Foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda se pre 32 godine popela na krov Evrope savladavši u finalu u Bariju Olimpik iz Marseja.

Sjajna generacija crveno-belih je do tog uspeha stigla bez poraza i tako se zlatnim slovima upisala u fudbalske anale.

Te sezone, prvi protivnik crveno-belog tima bio je švajcarski prvak Grashopers. Prvi susret u Beogradu završen je nerešeno – 1:1, uz nešto slabiju igru, a strelac je bio Binić. Međutim, revanš u Cirihu obeležila je goleada Zvezde i ubedljiv trijumf – 4:1. Pogađali su Pančev, Radinović i Prosinečki, koji je postigao dva gola iz jedanaesterca.

PROČITAJTE JOŠ:

Sledeći rival bio je Rendžers, tada najskuplji tim na ostrvu. Već na Marakani je bilo rešeno pitanje prolaska. Četa Ljupka Petrovića je ostvarila ubedljivu pobedu golovima Radinovića, Prosinečkog i Pančeva. Revanš u Škotskoj bio je formalnost, a ostao je upamćen po pogotku „makazicama“ Darka Pančeva.

Prvi četvrtfinalni meč protiv prvaka Istočne Nemačke – Dinama iz Drezdena bio je preslikan onom protiv Rendžersa. Rutinska pobeda od 3:0, a strelci su bili Prosinečki, Binić i Savićević. Drugi meč u Drezdenu, nije počeo dobro po beogradski tim. Domaćin je poveo već u drugom minutu. I kada su se mnogi zabrinuli zbog rano primljenog gola crveno-beli su polako preuzeli konce igre i u drugom poluvremenu preokrenuli rezultat. Najpre je Savićević u nezaboravnom slalomu predriblao celu odbranu Dinama i izjednačio, a potpuni preokret doneo je Pančev – 2:1. Desetak minuta pre kraja, duel je prekinut, a UEFA je registrovala utakmicu službenim rezultatom – 3:0 za Crvenu zvezdu.

PROČITAJTE JOŠ:

U polufinalu, Crvena zvezda je opet morala u Nemačku, ovaj put Zapadnu. Rival je bio Bajern. Poveli su Bavarci sa 1:0 golom Volfarta. Ali to nije obeshrabrilo crveno-bele. U finišu prvog poluvremena Pančev je krunisao sjajnu akciju golom, a petnaestak minuta pre kraja kombinacija Pančev-Savićević donela je pobedu u Minhenu – 2:1. Trener Ljupko Petrović upozoravao je da ništa nije rešeno i da neće biti lako u Beogradu. I bio je u pravu. Crveno-beli su poveli fantastičnim golom Mihajlovića iz slobodnog udarca, propustili još nekoliko izglednih prilika i sa prednošću otišli na poluvreme. A u nastavku prava drama. Najpre je Augentaler uz dosta sreće savladao Stojanovića iz slobodnog udarca. Samo par minuta kasnije, Efenberg je postigao pogodak za 2:1, a taj rezultat ostao je na semaforu do 90. minuta. Kada su svi pomislili da će meč otići u produžetke, Mihajlović je centrirao u srce šesnaesterca, a Augentaler odbio loptu koja je krenula ka golmanu Aumanu, koji ju je sproveo u mrežu – 2:2.

Finale u Bariju protiv Olimpika obeležilo je taktičko nadmudrivanje bez pravih šansi. Posle 120 minuta bilo je 0:0, a crveno-beli su slavili posle izvođenja penala. Precizni su bili Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev i „srebrna amfora“ stigla je u Beograd.

Taj uspeh ostaće zauvek upisan u istoriju i predstavlja putokaz svim budućim Zvezdinim generacijama, inspiraciju za nove podvige. To je Bari!

BONUS VIDEO Nemanja Vidić: Dosta više

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar