Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Selektor fudbalera Srbije, Ljubiša Tumbaković, obratio se javnosti posle utakmice sa Rusijom.

Na pitanje kojom ocenom  na skali od jedan do pet bi ocenio ovaj reprezentativni ciklus, Tumbaković je odgovorio:

PROČITAJTE JOŠ:

„Liga nacija imala drugu dimenziju, nije kao u prvom delu kada je ustanovljena. Nema tu propusnost. Imali smo prioritet da odemo na Evropsko prvenstvo, polufinalnu utakmicu protiv Norvežana i finale sa Škotima. Pojedine utakmice smo koristili da uigravamo tim. Kao recimo protiv Mađara u Beogradu, igralo nam je osmorica igrača, koji nisu igrali prethodnu utakmicu. Ne bih hteo da dajem ocenu u tom pravcu. Rekao sam šta je to otprilike. Kada nismo prošli protiv Škotske, pokušali smo da ostanemo u B ligi. Na našu sreću uspeli smo.“

PROČITAJTE JOŠ: Mitrović: Škotska me još peče, ali ovaj tim će otići na EP

Srbija je protiv Rusije pokazala ono leoše lice. Tumbakovića su pitali koliko ga sve to raduje posle svega što se dogodilo sa Škotima, ali i da oceni protekli period kvalifikacija i Lige nacija.

„Definitivno Liga nacija je kvalitetom odigrana osrednje. Mi smo imali neku svoju programsku aktivnost kada je liga nacija. Akcenat u ovom jesenjem delu bio da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. To je bio prioritet. Kroz ceo oktobarski sadržaj, dve utakmice jako dobre. Ona u Norveškoj, pa zatim ona u Turskoj. Odigrali isti igrači. Za razliku od Mađarske kada smo pravili tu rotaciju. Svi su očekivali da protiv Škotske rezultatiramo na lagan način, to se nije desilo. Analiziraćemo razloge u periodu ispred nas. Ekipa, pokazala protiv Rusije možda i više. Pokazali neki karakter koji je falio protiv Škotske. Imaju kvalitet i karakter. U pristupu imali neku svoju odiučnost, koju nisu imali protiv Škotske. Svaka čast momcima. Kao što je kapiten rekao, trebalo je sreće. Imali smo mi i sreće, da budemo iskreni. To je deo sporta, bože moj. Desilo se protiv Škotske, malo je sreća zakasnila. Bože moj, idemo dalje“.

Jedna od tema bila je i sama igra, selektora su pitali i da li Srbije može uvek da igra ovako ofanzivno.

„Moderno je sada da koristimo te termine direktnog fudbala, ali pošto sam ja dugo u fudbalu odgovoriću na svoj način. Mislim da svaki selektor, prilagođava način igre kvalitetu igrača kojim raspolaže, zato sam i doveden. Uz neke fudbalske ideje i pristup koji je samo meni karakterističan. Pored direktnog fudbala koji želim da igram, želim da momci uživaju u fudbalu. Reprezentacija da se oblikuje jedan profil igrača Srbije, profil igre Srbije. Ja sam se trudio da to bude prepoznatljivo. To je proces koji traži vreme. Šest puta se okupili otkako sam ja selektor. Triput jesenas, posle toga još tri, Nedovoljno da bi se sve to izdefinisalo“, smatra Tumbaković.

Onda je počeo da analizira potencijalnu igru sa dva špica.

„Što se tiče pitanja vezanog za dvojicu napadača, dva špica… To je uvek ideja da se u odnosu na protivnika prilagodiš. Onda profil tih igrača da bude da nadomeste jedan drugog. Hteo sam ja to i ranije da probam. Vlahović pokazuje neverovatnu agresiju. Luka je malo stariji, Mitrović će još mnogo igrati, ima 26 godina. Definitivno je vreme da se u tom modelu igrača pravi ideja kako da se igra. Neku sledeću utakmicu, zavisi protiv koga bismo igrali. Interesantno je da se igra s dvojicom u špicu. Vlahović ima tu dimenziju da se pojavi po boku, odličan je i u defanzivi. Fudbal napreduje u novije vreme što više tih polivalentnih igrača“. dodao je selektor Srbije.

Tumbaković je odgovorio i na pitanje da li bi posle neuspeha na putu za Evro trabalo da bude ostavki u stručnom štabu reprezentacije.

„Ovim poslom se bavim jako dugo. Mislim da vreme koje je ispred nas zahteva jednu temeljnu analizu svega onog što je napravljeno. Treba izvući što je dobro, analizirati taj neuspeh. Nravno da niko ne beži od odgovornosti. Pet ovakvih rezultata ne mogu da nas operu što nismo otišli na Evropsko prvenstvo. Ja se bavim usko stručnim stvarima, o ostavkama ne razmišljam, a o smeni to nije pitanje za mene. Nisam razumeo u kom pravcu je išlo to pitanje“.

Nije mogao da objasni šta je bilo sa reprezentacijom Rusije.

„Ne znam zbog čega je ruska reprezentacija ušla ovako u utakmicu, bez energije. Ili su bili samouvereni, ili su nas potcenili. Nešto slično ko mi i Škoti. Te razloge bolje će znati i dati selektor reprezentacije Rusije“, zaključio je Tumbaković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar