Foto: Starsport

Dejan Stanković i Savo Milošević, šefovi stručnih štabova Crvene zvezde i Partizana, gostovali su na tribini Fakulteta sporta i fizickog vaspitanja, gde su pričali i o predstojećem večitom derbiju, koji će biti odigran u nedelju na Marakani od 18 časova.

autor: Ivan Džodić

Kormilari večitih rivala ovom prilikom otkrili su studentima brojne detalje vezane za fudbalsku teoriju i način rada, a između ostalog dotakli su se i pripreme tima za večiti derbi.

Oba trenera naglasila su da se trude da duel sa najvećim rivalom pripremaju kao i svaki drugi, ali nisu osporila da večiti derbi ipak ima veću kompleksnost.

„Generalno se trudimo da imamo isti pristup svakoj utakmici, ali je nemoguće izbeći i osporiti značaj derbija. Svakako da i Deki i ja već od Inđije, odnosno Proletera, razmišljamo o ovoj utakmici. Kad je u pitanju priprema za derbije rad na motivaciji nije potreban, ali ova utakmica nosi ogroman psihološki pritisak i zato je potrebno raditi na tome da se igrači rasterete u što većoj meri. Osim toga, vreme posvećujemo i tehničko-taktičkom radu, kao i za sve druge utakmice“, otkrio je Milošević.

PROČITAJTE JOŠ

Stanković je po ovom pitanju bio saglasan sa bivšim saigračem u reprezentaciji, danas rivalom na trenerskim klupama i u šampionskoj trci, a na pitanje profesora Aleksandra Jankovića kakav stil igre želi da vidi od svojih izabranika, bivši igrač Crvene zvezde, Lacija i Intera imao je jasan odgovor.

„Uvek napad izgleda dobro ukoliko odbrana funkcioniše odlično. To je italijanski stil fudbala koji je i meni blizak. Naravno, postije i drugi stilovi, poput španskog kad ekipa uzme loptu i rival se nista ne pita. Govorim to iz ličnog iskustva, osetio sam to protiv Barselone. Kad oni uzmu loptu trčiš i plačeš. Pristup zavisi od više faktora, nekad, kad je rival bolji pristo si primoran da se braniš. Lično, volim visoki presing i ofanzivu“, istakao je Stanković.

Foto: Marko Djokovic/Starsportphoto ©

Prijatelji van terena, treneri velikih rivala, otkrili su da jedan drugome pripremaju iznenađenja za nedelju od 18 časova za kad je zakazan susret u Ljutice Bogdana, a do kraja tribine studentima su govorili o raspodeli zadataka unutar stručnog štaba, načinu na koji pomažu mladim igračima i strancima da se adaptiraju, i brojnim drugim stručnim temama iz sveta fudbala.