Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Meo

Za njega ne postoje granice.

Koliko god bio osporavan prethodnih godina, Žoze Murinjo je još jednom uspeo da ispiše fudbalsku istoriju. Da za njega granice ne postoje pokazao je posle još jedne pobede na klupi Rome.

On je sa rimskim velikanom slavio na gostovanju Helsinkiju sa 2:1 u okviru grupe C i ostao u trci za plasman u narednu rundu Lige Evrope.

Roma će o plasmanu odlučivati pred svojim navijačima u direktnom okršaju protiv Ludogoreca u Rimu, ali je pobeda u Finskoj imala poseban značaj za Murinja.

On je postao trener sa najviše trijumfa u međunarodnim klupskim takmičenjima i tako prestigao ser Aleksa Fergusona.

PROČITAJTE JOŠ

„Specijalni“ je stigao do 107. evropske pobede, a Ferguson, koji je sjajnu trenersku karijeru završio 2013. na klupi Mančester junajteda, ima 106 pobeda, dok je treći trener Reala Karlo Ančeloti sa 105 trijumfa.

To znači da će Murinjo u nastavku sezone voditi veliku bitku sa italijanskim stručnjakom, jer je između njih samo dve pobede razlike.

Ančeloti je sa Realom obezbedio plasman u osminu finala Lige šampiona, a u poslednjem kolu će imati priliku protiv Seltika na svom terenu da overi prvo mesto na tabeli.

Italijan sa druge strane ima prednost kada su veliki trofeji u pitanju pošto je osvojio četiri Lige šampiona naspram dve koje ima Murinjo.

Žoze Murinjo
Žoze Murinjo; Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

A kada su rekordi portugalskog trenera u pitanju, verovatno je najupečatljiviji bio niz utakmica bez poraza na domaćem terenu.

Kada je kao trener Porta izgubio od Beira-Mara na „Dragau“ sa 3:2, malo ko je mogao da preptostavi da će u narednih 150 utakmica kao domaćin ostati neporažen.

Za vreme njegovog prvog boravka u Čelsiju, londonski tim nikada nije izgubio meč na „Stamford bridžu“, isto se dogodilo i dok je bio na klupi Intera u Seriji A, sa kojim se popeo i na krov Evrope.

Prekid tog niza je došao pomalo neočekivano u Realu kada je Sporting Hihon šokirao kraljevski klub i pobedio sa 2:1. Time su raspršene sve nade da bi Real u toj sezoni mogao do titule, jer je već tada imao osam bodova zaostatka za Barselonom.

Pre dolaska u Romu, Murinjo je trenirao Porto, Čelsi, Inter, Real Madrid, Mančester junajted i Totenhem.

Sa Portom je bio prvak Evrope 2004. godine, kao i sa Interom šest godina kasnije. Sa Junajtedom je osvojio Ligu Evrope, a prošle sezone Ligu konferencije sa Romom po čemu je specifičan – jedini je trener koji ima sve evropske trofeje.

Ove sezone će imati priliku da ponovo osvoji Ligu Evrope i u dve godine dođe do drugog evropskog pehara.

BONUS VIDEO Igrači Rome prekinuli konferenciju za novinare Murinja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar