Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tokom 2020. godine FIFA je na 70. kongresu u Ženevi izglasala gotovo jednoglasno pravilo, po kome Mile Svilar sada može da promeni reprerezentaciju za koju nastupa.

Usvojeno je to pravilo sa 193 glasa za, jednim protiv i sedam nevažećih, pa sada je moguće da jedan igrač promeni reprezentaciju za koju nastupa.

Do tog momenta nije bilo moguće promeniti reprezentaciju (čuveni slučaj Bojana Krkića Srbije i Španije), a od te sednice je postalo moguće ukoliko se zadovolje sledeći uslovi: da za reprezentaciju za koju sada nastupa nije odigrao više od tri utakmica, u vreme nastupa na tim utakmicama nije imao više od 21 godine, nije nastupao na Svetskom prvenstvu ili prvenstvu neke od konfederacija, od poslednjeg nastupa za reprezentaciju prošle su najmanje tri godine, da je u vreme nastupanja za sadašnju reprezentaciju imao i državljanstvo zemlje za koju sada želi da nastupa.

PROČITAJTE JOŠ

Svilar se po svemu uklapa u ovo jer je igrao samo jedan prijateljski meč u dresu Srbije i to 1. septembra protiv Katara (4:0). Od tada nije upisao nijedan nastup i Mile Svilar je odlučio da više ne brani za Srbiju, poručio je preko posrednika da neće doći na okupljanje „orlova“ iako se našao na spisku Dragana Stojkovića Piksija, što je nezvanično potvrđeno za Nova.rs.

Ipak, postoji tu još jedna strana… Ukoliko ne zabeleži nijedan nastup za Belgiju, mogao bi da opet zaigra za Srbiju i tako se predomisli po drugi put, samo je teško verovati da će do toga doći.

U novoj zemlji mora da ima prebivalište najmanje tri godine (ako se preselio pre 10. godine), ako se preselio između desete i 18. mora da živi najmanje pet godina u ovoj državi. Isto važi i za starije.

Po svemu sudeći, Svilara više nećemo gledati u nacionalnom timu, a mrežu „orlova“ u narednih 10 godina može da čuva golman Čelsija Đorđe Petrović (rođen 1999), a žestoku konkurenciju čine i Vanja Milinković-Savić iz Torina i Predrag Rajković iz Majorke.

BONUS VIDEO Maradona – fudbalski čarobnjak iz Buenos Ajresa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare