Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Danilo Petrović, srpski teniser rođen 1992. godine, nekoliko puta je napuštao tenis, o čemu je govorio za jedan specijalizovani portal, uz opasku o borbi za prava igrača, koju aktivno vodi Novak Đoković.

PROČITAJTE JOŠ

Petrović je izneo emotivnu priču o odrastanju i velikoj porodičnoj tragediji, koja mu je promenila put.

U osetljivim tinejdžerskim danima, ostao je bez najveće podrške u teniskom sportu, oca.

„Otac mi je preminuo od srčanog udara kada sam imao 15 godina. Nisam iz bogate porodice. Moja majka je podržavala školovanje, a otac tenis. Voleo je sve sportove. Bio sam usred puberteta kada sam prestao da igram tenis. Počeo sam da se družim sa lošim društvom. Želeo sam da budem deo grupe. Tražio sam adrenalin koji će da nadoknadi i zameni bavljenje sportom. Žrtvovao sam normalan život kako bih postao teniski igrač, a onda sam dotakao dno gde nisam imao ništa“, rekao je trenutno 158. teniser sveta za „Behind the Racquet“.

Onda mu se promenio životni put.

„Morao sam da počnem da radim kao trener. Ujak je čuo da planiram da napustim tenis jer nismo imali novca. Kontaktirao je vlasnika jedne Akademije u Francuskoj koji je pogledao moje rezultate i ponudio mi stipendiju. Sa 18 godina sam osvoji svoj prvi ATP poen. Prošao sam u četvrtfinale najjačeg fjučersa u zemlji. Najki se obratio mom sponzoru i potpisao sam prvi ugovor u Francuskoj. Moj sponzor je sve platio. Nisam želeo da trošim njegov novac za avionske karte, te sam sa njegovom porodicom proveo praznike. Imali smo odnos kakav imaju otac i sin. Sa 20 godina sam ušao u Top 400“, ispričao je Petrović.

Pogled na tenis mu je promenio i jedan poziv u reprezentaciju.

„Pozvao me je selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije i pitao da li želim da igram. Pridružio sam se timu koji su činili igrači poput Đokovića i Tipsarevića. Planirao sam da angažujem trenera, da se iselim iz doma i živim u Srbiji. Ali tada sam imao nekoliko loših turnira. Morao sam da pomognem porodici, ali novac je nestao. Vratio sam se trenerskom poslu i ispao iz Top 800. Skoro da sam ponovo napustio tenis. Tada su direktor TK Crvena zvezda i moj kondicioni trener rekli da će me trenirati besplatno. Pobedio sam na sledećem fjučersu i proglašen sam ITF igračem meseca. Prošle godine sam skoro ponovo napustio tenis jer mi je ponestalo novca i plasman mi je pao, bio sam izvan 300. Prijatelj mi je pozajmio novac, a godinu sam završio dobro“, zaključio je srpski teniser.

Za njegov status sada se bori i Novak Đoković kroz organizovanje igrača, zbog nepravedne raspodele novca u režiji ATP-a.

„Čak i kada si u top 300, ne možeš da podigneš glavu jer mnogo novca gubiš. Ta situacija se u nekim drugim sportovima malo popravila, u tenisu se sve menja presporo. To me frustrira više nego bilo koji brejk ili izgubljeni meč. Zaslužujemo da znamo gde ide novac, borićemo se zajedno“, naveo je Petrović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar