Foto: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Kuvalo se danima i na kraju skuvalo - Nemanja Matić postao je igrač Rome i započeo svoju treću fudbalsku romansu sa Žozeom Murinjom, čovekom koji je obeležio njegovu karijeru.

Nakon što je protekle sezone marginalizovan na „Old Trafordu“, gde je u najboljem slučaju imao sporednu ulogu u horor filmu Mančester junajteda prošle sezone, Matić je shvatio da je vreme za rastanak.

PROČITAJTE JOŠ

I odmah je krenula priča o Romi i Murinju, koja se ubrzo ispostavila tačnom, a Matić će prvi put zaigrati u Seriji A.

Matić bi u Romi trebalo da zarađuje oko 3,6 miliona evra godišnje, a sa dodatnim bonusima ta cifra bi iznosila oko 4,2 miliona. On će sa Romom potpisati jednogodišnji ugovor, s mogućnošću produženja za još jednu sezonu.

Kvaka je, verovatno, u samo jednoj godini ugovora koju je dogovorio i zbog koje je dobio veću količinu novca nego da je potpisao višegodišnji ugovor.
Roma je izbegla da se dugoročno veže za igrača čiji su najbolji dani ipak ostali iza njega, dok je Matić, u godinama gde su povrede mnogo veći rizik, dobio adekvatnu kompenzaciju za kraći ugovor.

Glavni razlog u Matićevom dolasku treba tražiti u njegovoj vezi s Murinjom. Portugalac je uvek kroz karijeru uspevao da izgradi duboku vezu sa igračima koji su mu bili odani i spremni da poginu za njega na terenu. To mu je olakšavalo kontrolu svlačionice i primenu svoje taktike, a pojedinci su upravo pod njegovom komandom igrali svoj najbolji fudbal.

Nemanja Matić, Žoze Murinjo Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Tu je i čisto fudbalski razlog. Na poziciji zadnjeg veznog Murinjo je u Romi najčešće koristio Brajana Kristantea, ali je generalno imao problem pa je često igrao i sa klasičnim srednjacima, što je uticalo i na defanzivu koja nije bila dovoljno čvrsta. Matić je u završnici sezone u Junajtedu na nekim mečevima na kojima je dobijao prilike pokazao da u njemu ima vatre i da bi mogao da bude komadić slagalice koji je Murinju potreban. Roma sledeće sezone kao osvajač Lige konferencija igra u Ligi Evrope, a tu su i ambicije da se klub umeša u borbu za Ligu šampiona.

Njih dvojica su prvi put sarađivali u Čelsiju u periodu od dve godine. Murinjo je svoj drugi mandat u Londonu započeo šest meseci pre Matićevog dolaska, a zajedno su osvojili titulu prvaka, dok je Matić je bio nezamenljiv u tom pohodu. Drugi put su sarađivali u Mančesteru kada je Murinjo u svojoj drugoj sezoni na klupi doveo srpskog vezistu iz Čelsija kao pojačanja za Ligu šampiona. Matić je i u toj sezoni bio nezamenljiv u planovima Murinja i igrao odličan fudbal.

U Romi veruju da bi i u trećem navratu duet Murinja i Matića mogao da bude veliki hit Romu podignu na sledeći nivo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar