Foto: youtube.com

Miloš Milojević, doskorašnji asistent Dejana Stankovića u stručnom štabu Crvene zvezde, za Nova.rs opisao je put do Hamarbija, koji je nedavno preuzeo.

PROČITAJTE JOŠ

Milojević bi za mnoge predstavljao mladog i perspektivnog trenera jer ima samo 38 godina, ali je iza njega već zavidno iskustvo jer je trenersku karijeru počeo još 2013. u Vikinguru.

U Mjelbiju je ispisao istoriju švedskog fudbala tako što je tim iz treće lige uveo u prvu za samo dve sezone, posle čega je usledio poziv koji se ne odbija, iako je Milojević morao da uskoči u šine asistenta.

Poziv Dejana Stankovića bio je dovoljan, pa je Milojević došao u Crvenu zvezdu, u kojoj je i počeo da igra u mlađim kategorijama.

Nije mu uspelo da se tada nametne za prvi tim, ali je svoje snove ostvario trenerski, uz Stankovića je došao do duple krune i blistave sezone u Evropi, koja je završena sa samo jednim porazom od Hofenhajma, Zvezda je od Milana bez poraza eliminisana zbog gol razlike.

Sve to osluškivali su i pratili u Hamarbiju, kom je bilo neophodno osveženje posle sezone završene na osmoj poziciji. Ipak, Hamarbi je izborio kvalifikacije za Ligu konferencija, kao osvajač Kupa Švedske.

Milojević je za Nova.rs preneo prve utiske, iznevši i da je sve prošlo savršeno u komunikaciji sa Stankovićem.

„Sve je super, pozitivno i dobro je iskustvo, dobra su sećanja, imali smo sjajan odnos u štabu. Dobri su ljudi i dobri stručnjaci, nije bio nikakav problem da se sve uskladi i namesti. Oni su u suštini radili skauting, kao što rade igrače, rade i za trenere. Imali su mene tu u vidu već posle dve sezone u Mjelbiju, ali to sam tek skoro saznao. Znao sam da sam tu negde, čuo sam priče, ali ničeg zvaničnog nije bilo. To se intenziviralo kada su opet ušli u potragu za novim trenerom. Zvali su mene, imali su u vidu i Pepa Kloeta koji je bio trener u Čempionšipu i Breši, da li sam bio prvi ili drugi, ne znam, ali taj sam koji je dobio posao, tako da mi je to najvažnije. Pratili su, gledali šta im treba, procenili da smo nas dvojica tako nešto. Onda su krenuli u razgovore, prvo sa sportskim direktorom i glavnim skautom, pa sa članovima uprave, sponzorima, u tom procesu sam ja predstavio sebe, oni klub i ambicije. Nije se desilo sve u 15 minuta, taj moj proces je trajao jedno 10 dana. Sve je išlo po tom njihovom protokolu Švedskom, oni sve rade polagano, nisam ja mogao tu ništa da ubrzam, samo da reagujem pravovremeno u skladu sa njihovim zahtevima.“

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Kakvu ste organizaciju i igrački kadar zatekli?

„Organizacija je na visokom nivou, standard je dobar i nema problema, što se tiče igračkog kadra, mi treneri bismo uvek nešto da menjamo, ali to je to, što imam, među najboljim timovima smo u Švedskoj, ali tabela to ne pokazuje i nama je cilj top 3. Mislim da ima stvari koje fale, ali nismo na toj noti da moramo da dovodimo jer imamo dosta mladih igrača, igrača koji nisu dobili šansu, pa sam za to da, dok se ne otvori prelazni rok, vidimo ko, šta i koliko može. Naravno, ne znači da igramo revijalno, pod 1, 2 i 3 su rezultati, pa ćemo videti ko može, ko ne može.“

U timu imate i Vladimira Rodića, Beograđanina koji je igrao i za reprezentaciju Crne Gore?

„On je starosedelac, mislim da mu je ovo treća ili četvrta godina ovde, jedan je od iskusnijih, starijih, igra beka, krilo, ‘ving beka’, jedino što mogu da kažem je da dobro radi kao i svi ovih sedam dana, koliko radimo. Onda ćemo videti šta je i kako je.“

Poznato je da je Zlatan Ibrahimović suvlasnik kluba, koliko se često uključuje u rad?

„On ima učešće preko američke firme koja je većinski vlasnik i Los Anđeles Galaksija, mislim da Ibra ima oko 25 posto svog dela. Naravno, fokusiran je na Milan, ali je upućen u sve, zna kako i šta funkcioniše. Mislim da ga zanima sve, ne može samo fizički da bude tu, ali kad god ima vremena, uključuje se u sastanke i video pozive. Više će se uključiti kad bude prestao da igra, ali kako igra, ne verujem da će to biti skoro“, kroz smeh će Milojević.

Ipak, sve važne stvari, prolaze i kroz Ibrin „filter“.

„Mislim da će se onda uključiti više, ali nijedna važna odluka ne prođe, a da on nije uključen u to, ipak je to četvrtina kluba. Što se tiče kadrovske, strateške politike, ide sve sa njim. Prvo, ima iskustvo na vrhunskom nivou, drugo, ima vlasnički udeo koji nije mali, ne može i ne bi trebalo da se zaobiđe u odlučivanju.“

Da li je i on direktno kontaktirao Stankovića da se raspita, s obzirom na njihovo dugo i veliko prijateljstvo?

„Tu moram da se zahvalim pre svega Dekiju, sve mi je iskreno rekao, šta i kako, najiskrenije mi je pomogao, mislim da je njegova težina, ime, prijateljstvo sa Ibrom, dosta značilo kada ga je Zlatan zvao da ga pita o meni. I fudbalski, trenerski, ljudski, mislim da je to bilo jako bitno. U tom pogledu, samo imam da se zahvalim Misteru i da mu poželim da se igra grupna faza Lige šampiona, iako nije ni smak sveta Liga Evrope. Želim mu uspehe i da bude zanimljivo, bilo bi super pred publike, da se navijači malo raduju“, zaključio je Milojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar