duela na Svetskom prvenstvu u Kataru, a tri vezana meča pred turnir u odbrani je bio Stefan Mitrović uz Srđana Babića ili Erhana Mašovića.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Na četiri od poslednjih sedam utakmica šansu kao starter, i to kao centralni štoper, dobijao je i Nemanja Gudelj.

Selektor Stojković je baš za meč u Budimpešti rešio da promeni formaciju i zaigrao je sa četvoricom u odbrani, Strahinja Eraković je bio desni, Aleksa Terzić levi bek, a štoperski tandem činili su Milenković i Pavlović. I daleko od toga da je defanziva dobro funkcionisala, naprotiv.

Zabrinjavajuće je to što su svega dvojica štopera našla u startnih 11 na više od 50% tih poslednjih 20 susreta, dok je pored Gudelja još jedino Stefan Mitrović upisao četiri nastupa. Slede Eraković, Babić i Mašović sa po tri, te Matija Nastasić sa jednim.

Ko će zaigrati protiv Crne Gore ispred golmana Vanje Milinković-Savića manje je bitno, važnije je da deluju sigurno i uigrano, što iz ove perspektive i ne deluje baš moguće.


ODBRANA SRBIJE NA POSLEDNIH 20 UTAKMICA

Eraković, Milenković, Pavlović, Terzić; Mađarska – Srbija 2:1, kvalifikacije za Evro 2024

Milenković, Veljković, Babić; Litvanija – Srbija 1:3, kvalifikacije za Evro 2024

Veljković, Gudelj, Pavlović; Srbija – Mađarska 1:2, kvalifikacije za Evro 2024

Milenković, Gudelj, Pavlović; Bugarska – Srbija 1:1, kvalifikacije za Evro 2024

Eraković, Mašović, Babić; Srbija – Jordan 3:2, prijateljska utakmica

Milenković, Gudelj, Pavlović; Crna Gora – Srbija 0:2, kvalifikacije za Evro 2024

Eraković, Gudelj, Pavlović; Srbija – Litvanija 2:0, kvalifikacije za Evro 2024

Mijailović, Stojić, Veselinović, Petrović; SAD – Srbija 1:2, prijateljska utakmica

Svetsko prvenstvo u Kataru:

Milenković, Veljković, Pavlović; Srbija – Švajcarska 2:3

Milenković, Veljković, Pavlović; Srbija – Kamerun 3:3

Milenković, Veljković, Pavlović; Srbija – Brazil 0:2

Pre Mundijala:

Milenković, S. Mitrović, Pavlović; Srbija – Bahrein 5:1, prijateljska utakmica pred Mundijal

Veljković, S. Mitrović, Pavlović; Norveška – Srbija 0:2, Liga nacija

Mašović, S. Mitrović, Babić; Srbija – Švedska 4:1, Liga nacija

Milenković, Veljković, Pavlović; Slovenija – Srbija 2:2, Liga nacija

Milenković, Veljković, Pavlović; Švedska – Srbija 0:1, Liga nacija

Milenković, Mašović, S Mitrović; Srbija – Slovenija 4:1 Liga nacija

Milenković, Veljković, Pavlović; Srbija – Norveška 0:1 Liga nacija

Milenković, Veljković, Pavlović; Danska – Srbija 3:0, prijateljska utakmica

Veljković, Nastasić, Pavlović; Mađarska – Srbija 0:1, prijateljska utakmica

Milenković, Veljković, Pavlović; Portugal – Srbija 1:2, kvalifikacije za Mundijal (novembar 2021)


BONUS VIDEO