Foto: Nova.rs

Katar je više puta od početka Svetskog prvenstva iznenadio, nekad pozitivno, nekad negativno, ali nema spora da se potrudio da organizuje takmičenje da deluje skupo.

Foto: Promo

Posetite Aroma markete i osetite duh Mundijala i u Srbiji.

Uloženo je mnogo novca u detalje, pa je još početkom novembra kao jedno od iznenađenja stigla i informacija da će za potrebe Mundijala biti štampane posebne novčanice.

Obično smo navikli da gledamo one u iznosu od pet, deset, petnaest, dvadeset, pedeset apoena i naviše, ali je zbog prvenstva Nacionalna banka Katara odlučila da uvede i limitiranu seriju novčanica sa vrednošću od 22 rijala.

PROČITAJTE JOŠ:

Delom zbog 22. izdanja Mundijala, ali i zbog 2022. godine u kojoj se prvenstvo igra, prvi put u jednoj bliskoistočnoj zemlji.

Na novčanici je iscrtan stadion „Al Bajt“, na kom je igran prvi meč na Mundijalu, između Katara i Ekvadora.

Foto: Nova.rs

Uz stadion su u drugom planu utvrđenje Al Zubara i jedrilica dou. Novac od polimera je u zlatnoj, braon i beloj nijansi, a na poleđini mu se nalazi slika stadiona „Lusail“ gde se igra finale Mundijala između Argentine i Francuske.

Vrednost mu je veća od onoga koliko se rijal meri prema evru, ili dolaru.

Foto: Nova.rs

U svakodnevnoj razmeni, jedan evro je 3,76 katarskih rijala, dok ova novčanica od 22 rijala u prodaji, posebno stavljena u crno-zlatno pakovanje, košta 75 rijala, što je 20 evra, odnosno skoro 1:1 odnos.

Navodi se da je serija limitirana na šest miliona novčanica, a da će im vrednost, kako vreme bude prolazilo, samo rasti.

BONUS VIDEO: Srbi „teraju“ Brazilce da pevaju Mitrovićevu pesmu