Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Fudbalski savez Norveške je doneo odluku da ubuduće nema rukovanja fudbalera pre početka i na kraju utakmica, što znači da će to biti slučaj i 26. marta na meču sa Srbijom.

Odluka Fudbalskog saveza Norveške je očekivana i donešena je u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja.

U saopštenju Saveza iz Osla kaže se da je to zvanična preporuka i da će početi smesta da se primenjuje.

„Pre i posle meča, igrači obe reprezentacije i sudije pozdraviće se u u mimohodu i poželeće sreću jedni drugima bez rukovanja. Na svakom je timu da bude kreativan kada je ovaj pozdrav u pitanju – da li će se pozdraviti dodirivanjm stopalo o stopalo, laktovima ili samo klimanjem glave. Ova odluka biće na snazi dok drugačije ne bude objavljeno“, stoji u saopštenju.

To će se primenjivati na svim fudbalskim mečevima na teritoriji Norveške, pa i na meču baraža za odlazak na Evro 2020 sa reprezentacijom Srbije.

Line Vold, direktorka Instituta za javno zdravlje Norveške rekla je da je na lokalnim organima vlasti da odluče da li će meć biti igran pred rasprodatim stadionom.

Prodato je svih 27.000 ulaznica i očekuje se da će sve kapije biti otvorene.

„Dali smo savete lokalnim organima kako da se ponašaju u ovakvim situacijama. Sva uputstva su na našem veb sajtu. Ima nekoliko stvari koje treba razmotriti i to je na lokalnim organima da procene da mogu i da otkažu događaje ukoliko smatraju da okupljanje ljudi ugrožava javno zdravlje“, rekla je Voldova.

U Norveškoj su koronavirusom do sada zaražene 192 osobe.