Foto: youtube.com

Kontroverzama u srpskom fudbalu nije kraj sa volšebno donetom odlukom da se ekspresno kazne Jagodina i Borac.

FSS je „munjevito“ reagovao sa kaznama, iako je procedura duga i osetljiva.

Za slučaj je bio zadužen Svetislav Đurović, komesar za integritet Fudbalskog saveza Srbije, a prošlog vikenda je u javnost došla informacija da UEFA „češlja“ mečeve Železničara i Borca, odnosno Jagodine i Trajala.

PROČITAJTE JOŠ

Ceo postupak zahtevao je analizu trenerske i sudijske komisije, neophodno je da se na osnovu svih dokaza donese odluka pred Disciplinskim sudom, ali uz izjave od klubova i samih aktera utakmica.

Ipak, iz Borca tvrde da od njih niko nikakve izjave nije ni uzimao, samo su za odluku saznali iz medija.

„Najgore je što nema činjeničnog stanja, nisu izvedeni nikakvi dokazi, nema istrage, nisu uzete izjave igračima, sudijama, nema izjave sudijske komisije, nisu utvrdili nikakve nepravilnosti, nisu uzeli izjave trenerske komisije, organizacije, nije uzeta izjava ozbiljne figure ove utakmice, delegata, bivšeg sudije koji isto nije utvrdio bilo kakve nepravilnosti na utakmici. Ispali smo žrtveno jagnje, tako neće moći“, rekao je sportski direktor Vladimir Stanisavljević.

On je posebno bio revoltiran zbog procedure, spreman je da ide i do Strazbura, odnosno Evropskog suda za ljudska prava.

„Drugostepeni organ ove države… Kadija te tuži, kadija ti sudi, u ovom sistemu FSS se ne osećamo krivima, pomilovanje nećemo tražiti sigurno. Ovo nije udar na igrače, klub, ovo je udar na ličnosti, ovo je za tužilaštvo u bilo kojoj zemlji, socijalističkoj, demokratskoj, autokratsko, kapitalističko… Kad nameštate utakmice, to je stvar za tužilaštvo. Mora da se pokrene istraga, da se uzmu izjave, toga nema. Hajde da idemo u zatvor ako smo nameštali. Ili da idu u zatvor oni koji su napravili ovo ‘da smo mi uradili’. Skretanje je teme sa 1×2 lige gde pet ili šest puta padaju kvote, igra se kako se igra. Našli su nas da budemo žrtveno jagnje, nećemo se ni baviti drugostepenim organom. Idemo na drugu instancu, a takmičenje nećemo nastaviti sigurno. Ovo je školski primer kad nekog hoćete da izbacite iz lige. A treba da se žalimo drugostepenom organu, koji nas je 2018. izbacio iz lige kad smo bili u velikom problemu. Verovatno ćemo ići u Strazbur, vode se pregovori sa advokatskom kancelarijom, nećemo nastaviti takmičenje sigurno. Ovako ne može, bez dokaza, činjenica. Tužilaštvo postoji, nameštanje je krivično delo. Ako smo krivi, treba da idemo u zatvor. Oni glume sud, boga, kralja, to su fudbalski profiteri. Ljuti smo i tako neće moći. Ne treba ni sudski, motka treba za ovo.“

Situaciju je prokomentarisao i predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, Mirko Poledica.

„Odluka FSS da oduzme FK Jagodina i FK Borac po 6 bodova razumeo sam kao javni poziv da se nameštaju utakmice, na sledeći način: Samo vi nameštajte, uzmite milione evra u Aziji a mi ćemo da vas kaznimo sa po 6 bodova i sa nekoliko miliona dinara, ako nas UEFA provali“, rekao je Poledica.

„Ovo nije kazna, već nagrada, a voleo bih da mi ti eksperti iz FSS objasne sledeće: Kako su za 4 dana uspeli da podnesu prijave, pošalju prijave, dobiju odgovore na prijave, zakažu sednicu i donesu odluke“, zapitao se Poledica.

Već sada, čini se da su svi zaboravili na osnovni razlog da uopšte dođe do istrage, a to su „masne“ uplate i isplate u klađenju uživo na Dalekom istoku.

Bez toga, što direktno i ekspresno donosi sumnju, UEFA teško da bi se oglašavala, a svedoci smo još i da kvote umeju vrtoglavo da padaju u Superligi.

Brzo se i na superligaške kontroverze zaboravilo kroz kazne koje su donete Borcu i Jagodini. A kako se postupci vode, svedoči i slučaj Dragana Antića Recka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar