Foto: Sportimage / Alamy / Alamy / Live Media Publishing Group / Alamy / Alamy / Hasan Bratic/DeFodi Images / Shutterstock Editorial / Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia

"Muvaju" se neki transferi, ali ništa još nije ni blizu realizacije

Veliki broj srpskih fudbalera i ove sezone dominira u svojim klubovima, pa prerano ispadanje sa Mundijala u Kataru neće mnogo uticati na njihove vrednosti na „fudbalskoj pijaci“.

Kodi Gakpo i Kristijano Ronaldo su transferima već najavili buran zimski prelazni rok, a nekoliko srpskih igrača bi dodatno mogli da „zatresu“ tržište u narednih nekoliko nedelja.

PROČITAJTE JOŠ:

Najčešće ime koje se provlačilo prethodnih dana je Dušan Vlahović, koji se i dalje nije oporavio od povrede prepona i pitanje je kada će se vratiti na teren. Mnogi se pitaju o čemu se zapravo radi, pošto nije u punom trenažnom procesu i propustio je prvi meč Juventusa u Seriji A nakon duge pauze.

Juve se u poslednjih mesec dana suočava i sa pravim problemima, pošto su Andrea Anjeli i Pavel Nedved, bivši rukovodioci kluba, podneli ostavke, jer su bili pod istragom. Zbog svega toga i sumnjivih dogovora i ugovora, Juventusu preti i ispadanje u niži rang, iako je to manje verovatno.

Vlahović nije najavio mogućnost da će promeniti klub, ugovor mu je važeći do 2026. godine, ali se za njega interesuju Arsenal, Totenhem, Atletiko Madrid, Bajern Minhen…

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Srpski golgeter je prošle zime došao u redove „stare dame“ za nešto više od 80 miliona evra, trenutno je najbolji strelac tima, ali mnogi tvrde da još uvek nije na maksimumu.

Malo je verovatno da će Vlahović ove zime promeniti sredinu, ali nikako ne treba otpisivati mogućnost da zaigra u Premijer ligi u skorijem periodu, pošto je Arsenal bio zainteresovan i u prethodnim prelaznim rokovima, dok Mančester junajted intenzivno traga za napadačem.

Pored Vlahovića, jedna od glavnih tema u italijanskim sportskim medijima je i sudbina Sergeja Milinković-Savića. Srpski vezista je ušao u poslednjih godinu i po dana ugovora u Laciju i razlaz se čini kao neminovan u narednim mesecima – pitanje je samo da li sada na zimu ili na leto.

Predsednik Lacija Klaudio Lotito više puta je isticao da Sergeja ne bi prodao za ispod 100 miliona evra, a velikani su po svemu sudeći spremni da izdvoje takvu svotu novca. Ukoliko Sergej ne ode ove zime, klubovi bi verovatno smanjili ponude, pa je pitanje i kako će čelnici Lacija razmišljati u ovakvoj situaciji.

Sergej Milinković-Savić Foto:REUTERS/Alberto Lingria

Za Sergeja se već godinama interesuje Mančester junajted, ali on je doveo nekoliko pojačanja u veznom redu na leto, pa je pitanje da li je Srbin i dalje u planovima. Juventus se u međuvremenu nametnuo kao glavni kandidat za dovođenje Sergeja, ali situacija u torinskom klubu koči celu stvar. U redu stoji i Arsenal, koji je sve bliži šampionskoj tituli u Engleskoj, što bi povećalo ambicije i kluba i navijača u narednim godinama.

Za Srbe će biti zanimljivo da se ispati i prelazni rok u Veroni, za koju trenutno nastupaju Darko Lazović i Ivan Ilić.

PRČITAJTE JOŠ:

Najviše šansi za promenu sredine od svih naših reprezentativaca ima Lazović, koji je prošlog leta dovođen u priču sa Marsejom, ali je taj transfer propao. Umesto toga sada se priča o Monci, klubu koji vode Berluskoni i Galijani, koji su već ranije Lazovića stavili u vrh liste želja.

Iz Monce bi verovatno morali da uplate oko četiri miliona evra Veroni, a moguće je i da će prvo doći do pozajmice do kraja sezone.

Iz Verone, koja je poslednja na tabeli u Seriji A, mogao bi da ode i Ilić, mladi srpski fudbaler spreman za velika dela. Pokazao je nekim partijama za klub, ali i u reprezentaciji pod vođstvom Dragana Stojkovića, da može da izraste u vezistu svetske klase. Za njega se interesuju Napoli, Arsenal, Fjorentina, Torino, a ranije se pominjao čak i PSŽ.

Ilić vredi oko 20 do 25 miliona evra i teško je očekivati da bi sa Veronom igrao u Seriji B, jer klub i te kako dobro može da zaradi na njemu.

Ivan Ilic
Ivan Ilić Foto:EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO

Spekuliše se sve više i o odlasku Saše Lukića iz Torina. Iskusni srpski vezista imao je i sukob sa trenerom Ivanom Jurićem tokom prvog dela sezone, važan je igrač „bikova“, ali nije nemoguće da neko za njega izdvoji oko 15 miliona evra.

Ima ugovor još godinu i po dana sa Torinom i ovo je možda poslednji voz da od njega dobro zarade. Do sada su se Roma, Napoli, Lester i Vest Hem pominjali kao kandidati da ga dovedu, a italijanski mediji navode da bi Lukić najviše voleo da završi u dresu „vučice“.

Oko Nemanje Maksimovića takođe vlada polemika, jer bi iz Hetafea mogao da pređe čak i u redove Crvene zvezde. Maksimović ima godinu i po dana ugovora sa Hetafeom, a pored Zvezde zainteresovan je i moskovski Spartak, koji je finansijski jači.

Foto: STARSPORT photo Belgrade Serbia

Čelnici Hetafea poznati su kao veoma teški u pregovorima, stoga bi Maksimovićeva cena mogla da bude čak pet miliona evra, što Zvezda verovatno ne bi mogla da priušti, bar ne pre nego što proda nekog od mladih igrača kao što su Strahinja Eraković i Stefan Mitrović.

Kada je već reč o Erakoviću, za njega je Zvezda odbila ponudu vrednu devet miliona erva (šest fiksno plus tri dodatno), a za Mitrovića su stizale ponude iz Španije.

Luka Milivojević nalazi se na izlaznim vratima Kristal Palasa, pošto više nije standardan kao nekada. Bivši reprezentativac Srbije se pominjao kao pojačanje za Olimpijakos, ali je izvesnije da će Englesku napustiti na leto kada postane slobodan igrač.

Foto: EPA-EFE/Mike Hewitt

U Fjorentini sigurno mesto u sastavu ima Nikola Milenković i on verovatno neće menjati klub, što nije slučaj sa Aleksom Terzićem. Levi bek je u godinama kada treba najviše da se razvija, a za to je potrebno da redovno igra, što u „violi“ još uvek ne može. Zbog toga je moguć transfer u Bolonju ili Sampdoriju.

Đorđe Despotović je sa Arsenalom iz Tule ispao u drugu rusku ligu, mogao bi da se preseli ili u elitni rang tamonjeg fudbala ili u turski Giresun.

Interesovanje na tržištu vlada i kada je reč o Filipu Đuričiću i njegovom imenjaku Mladenoviću. Obojica su odbila Crvenu zvezdu, ali bi mogli da promene sredinu ili sada na zimu ili na leto.

Đuričićev transfer verovatno zavisi od toga da li će Sampdorija ostati u italijanskoj eliti, a kao potencijalni kupac javila se Salernitana. Što se Mladenovića tiče, on bi iz poljske Legije mogao da se preseli u Aziju ili Tursku, ali još uvek nije precizirano u koje klubove.

Srbija Švajcarska Foto:REUTERS/Marko Djurica

Strahinja Pavlović je igrama na Mundijalu podigao svoju cenu na tržištu, ali će ostati u Salcburgu, koji bi mogao da mu bude odskočna daska za dalji tok karijere.

Kao nedodirljivi ove zime nameću se i Nemanja Gudelj, kome je Sevilja već ponudila produžetak saradnje, kao i Aleksandar Mitrović, koji se prijatno oseća u Fulamu i već ima 11 golova na svom kontu u Premijer ligi. Fulam je čak i u priči za plasman u evropska takmičenja naredne sezone, a mnogi ljubitelji fudbala bi Mitrovića voleli da vide u nekom od evropskih giganata, iako on ima drugčije planove.

Nemanja Gudelj
Nemanja Gudelj Foto: Pressinphoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sveže potpisane ugovore ili dugoročne saradnje imaju Filip Kostić, Luka Jović, Vanja Milinković Savić, Predrag Rajković, Marko Grujić, Nemanja Matić, Dejan Joveljić, Nemanja Radonjić, Saša Zdjelar, Srđan Babić, Mihailo Ristić, dok neki igrači poput Dušana Tadića, Andrije Živkovića i Marka Dmitrovića nisu na prodaju.

Od ostalih srpskih fudbalera valja pomenuti Nemanju Radoju koji od letos nema klub i u poslednje vreme se pominje u kontekstu selidbe u MLS ligu. Bez kluba je i Nikola Maksimović, oji je povezivan sa Zvezdom. Ponude belgijskih i holandskih klubova će verovatno stići na adresu Kortrajka za golmana Marka Ilića, koji je imao nekoliko blistavih partija u prvom delu sezone.

BONUS VIDEO Turci divljaju na meču Zvezda – Trabzon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar