Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Desetkovana fudbalska reprezentacija Srbije pobedil je desetkovanu Rusiju u poslednjem kolu Lige nacija sa 5:0, što je uz poraz Turske (0:2) obezbedilo opstanak u B rangu lige nacija.

PROČITAJTE JOŠ

Igrač utakmice bez dileme bio je Filip Mladenović, koji je imao dve asistencije i gol, a uspeo je čak i da razigra Luku Jovića, kojem je „namestio“ gol i u onoj fatalnoj utakmici protiv Škotske posle koje su se reprezentativci Srbije oprostili od učešća na Evropskom prevenstvu.

PREDRAG RAJKOVIĆ – 7

Odbranom u 45. sekundi susreta dao je „orlovima“ krila da se razlete po terenu, po običaju, sablasno praznog stadiona „Rajko Mitić“ zbog svega onog što radi koronavirus. Odlično je golman Srbije i Remsa pratio igru. Uvek na lopti, bez obzira na to što nije imao previše posla. Plenio sigurnošću od prvog po poslednjeg minuta, što se i očekuje od najboljeg golmana francuske Lige 1 prošle sezone.

NIKOLA MILENKOVIĆ – 7

Maestralno je defanzivac kojeg mnogi uporno porede sa legendarnim Nemanjom Vidićem pokrivao prostor i podmetao glavu, gde drugi ne bi nogu.
Po ko zna koji put, kako u reprezentaciji, tako i u klubu, pokazao da može da igra na svakoj poziciji u zadnjoj liniji. Jedino mu nedostaje da ga testiraju na mestu levog beka. Nije komplikovao, s lakoćom je dobijao duele, maestralno „čitao“ igru.

STEFAN MITROVIĆ – 6,5 (DO 90. MINUTA)

Iskusnom kapitenu Strazbura u pojedinim situacijama nedostajalo je sigurnosti, što nije bio slučaj u prethodnim utakmicama. Na sreću, Rusi to nisu znali da kazne jer su bili očajni, kako u odbrani, tako i u sredini, napadu… Po običaju nije izostala borbenost i većina dobijenih duela.

UROŠ SPAJIĆ – 6,5

Disao je za vrat Zabolotnjem. Odlično se snašao na poziciji desnog štopera. Baš kao i protiv Škotske, kada je ušao poslednjih 20 minuta, pokazao da poseduje neverovatnu hladnokrvnost i jednostavno. Nema panike u igri Spajića, odlično se kreće, zatvara i kontroliše situaciju.

NEMANJA RADONJIĆ – 7 (DO 30. MINUTA)

Krilni napadač Olimpik Marselja maestralno je otvorio meč. Kreirao je sam sebi prostor za šut i pogodio već u 10. minutu. Drugi Radonjićev gol na poslednja dva meča za „orlove“. Prava je šteta što se na isteku pola sata igre povredio i morao da napusti teren.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

MIHAILO RISTIĆ – 6,5

Oduševio je protiv Norveške kada je bilo najteže, gde je pokrio gotovo celu levu stranu. Sada je u formaciji 4-4-2 zaigrao na mestu levog beka, što je omiljena pozicija nekadašnjeg defanzivca Crvene zvezde. Gledao je da konstantno bude u liniji sa Stefanom Mitrovićem, Spajićem i Milenkovićem. Pružio sasvim solidnu partiju i u potpunosti neutralisao prodore Rusa po njihovoj desnoj strani, gde su najčešće dejstvovali Kuzjaev i Karavaev.

PROČITAJTE JOŠ

NEMANJA GUDELJ – 7,5 (DO 90. MINUTA)

Posle žrtvovanja na mestu levog štopera u utakmicama sa Škotskom i Mađarskom, član Sevilje se vratio u sredinu terena i pružio odličnu partiju. Miran na lopti, gospodario sredinom terena. Defanzivno odradio svoj deo posla, dok je prijatno iznenadio tendencijom da većina lopti ide napred, ka Mitroviću, Joviću, Vlahoviću.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ – 6,5 (DO 45. MINUTA)

Korektno odradio svoj deo posla na sredini terena s naglašenom defanzivnom ulogom u tandemu s Gudeljom na poziciji zadnjeg veznog. Član Sevilje bio je taj koji je imao zadatak da ide više napred. Ponovo nije izostajala Maksimovićeva borbenost, neumorno trčanje sa i bez lopte, uklizavanje, miran pas prvom do sebe.

FILIP MLADENOVIĆ – 8 (DO 90. MINUTA)

Partija karijere nesumnjivo! Fantastično se Mladenović snašao na poziciji levog krila. Pokazao je koliko ima „mekanu“, ujedno i razornu levu nogu. Prvo je u 25. i 45. minutu uputio dva savršena centaršuta na glavu Luki Joviću, da bi u 64. snažnim i preciznim udarcem poslao loptu u malu mrežu. Jović se dvaput samo „poklonio“ na njegove hirurški precizne centaršuteve. I zaista, opšti je utisak da Mladenović i Jović savršeno funkcionišu, što potvrđuje suva statistika – dve utakmice, tri asistencije i četiri gola na njihovom zajedničkom kontu.

ALEKSANDAR MITROVIĆ – 6,5

Vratio se Mitrogol posle „preskočene“ utakmice sa Mađarima i poneo kapitensku traku oko ruke. Pokazao da je surovi profesionalac, izdigao se iznad situacije i činjenice da je bio tragičar u meču sa Škotskom. Borio se, proigravao saigrače i samom pojavom na terenu ulio je sigurnost ostatku ekipe, koja je nekim čudom, delovala poput kaznene ekspedicije u propasti „zbornaja komande“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

LUKA JOVIĆ – 8

Gde je bio i šta je čekao sve ovo vreme Luka Jović? Pitanje „teško“ milion dolara, na koje verovatno ni on nema odgovor. Večito u kontri, i u svađi, čak i sa samim sobom. Sve to može se pripisati mladosti i pritisku koji sa sobom nosi dres najtrofejnijeg kluba na svetu – Real Madrida. Nagovestio je Luka golom protiv Škotske da su problemi prošlost, da je „sredio glavu“, a sve to potvrdio u demoliranju Rusije. Dva gola – i to oba glavom na savršene centaršuteve Mladenovića s leve strane. Jović je i kumovao prvencu Vlahovića, jer se lopta odbila posle njegovog šuta. Fantastična partija Luke Jovića, kojeg je Srbija čekala i konačno dočekala.

DUŠAN VLAHOVIĆ – 7 (OD 30. MINUTA)

Povreda Radonjića uslovila je da uđe u igru već u 30. minutu, i to je 20-godišnji napadač Fjorentine znalački iskoristio. Upisao je prvenac u najdražem dresu.
Odlično se kretao kod tog trećeg kola Srbije, u 41. minutu. U stilu pravih golgetera prvi je natrčao na odbijenu, ničiju loptu, i rutinski je levog nogom zakucao pod prečku. S pravom mu predviđaju blistavu budućnost, jer neodoljivo podseća na one stare klasične „devetke“, poput Kovačevića, Miloševića.

MIJAT GAĆINOVIĆ – 6,5 (OD 45. MINUTA)

Ušao je na poluvremenu umesto Maksimovića, kojeg je selektor Tumbaković očigledno želeo da odmori jer ga čekaju obaveze u Hetafeu. Uklopio se Gaćinović u igru odlične Srbije, nije se isticao, već je bio čovek zadatka, čovek od poverenja u samom srcu terena. Brz u predaji lopte, bez nekog preteranog „davljenja“ iste.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

LAZAR RANĐELOVIĆ – / (OD 90. MINUTA)

Premalo vremena proveo na terenu da bi bio ocenjen.

STRAHINJA PAVLOVIĆ – / (OD 90. MINUTA)

Premalo vremena proveo na terenu da bi bio ocenjen.

SAŠA ZDJELAR – / (OD 90. MINUTA)

Isto kao u slučaju Pavlovića i Ranđelovića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar