Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Sam žreb bio je prilično neugodan za Crvenu zvezdu u Ligi Evrope - dobila je ne baš atraktivnu, a opet ozbiljnu i iznijansiranu grupu rivala. Baš su na kraju nijanse i odlučivale, Zvezda je pred poslednje kolo imala opciju da ode u osminu finala kao prva, ili da bude treća i završi u Ligi konferencija.

Na kraju je imala idealan scenario, ništa se na tabeli nije promenilo jer je Zvezda protiv Brage remizirala sa 1:1, a Midtjiland je protiv Ludogoreca u Bugarskoj odigrao bez golova.

Zvezda je grupnu fazu završila sa 11, Braga sa 10, Midtjiland sa devet, a Ludogorec je svoja skromna dva boda osvojio samo protiv Danaca!

PROČITAJTE JOŠ

Dugo će Bugare sanjati Danci, za to vreme će crveno-beli sanjati novi žreb za osminu finala i maštati o ulasku u samu završnicu.

Ipak, iza Dejana Stankovića su mnoge neprospavane noći zbog kadrovskih problema, jer su bili nezapamćeni u ovom ciklusu Lige Evrope.

Upravo to je i najveća trenerska pobeda Stankovića u ovih šest utakmica – prilagođavanje i „krpljenje“ kroz kartone, isključenja, povrede, zaraženost koronavirusom, što je čak izazvalo i reakciju uprave na račun igrača koji odbijaju vakcinaciju.

Praktično u svakom meču grupne faze bilo je kadrovskih udaraca, promena u hodu, a sve je kulminiralo u Bragi kada je promenjena startna postava u poslednjem trenutku jer se Njegoš Petrović povredio na zagrevanju. Ionako je Stanković bio bez Sanoga, a onda je još jednom prinudno Slavoljub Srnić stavljen u vezni red uz Gelora Kangu.

Foto: Nikola Mitic/STARSPORT

Zvezda je već u prvom kolu startovala protiv Brage bez Milana Pavkova, kom je ugašen nalet forme protiv Kluža, ali je i pored toga golovima Kataija i Rodića obezbeđena velika startna pobeda.

O gostovanju Ludogorecu izlišno je i pričati, van stroja su bili Borjan, Degenek, Dragović i Katai zbog koronavirusa, ali je defanzivna linija Popović, Rodić, Eraković, Pankov, Gobeljić iznela sav teret.

Iz meča je bilo važno izvući samo barem povoljan rezultat, Zvezda se vratila sa celim plenom zahvaljujući Kanginom trenutku inspiracije i time se trasirao put ka drugoj fazi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U Danskoj se prvi meč sa Midtjilandom igrao bez Kataija i Pavkova, a u Beogradu je sve krenulo naopako crvenim kartonom Degeneka već u 12. minutu meča.

Na kraju je i Gobeljić u 94. dobio drugi žuti, pa je i naredni meč protiv Ludogoreca doneo glavobolju kada je u pitanju sastavljanje startnih 11, pravljenje „plana B“.

Tako je Stanković protiv Bugara u Beogradu izabrao da rizikuje i eksperimentiše sa Srnićem i Petrovićem kao sponom između odbrane i vezonog reda, usput se Katai žrtvovao i igrao pod temperaturom.

I pored toga, Zvezda je magijom Ivanića došla do tri boda vredna vrha grupe.

Mirko Ivanić, Foto: Starsport

„Mislim da je ovo jedna od boljih takmičarskih utakmica Crvene zvezde koju je odigrala na svom stadionu. Dosta kadrovskih problema, ali smo govorili da to nikada ne treba da bude izgovor kada je Zvezda u pitanju. Svi su prvotimci i svi jednako zaslužuju da igraju što se videlo na terenu. Katai je igrao 45 minuta sa temperaturom 38, Rodić takođe preko 38, Sanogo je bio spreman 40 posto i prihvatio je da uđe, Falko je na 60 posto, Nikolić nije mogao da igra. Večeras sam preponosan na grupu, zato što je pokazala svoj identitet. Šta god da bude protiv Brage u Portugalu, mi smo pobedili. Momci su pokazali odanost klubu, pokazali su volju i želju da se bore protiv svega. Pobednici su šta god da se desi, da li budemo prvi, drugi ili treći. Sve kad se sabere i oduzme pobedili smo“, rekao je Stanković, pomalo i proročanski posle Ludogoreca.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Na kraju je tako i bilo, u Bragi nije bilo pobede samo rezultatski na semaforu.

Onaj bitniji rezultat piše u grupi i on je kruna svih „krpljenja“, uletanja na neprirodne pozicije i trenerskih glavobolja koje su nestale kada je Stanković čuo rezultat iz Bugarske.

Zato i ne čudi onaj nalet emocija koje su anulirale sav stres vođenja ekipe do još jednog evropskog sna i istorijske stranice.

BONUS VIDEO Stanković: Meč protiv Brage diplomski rad ove generacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar