Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Kad vam se neko predstavi kao lav ili kao Bog, obično se namrštite i pomislite "šta bulazni ova budala". Osim ako nije reč o Zlatanu Ibrahimoviću, za kog to nekako dođe "normalno".

Prozivao je Gvardiolu, odbio je probu kod Vengera, pretio koronavirusu, hvalio je svoje sposobnosti na sve strane, dobio je spomenik koji je u rekordnom roku srušen. Sve je to Ibrahimović postigao tokom karijere koja i sa 39 godina još uvek nije gotova.

PROČITAJTE JOŠ:

Naprotiv, Ibrahimović sa velikim uspehom igra za Milan i od povratka u ovaj klub, preporodio ga je i povukao do vrha Serije A i vratio mu osećaj kakav „rosoneri“ dugo nisu imali.

Šveđanina obožavaju baš zbog takvog pristupa koji se kreće od arogancije do… pa, opet do arogancije, jer za on prizemnost ne zna, makar ne u javnom nastupu.

Ibrahimović godinama unazad oduševljava svojim potezima na terenu, van njega je često predmet kritika zbog oštrih i odsečnih stavova i uvek je delovalo da ga baš briga šta neko misli o njemu.

Teško je da će se išta promeniti i sada, kada je izazvao buru svojim načinom da čestita Božić u petak. Ibrahimović je na sebe navukao bes vernika kojima je „najradosniji praznik“ po gregorijanskom kalendaru čestitan „srednjakom“.

Ibrahimović je objavio na društvenim mrežama sliku na kojoj se nalazi ruka koja pokazuje srednji prst, obučena u odelo Deda Mraza i odmah su krenule prozivke kako ne poštuje religiju i kulturu, kako mu to ne priliči jer ima 39 godina, a neki su bili i oštriji prema Šveđaninu.

Zlatan verovatno nije mislio ništa zlonamerno, tim pre što je više puta učestvovao u humanitarnim akcijama, ali je to pokazao na sebi svojstven način zbog kog već dugo nosi epitet fudbalskog ekscentrika.

I upravo zato smo hteli da se podsetimo još nekih njegovih izjava ili poteza zbog kojih mu se jedni dive, drugi ga obožavaju, dok najmanje ima onih ravnodušnih.

Ibrahimović je u svojoj knjizi „Ja sam Zlatan“ dosta dobro opisao kako i zašto radi to što radi. Odrastao je u Malmeu, kao imigrant sa ostalim „autsajderima“ i u ne baš dobrim uslovima. Kao klinac je krao bicikle kojima bi odlazio na treninge, frižider mu je često bio prazan, a ni situacija sa roditeljima nije bila dobra.

Zbog toga je naučio da se izbori za sebe, pa je kao jedna od prvih situacija ostala upamćena ona iz perioda kada je trebalo da pređe u Arsenal na početku duge i bogate karijere.

„Sve je bilo spremno za moj transfer u Arsenal. Čak mi je Venger dao crveno-beli dres Arsenala sa brojem devet da se fotografišem sa njim i bio sam presrećan. Arsenal je tada bio fantatsičan tim i bio sam oduševljen na samu pomisao da ću postati deo njega. Ali, kada je trebalo da pošalje konkretnu ponudu, Venger je zaćutao. Čekao sam i čekao, ali ništa se nije dešavalo. I onda me je pozvao i rekao da želi da me testira i da dođem na probu!? Nisam mogao da verujem! Naravno da sam odbio tu mogućnost. Zlatan ne ide na audicije!“, rekao je Ibrahimović.

Upravo uslovi u kojima je odrastao su „brusili“ njegov karakter i svest o tome da za sve mora da se bori, do neke fanatične granice, što je u kombinaciji sa prirodnom tvrdoglavošću i svojeglavošću stvorilo pojavu i ličnost kakvu imamo danas.

Zato ne treba da čudi što je kao jedan od uslova kasnije za prelazak u Juventus bio da mu klub obezbedi Ferari Enco. Auto koji predstavlja „krema“ slavne kompanije napravljen u limitiranoj seriji od 399 jedinica.

Koliko voli baš ovaj brend automobila pokazao je više puta, a prošle godine je jedan kupio i mašinom vrednom dva miliona evra čestitao sebi rođendan u trećem licu.

U njegovom oblikovanju je pomogao i agent Mino Rajola, za kog Ibrahimović kaže da je od starta bio direktan i otvoren prema njemu, baš onakav kakav je i Zlatan.

Zbog toga je umeo da bude i zabavan ali i veoma prek kada mu neko stane na žulj. To je u jednoj situaciji osetio i Đenaro Gatuzo za koga je Tijago Silva otkrio da je zbog Ibrahimovića završio u kanti za đubre.

„Jednog dana, Đenaro je proveo ceo trening zadirkujući Zlatana. Provocirao ga je, Zlatan je to podnosio bez da kaže bilo šta. Zapravo, spremao je osvetu za kasnije. ‘Rino’ (Gatuzo) i Zlatan su se potom sreli u svlačionici i Ibra je podigao kompletnu težinu svog saigrača i bacio ga je u kantu. Ludilo, svi smo krenuli da se smejemo Gatuzu u lice. Kunem se, nisam mogao da prestanem da se smejem nedelju dana“, opisao je Silva anegdotu iz Milana.

Ništa manje blesavo nije bilo ni kada je Ibrahimović „ukrao šou“ posle jedne utakmice iz 2011. godine kada je tokom davanja izjava šutnuo Antonija Kasana u glavu. Ovo mu nije bilo naročito teško jer je mimo fudbala i vlasnik crnog pojasa u tekvondou.

To mu nije pomoglo protiv Ogučija Onjevua koji je posle jednog opasnog starta Ibrahimovića krenuo da se suprotstavi Šveđaninu. Da bi se razdvojila dva igrača bila su potrebna desetorica iz ekipe!

Ibrahimović je završio sa polomljenim rebrom, a snažni Onjevu je naposletku morao da napusti Milan.

„Ja ne pričam rečima, svetim se telom. Nisam mu pričao gluposti, naslušao sam se svačega, govorili su mi i da sam Ciganin i svašta o mojoj majci. Ućutkivao me je prstom, onda je to uradio opet. Poludeo sam“, ispričao je Ibrahimović posle svega i kaže da mu je jedino žao što je promašio Amerikanca kada je nasrnuo na njega.

Ibra je deo karijere proveo u Barseloni i baš u svojoj knjizi taj prelazak ocenjuje kao jedan od najgorih poteza zbog Pepa Gvardiole.

O Kataloncu nema lepo mišljenje, što je jasno iskazao u svojoj knjizi, ali i u javnosti po medijima gde je govorio otvreno da je Gvardiola kukavica.

„Nikad nije bilo nekog otvorenog sukoba između nas dvojice, jer se on pobrinuo za to. Kad je igrao protiv mog tima, otišao sam do svlačionice i on je bio unutra, čekao da odem. Na vratima je bio jedan od asistenata koji mu je rekao ‘Ibra je otišao, možeš da izađeš’. Nikad nisam razumeo zašto. Na televiziji izigrava nekog opasnog momka, ali kad dođe do pravog susreta licem u lice, krije se. Kao trener je veliki, ali kao čovek…“, opisao je Ibrahimović.

Posle nezahvalne epizode u Barseloni i one kada je sa Milanom osvojio titulu prvaka Italije, Zlatan se našao u Pari Sen Žermenu.

„Došao sam kao kralj, otišao sam kao legenda“, ovim rečima se Zlatan oprostio od Pari Sen Žermena u kom je igrao od 2012. do 2016. godine, ali kada je dolazio, za taj događaj je ostala upamćena izjava „trenutno tražimo stan u Parizu, ali ako ne budemo mogli da nađemo, kupiću hotel“.

Dok je bio u Mančesteru, po odlasku iz PSŽ-a, Ibrahimović je odgovorio i legendi „Đavola“ Eriku Kantoni. Kantona je nazvao Šveđanina „kraljem Mančestera“.

„Divim se ja Kantoni i tome što je rekao, ali ja nisam kralj Mančestera, ja ću postati Bog Mančestera“, rekao je nimalo skromni Zlatan.

Kasnije je prešao u Los Anđeles Galaksi i pojavljivao se u emisijama, gde nije propuštao priliku da se šali i veliča sebe u prepoznatljivom maniru.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Za reprezentaciju Švedske je tokom godina odigrao 116 nastupa, dao je 62 gola i povukao se iz nacionalnog tima 2016. Ipak, kada je Švedska izbacila Italiju u baražu za Mundijal 2018, želja se opet vratila, ali se nije ostvarila.

„Jedna stvar je sigurna, Svetsko prvenstvo bez mene neće biti zanimljivo gledati, pa nema poente da se čeka taj događaj“, kazao je Ibrahimović o Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Ovo bi delom mogla da bude i sujeta, jer je Jane Anderson, selektor Šveđana rekao da ga Ibra nije zvao, ali i da poštuje njegovu odluku o povlačenju iz reprezentacije posle Evropskog prvenstva 2016. Ipak, Zlatan se u Rusiji pojavio kao podrška.

„Očekivanja? Rusija će pobediti, jer sam ja ovde. Zbog toga će Rusija da pobedi“, rekao je Ibrahimović držeći u rukama svoju malu figuru.

Foto: EPA/PETER POWELL

„Potrebna vam je ova statua. Ovakvu će da stave na Ajfelov toranj, hajde da pronađemo mesto za nju i u Moskvi“, dodao je tada švedski fudbalski šoumen.

Kada smo već kod statua, ispred stadiona u Malmeu je pred kraj 2019. godine postavljena jedna sa Zlatanovim obličjem. I stajala je tek nekoliko meseci dok Ibra nije postao vlasnik udela u Hamarbiju, ljutom rivalu Malmea.

Navijači su tada bili iznervirani i odmah su demolirali statuu od bronze koju je postavio švedski Fudbalski savez. Visoka dva i po metra i teška oko 500 kilograma nije predstavljala problem grupi vandala koji su je pet puta „obilazili“ i na kraju srušili zbog „izdaje“.

Od onih skorijih zanimljivosti u vezi sa Ibrahimovićem, tu je njegov komentar iz Los Anđeles Galaksija gde je rekao da je MLS sistem takmičenja „smeće“, a onda obrazložio i zašto.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

„Samo treba da dođete do plej-ofa i to je sve. Rezultati svake utakmice jesu važni, ali ako ste na sedmom mestu i stignete do plej-ofa i pobedite, onda ste šampion. Za mene, mentalitet je da treniraš svakog dana onako kako igraš. Ali sa MLS sistemom kako možeš da takav mentalitet imaš u nogama 24 sata? Teško“.

Još direktniji je bio kada su ga novinari pitali za Karlosa Velu i uporedili ga sa nekadašnjim igračem Arsenala koji je sada igra za Los Anđeles FC. U trenutku kada su ga pitali, Meksikanac je zaista imao bolje brojke od Šveđanina, a Ibrahimović je još jednom potegao „argument“ sa Ferarijem.

„Ja sam prema njemu kao Ferari u poređenju sa Fiatom. Samo zato što je Vela na vrhuncu svojih mogućnosti, koliko godina ima? Karlos Vela igra u MLS-u na vrhuncu, kad sam ja imao 29 godina igrao sam u Evropi, to je ogromna razlika“, rekao je Ibrahimović i nije ga zanimalo kako će se Vela osećati po tom pitanju.

Zlatan Ibrahimović Foto:Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Na kraju krajeva, možda ga nije briga šta će neko misliti o njemu, ali je činjenica da je više puta donirao novac za gladne, sa kojima kaže da saoseća.

Štaviše, Ibrahimović je na sebi istetovirao 50 imena osoba na koje je time hteo da skrene pažnju, kao i na problem koji glad izaziva kod više od 800 miliona ljudi.

„Gde god da odem, ljudi me prepoznaju, pozivaju mi ime i navijaju. Ali ima i imena koje niko ne pamti. Za koja niko ne navija. Čak 805 miliona ljdii pati zbog gladi. Imam navijače širom sveta. Od sada hoću da ovu podršku pokažem svuda gde je potrebna. I zbog toga, kad god vidite moje ime, setićete se i njihovih. Kada god vidite mene, videćete i njih“, objasnio je najupečatljiviji današnji fudbalski ekscentrik Zlatan Ibrahimović.

I upravo zato, čak i ovu najnoviju epizodu sa srednjim prstom za Božić treba uzeti sa dozom rezerve, bez osuda, jer verovatno samo Zlatan zna šta je time hteo da poruči.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare