aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović Foto: Tanjug/Mike Egerton/PA via AP

Ko je sumnjao taj se prevario, Mitrović je klasa za velika dela

Srpski napadač Aleksandar Mitrović nastavio je da ide svojim stopama iz prošle sezone, gde je stao na rekordna 43 gola u Čempionšipa, koja su lansirala Fulam nazad u elitu.

Fulam je proteklih godina bio tim koji redovno ispada u Čempionšip, a onda se ekspresno vraća u Premijer ligu, ali ove sezone situacija je znatno drugačija. Verovali ili ne, a tabela ne laže, Fulam je u borbi za evropska takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Velikog, verovatno i najvećeg, udela u tome ima i Aleksandar Mitrović, ali ćemo najpre pomenuti timski uspeh. Fulam nije previše pazario kada se letos domogao elite, ali su dovedeni baš oni igrači koji su potrebni timu.

Na gol je stao Bernd Leno, sredinu su pojačali Palinja i Andreas Pereira, dok je na krilo stigao Vilijan iz Brazila. I pored svega toga očekvalo se da Fulam bude u donjem delu tabele, da se bori a opstanak, ali je nakon 18 kola slika znatno drugačija.

„Kotidžersi“ su sedmi na tabeli sa 28 bodova, imaju tri pobede u nizu, čak i pozitivnu gol razliku 30:27. Samim tim mogu da se nadaju, u slučaju da nastave sa ovakvim igrama, čak i plasmanu u Ligu Evrope ili Ligu konferencija.

Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović; Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Totenhem je trenutno peti (mesto koje vodi u Ligu Evrope) sa pet bodova više, dok osvajač EFL kupa ide pravo u Ligu konferencija. Ako se dogodi da jedan od prvih pet timova sa tabele osvoji i EFL kup, onda se granica spušta, pa šesti tim može takođe da se nada Evropi.

Možda je previše za očekivati da će Fulam do kraja sezone zadržati ovakav nivo igre i visoku poziciju na tabeli, ali da se sva očekivanja već premašena, e tu nema dileme.

I nije to splet srećnih okolnosti, već zaista dobra igra – u odbrani daleko čvršće nego u prethodnim premijerligaškim sezonama, a u napadu mnogo konkretnije, za šta je najviše zaslužan Mitrović.

Srpski golgeter postigao je 11 golova ove sezone i tako poravnao svoj najbolji učinak u engleskoj eliti iz sezone 2018/19. Tada mu je za 11 pogodaka bilo potrebno 37 utakmica, a sada samo 15. Ne treba zaboraviti ni da je promašio dva penala ove sezone, a nema sumnje da će do kraja sezone popraviti svoj skor.

PROČITAJTE JOŠ:

Ni problemi sa povredama nisu spečili Mitrovića da nastavi da rešeta, a poslednji gol postigao je protiv Lestera, te je tako direktno doneo pobedu svog tima minimalnim rezultatom. Sjajno se kretao Mitrović, prihvatio Vilijanovu loptu grudima, a onda jakim i preciznim udarcem matirao golmana rivala.

Na raznorazne načine je Mitrović ove sezone postizao golove, pa njegov repertoar sada plaši i najbolje defanzivce na svetu. To se pokazalo još u prvom kolu kada je pored Virdžila van Dajka postigao dva gola protiv Liveprula. Imao je Mitrović briljantne partije i golove i protiv Arsenala i Totenhema, ali je samo „redsima“, bar za sada, dao dva gola.

Popularni Mitrogol aktivno učestvuje u igri svog tima, vraća se i u odbranu, zna da sačuva loptu kada je to potrebno, a čini se da je sa trenerom Markom Silvom dodatno procvetao.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Iako su mnoge odbrane fokusirane na njega, on odlično koristi svaki delić prostora koji mu se ukaže, ne komplikuje, a u skoku je neprikosnoven. Ostatak tima je svetsan da je on prva zvezda, te ga zbog vide i kao glavno rešenje u napadu, a Srbin im više struko vraća kroz golove.

Mnogi se pitaju zašto Mitrović već nije otišao u neki veći klub od Fulama. Odgovor je lak – u crno-belom dresu se oseća komotno, London mu je druga kuća, a u saigračima i klubu vidi i oseća nešto posebno.

Naravno, ima i do toga što veliki klubovi mahom danas traže brze igrače, a treneri sve više vole da igraju bez klasičnog napadača, ali to Mitroviću uopšte ne smeta. On je tu gde je, lepo mu je, istoriju je pisao i nadamo se da će nastaviti, a iskorak u Evropu sa Fulamom bio bi ravan najvećim čudima u svetu fudbala.

„Zadovoljan sam što je ovde sa nama. Od kada sam došao u klub, on je takođe srećan ovde. Mi smo na početku, ili usred jednog procesa, a neke pozicije je nemoguće zameniti“, kazao je Silva o Mitroviću i razvoju tima.

Aleksandar Mitrović Foto: Antonio Pozo / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mitrogol je trenutno najefikasniji fudbaler na Ostrvu od početka sezone 2021/2022. Ne samo da je prvi na listi, već mu niko nije ni blizu!

Postigao je 54 gola na 59 susreta, a uputio je čak 266 udaraca ka golu rivala, što znači da postiže pogodak iz svakog petog pokušaja.

Nažalost, Mitrović će propustiti naredni meč u Premijer ligi sa Čelsijem zbog suspenzije (pet žutih kartona, a još nije kraj prvog dela prvenstva), ali će šansu za nove golove imati protiv Njukasla i Totenhema. Fulam nema baš povoljan raspored u narednih mesec dana, ali će se već do kraja februara iskristalisati mišljenje da li je zreo za Evropu ili je za takav izlet još uvek rano.

U svakom slučaju, „kotidžersi“ su na dobrom putu, glavni ciljevi za ovu sezonu su ostvareni i sada ostaje samo da streme ka čudima i konstantnosti.

BONUS VIDEO Mitar bi bio kriminalac da nije fudbaler, smirila ga vatrena brineta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar