Vilijan i Pedro
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Početak jula sa sobom po tradiciji donosi osvrt na transfer listu uz akcenat na slobodne igrače, a kao i svakog leta, i ove godine je moguće sastaviti veoma respektabilan tim od igrača koji su bez ugovora.

Džo Hart

Hart je najzvučnije ime među čuvarima mreže koji trenutno nemaju ugovor. Golman koji je prethodne dve sezone branio boje Barnlija rastao se sa premijerligašem i u potrazi je za novom sredinom.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji golman Mančester sitija sezonu je proveo na klupi, kao zamena za Nika Poupa, a upisao je samo tri nastupa te je rastanak predstavljao očekivan epilog.

Iako je Hart (33) u poznim igračkim godinama, informacija da je slobodan privukla je pažnju na Ostrvu, a interesovanje su pokazali Seltik i Midlzbro.

Jan Vertongen

Štoper Totenhema će po završetku Premijer lige razdužiti opremu „pevaca“ i posle sedam godina promeniti klub. Iskusni Belgijanac i Totenhem nisu se dogovorili po pitanju nastavka saradnje pa će nekadašnji igrač Ajaksa u avgustu biti slobodan igrač.

Belgijanac koji je ove sezone odigrao 27 utakmica i upisao dva pogotka i asistenciju, počeo je polako da gubi mesto u startnoj postavi pored Dajera i Sančeza, a nakon što je definitivno postalo jasno da će napustiti London postao je najtraženiji odbrambeni igrač kojeg klubovi ovog leta mogu da dovedu bez obeštećenja.

Interesovanje za stamenog defanzivca pokazali su Milan, Roma i Real Betis, a Totenhem je prema procenama specijalizovanog sajta Transfermarkt propustio priliku da inkasira oko 14 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ezekel Garaj

Doskorašnji štoper Valensije još jedan je od zvučnih igrača sa bogatom biografijom koji je ovog leta slobodan u izboru kluba. Nekadašnji štoper Real Madrida, Benfike i Zenita bio je važan deo odbrambenog bedema „slepih miševa“ tokom jeseni, ali je posle povrede ligamenata kolena bio primoran na višemesečnu pauzu.

Valensija je bila prinuđena da zimus pronađe alternativu za Argentinca, koji je u međuvremenu izgubio status važnog šrafa u timu što je ujedno uticalo i na pregovore o nastavku saradnje koji su propali.

Kao jedna od opcija spominje se povratak Garaja u Benfiku za koju je igrao tri sezone i u tom periodu osvojio prvenstveni trofej, Kup Portugalije i dva Superkupa.

Malang Sar

Prošlosezonski štoper Nice, od 1. jula je slobodan igrač, a zbog potencijala koji poseduje želja je brojnih klubova iz samog vrha evropskog fudbala.

Sar i Nica nisu uspeli da postignu dogovor o nastavku saradnje iako je 21-godišnji defanzivac tokom prethodne tri sezone pokazao da ima svetlu fudbalsku budućnost.

Glavni kandidati u trci za francuskog defanzivca Borusija Mehengladbah, Njukasl, Vest Hem, kao i mnogi klubovi iz Serije A poput Intera.

Mario Gece

Iskusni nemački fudbaler nije imao zapaženu ulogu u redovima „milionera“ ove sezone, pa je rastanak usledio kao logičan epilog. Petostruki osvajač Bundeslige šansu je uglavnom dobijao na kašičicu, kao džoker, što se oslikava kroz podatak da je u 10 do 14 susreta u kojima je igrao ulazio sa klupe.

Gece, sa 28 godina i bogatim iskustvom stečenim u Borusiji Dortmund, Bajernu iz Minhena i reprezentaciji Nemačke, iz perspektive brojnih klubova predstavlja idealan izbor za igrača sredine terena, posebno jer trenutno nema angažman.

Kao jedna od varijanti spominje se Liverpul i ponovna saradnja sa Jirgenom klopom koji ga je predvodio u Dortmundu, a interesovanje su pokazali Herta, Keln, LA Galaksi.

Adam Lalana

Engleski vezni fudbaler nije uspeo da se nametne Jirgenu Klopu u šampionskoj godini Liverpula pa je okončanje saradnje došlo kao logočan rasplet iz obe perspektive. Prema pisanju engleskih medija, 32-godišnjem igraču koji je na samo pet susreta ove sezone bio starter Liverpul je ponudio ugovor uz znatno redukovanu zaradu što je Lalana odbio.

Najozbiljniji interesent za fudbalskog kreatora je Lester koji je već preduzeo prvi korak u angažmanu Lalane.

David Silva

Španski fudbalski arhitekta prkosi godinama i sa 34 privlači pažnju velikog dela Evrope. Ipak, oštra konkurencija u Mančester sitiju uticala je da bude označen kao suvišan te će po završetku Premijerlige potražiti novo fudbalsko utočište.

Silva je ove sezone odigrao 32 duela, postigao četiri gola i upisao osam asistencija, ali je uprkos korektnom učinku ostao u senci Kevina de Brujnea koji će i naredne sezone biti prvi izbor na poziciji ofanzivnog veziste.

Među potencijalnim sledećim stanicama Davida Silve je povratak u rodnu Španiju gde je interesovanje pokazao Betis, ali i odlazak sa evropskog tla – u Bekamov Inter Majami ili japanski Visel Kobe u kojem bi ponovo sarađivao sa Andreasom Inijestom.

Foto: EPA-EFE/Michael Regan

Rajan Frejžer

Krilni napadač koji je tokom prethodnih sezona bio jedan od glavnih aduta Bornmuta, u aktuelnoj takmičarskoj godini ima učinak znatno ispod onog koji ga je lansirao u centar fudbalske pažnje.

Škotski ofanzivac koji je u dosadašnjoj karijeri odigrao 120 premijerligaških susreta i na njima upisao 16 golova i 29 asistencija, želja je Seltika, ali bi prepreka na putu povratka u domovinu mogla da bude veoma visoka plata. Jedna od opcija za Frejžera, prema pisanju ostrvskih medija, je i prelazak u Arsenal.

Vilijan

Jedan od najtraženijih slobodnih igrača u aktuelnom prelaznom roku je Vilijan. Fudbaler Čelsija nije našao zajednički jezik sa londonskim klubom, ali je prihvatio da pomogne „plavcima“ do kraja premijerligaške trke, te će slobodan u pronalasku nove sredine biti tek u avgustu.

Uprkos činjenici da je već jednom nogom van „Stamford Bridža“, Brazilac je jedan od najboljih igrača u redovima Frenka Lamparda i strelac tri gola u poslednja dva kola. Nema sumnje da će rastanak sa krilnim igračem predstavljati bolan udarac za Čelsi, kao i da će angažman Vilijana biti poput dobitka na lutriji za njegov novi klub.

Interesovanje za Brazilca već su pokazali Mančester junajted, Totenhem, Roma, Arsenal, Juventus i još mnogi veliki klubovi.

Edinson Kavani

Najzvučnije ime na letnjoj pijaci bez dileme je Edinson Kavani. Urugvajski napadač nije produžio ugovor sa Pari Sen Žermenom i slobodan je u izboru nove sredine, a prema pisanjima medija neki od zainteresovanih klubova su Čelsi, Barselona, Roma i Atletiko Madrid.

Sjajni napadač u sezoni iza nas nije dobio ulogu kakvu je imao prethodnih godina, pa je u prvenstvu zabeležio samo 602 minuta i četiri pogotka. Različiti pogledi na budućnost bili su povod da se Kavani i šampion Francuske rastanu posle sedam godina.

Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Pedro

Napadač Čelsija posle pet sezona će napustiti „Stamford Bridž“. Španski ofanzivac, nije uspeo da se u aktuelnoj sezoni izbori za minutažu pored Abrahama i Žirua, a kako ga nema ni u projekcijama Frenka Lamparda za narednu sezonu sporazumno je dogovoren rastanak.

Pedro je prema saznanjima ostrvskih medija već dogovorio transfer u Romu, ali taj transfer još nije ozvaničen.

Na listi i Kaljehon, Lundstram, Riko, Silva

Navedenih jedanaest igrača samo je deo fudbalera koji su trenutno bez angažmana, a u potrazi za novom sredinom su i Artem Dzuba, Đakomo Bonaventura, Hoze Kaljehon, Džon Lundstram, Džef Hendrik, Serhio Riko, Tijago Silva…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar