Mitrović i Vlahović; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srbija dominira i igra napadački fudbal.

Kakva Srbija? Moćna Srbija. Ovo je verovatno najtačniji opis onoga što su navijači pomislili nakon što je prvi put u istoriji izboren plasman u A diviziju Lige nacija.

PROČITAJTE JOŠ

„Orlovi“ su srušili Norvešku sa 2:0 i tako obezbezdili i popravni u slučaju da se kroz kvalifikacije ne stigne do Evropskog prvenstva. Ipak, više od svega je sve impresionirao način na koji se stiglo do pobede.

Dragan Stojković Piksi je izveo najofanzivniju postavu Srbije još od kada je Radomir Antić bio selektor. Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović u samom vrhu napada, iza njih Dušan Tadić kao mozak svih napada, po levoj strani Filip Kostić, a po desnoj Andrija Živković. Ultraofanzivni fudbal je upotpunjen i Ivanom Ilićem u veznom redu koji je igrao kao da ima 100 mečeva u dresu Srbije, a ne da je upisao tek treći nastup.

Srbija je bila brza, poletna, kreativna i nije prestajala da napada. Čak ni na 2:0 ni dva minuta pre kraja, uvek se tražio način da se postigne novi pogodak.

Sa dva ovakva napadača nije ni čudo što je Srbija stalno tražila gol više, kada god je lopta blizu kaznenog prostora teško je defanzivcima da se odluče na koga bi prvenstveno trebalo motriti jer i Mitrović i Vlahović kažnjavaju i najmanju grešku.

Napadač Fulama igra u fenomenalnoj formi duže od jedne godine, a ne samo da je u Engleskoj pokupio brojne nagrade, već i u međunarodnom fudbalu nastavlja da beleži sjajne partije.

Odavno je Mitrović rekorder nacionalnog tima po broju golova, a protiv Norveške je proslavio i jubilarni 50. pogodak u njegovom karakterističnom stilu.

Kada je meč završio kod ormarića ga je sačekala pica što je mala tradicija koja datira još od meča sa Portugalom.

Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović; Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell

Ipak, najbolje svetlo na to koliko je zapravo Mitrović efikasan u dresu reprezentacije vidi se na primeru Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, verovatno dva najbolja fudbalera u 21. veku, pa možda i duže.

Mesi je tek na 107. meču za Argentinu stigao i do 50. pogotka, dok je Ronaldo do iste cifre u dresu Portugala stigao tek na 114. susretu.

Mitrović je to uradio za samo 76 mečeva što čini njegov učinak još impresivnijim.

On je posle meča istakao da je ključ u tome što ekipa izgleda dobro kao tim.

„Pojedinačni kvalitet nije sad toliko bitan. Izgledamo dobro kao tim i tako treba da bude. Verujem da smo stekli epitet ekipe sa kojom niko ne bi voleo da igra.


Učinak Mitrovića

Kvalifikacije za Mundijal osam golova na osam mečeva

Premijer liga šest golova na sedam mečeva

Liga nacija šest golova na šest mečeva.


Mitrović je potom sve nasmejao.

„Bez obzira ko je sa druge strane mi igramo isto. Imamo tu neku našu igru i ne odustajemo od nje. Takmičimo se i takmičićemo se i truditi se da pobeđujemo. Koliko sam razumeo sad idemo u drugi šešir i tu neku ligu iznad, nemam pojma“, oduševio je Mitar.

Vlahović je takođe pokazao koliko se sjajno snalazi i u teškim situacijama, pa je maestralno spakovao loptu u mrežu za 1:0. Njegove kretnje su pravile probleme odbrani rivala, ali i otvarale prostor Mitroviću. Sve je začinio osmim golom u dresu Srbije na samo 16 mečeva.

I ova dva napadača su pokazala da sjajno funkcionišu zajedno što je posebno oduševilo sve. Srbija opet igra odličan fudbal.

BONUS VIDEO Slavlje srpskih igrača i stručnog štaba u Oslu posle pobede nad Norveškom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar