Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Malo ko je mogao da pomisli da će svi fudbalski navijači već ovog jutra dobro znati ime Sebastijana Kolteskua, pomoćnog sudije na meču Pari Sen Žermena i Bašakšehira.

Napravio je nezapamćeni incident, a onda se nevešto pravdao u prenosu uživo. Godinama Evropska kuća fudbala (UEFA) vodi kampanju protiv rasizma, ali ovakvi događaji kao da potope sve dobro što je urađeno.

PROČITAJTE JOŠ

Pomoćni sudija iz Rumunije dobacio je pomoćnom treneru Bašakšehira Pjeru Vebou „negro“ („crnac“) u trenutku kada je trebao glavnom arbitru Hateganu da objasni ko se toliko žustro bunio.

Nevešto se pravdao Koltesku na francuskoj televiziji pozivajući se na jezičku barijeru između rumunskog i francuskog jezika – Rumunija u svom jeziku ima gotovo 50 odsto pozajmljenica iz francuskog.

„‘Negru’ na rumunskom znači ‘crno’. Ja nisam rasista“, bilo je objašnjenje koje je Koltesku ponudio navijačima.

Kako bilo, igrači i PSŽ i Bašakšehira otišli su sa terena sredinom prvog poluvremena (0:0), utakmica je prekinuta i biće nastavljena ove srede od 18.55.

UEFA je hitno reagovala i sklonila rumunske arbitre, a će meč od 12. minuta voditi sudije predvođene Holanđaninom Danijem Makelijem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar