Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Za poštovanje.

Utakmica između Liverpula i Notingem Foresta je za većinu ljubitelja fudbala bio tek još jedan u nizu mečeva koji će ubrzo biti zaboravljeni bar sa čiste fudbalske strane, ali je predistorija međusobnih susreta ova dva tima zapravo čini jednom od najtragičnijih u fudbalskoj istoriji.

PROČITAJTE JOŠ...

Dan je bio 15. april 1989. godine, a fudbaleri Liverpula i Notingem Foresta trebalo je da odigraju utakmicu polufinala FA kupa na stadionu Šefild Venzdeja, Hilsborou.

No, umesto fudbalskih bravura i majstorija igrača koji su nosili dres dva nekadašnja prvaka Evrope, dogodila se tragedija, kada je u stampedu usled greške policije pri otvaranju kapija pregaženo, zgnječeno ili se ugušilo 94 osobe, potom je četiri dana kasnije 14-godišnji Li Nikol je skinut sa aparata za održavanje u životu, potom je 22-godišnji Toni Blend umro nakon četiri godine vegetativnog stanja, dok je poslednja žrtva, Endrju Divajn, u tom trenutku 22-godišnjak, poput Blenda bio u vegetativnom stanju sve do 2021. godine, kada je preminuo više od tri decenije posle tragedije u Šefildu.

Sve to zauvek je povezalo ova dva tima, a koliko poštovanje vlada među navijačima Liverpula i Foresta pokazuje i transparent koji su navijači tima iz Notingema doneli na meč protiv „redsa“.

„Poštovanje za 97. Solidarnost sa preživelima, Ne pesmama o tragediji“, navedeno je u transparentu koji se našao na tribinama Enfilda.

Razlog su pojasnile pristalice Foresta:

„Veliki broj navijača Notingema video je tada stvari koje nijedan ljubitelj fudbala ne bi trebalo da vidi u životu.“

Konkretan povod za ovaj gest bila su brojna pogrdna skandiranja i neslane pošalice navijača drugih timova na račun ove tragedije.

Pristalice Foresta su dale sve od sebe da tome ne samo stanu na put, već i da naprave iskorak i potvrde veličinu, zadavši drugima primer kako se ponašati i pravu malu lekciju čija suština je – postoje stvari koje su bitnije i veće od fudbala.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

BONUS VIDEO Stampedo i horor na fudbalskoj utakmici, poginulo više od 100 navijača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar