Foto: REUTERS/Carlos Osorio

Milan Borjan, kapiten Crvene zvezde, na klupskom nivou je ostvario snove, a blistao je i u dresu reprezentacije Kanade, sa kojom je stigao i na prag Mundijala u Kataru.

Milan Borjan počeo je 2022. godinu kao iz snova – najzaslužniji je što je Kanada na pragu Svetskog prvenstva u fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

Imao je turbulentan kraj 2021. u Crvenoj zvezdi, želeo je da ode iz kluba i to je stopirano zbog ugovorne obaveze do leta 2023. godine, posle čega je iskusni 34-godišnji golman otišao u kamp reprezentacije Kanade.

Sa nacionalnim timom, Borjan je vezao tri pobede u malom ciklusu mečeva, bilo je 2:0 protiv Hondurasa, selekcije SAD i Salvadora na poslednjem gostovanju. Kuriozitet sve tri utakmice je da je Borjan pri 1:0 imao spektakularne odbrane, sprečavao je iznenađenja i direktno je zaslužan za maksimalnih devet bodova.

Zbog izbegličkog puta od Knina do Kanade, koja mu je pružila spas, Borjan posebno emotivno doživljava kvalifikacije za Mundijal. Tetovirao je javorov list, simbol zemlje, posle pobe nad Hondurasom držao je emotivan govor saigračima.

„Kakva j***na utakmica! Tako to ide kada se ostavi srce na terenu, za ovaj dres i grb. Mi smo jedna porodica, braća, jedna nacija“, govorio je Borjan posle Hondurasa, a trijumf nad Amerikancima posvetio je ocu.

„Ja sam u Kanadu došao sa 13 godina. Kanada je mojoj porodici dala mogućnost da imaju bolji život i ovo je neki način na koji ja pokušavam da se odužim. Mislim da je tako i sa ostalim momcima. Kanada je multikulturalna, ali smo svi jedna zemlja. Rivalitet između SAD i Kanade je nešto posebno. Dve zemlje jedna pored druge, to je veliki derbi, kao Crvena zvezda – Partizan u Srbiji. Kad god odem u SAD, dočeka nas 50-60 hiljada ljudi koji viču na nas, ne poštuju nas. I kada god igramo protiv njih, to je nešto posebno i dajemo sve od sebe da učinimo našu zemlju ponosnom. Nekada su govorili da je sa Kanadom lako, a sada su uplašeni kada igraju protiv nas“, rekao je Borjan posle ovog meča.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sada ga čekaju baš dueli sa Partizanom, koji je u boljoj poziciji u borbi za titulu sa pet bodova više. Borjan je na vrhuncu forme, u Kanadi je spojio tri utakmice bez primljenog gola i želi da nastavi u istom ritmu na Marakani, usput će tokom jedne reprezentativne pauze imati priliku da overi vizu za Katar.

Posle sukoba u svlačionici sa trenerom Dejanom Stankovićem, ostaje mu da i na terenu pokaže da je sve arhivirano.

„Nemam nikakav problem sa Milanom Borjanom, prošlost mora da ostane iza nas. Zvezda je iznad mene, iznad svega. Problem nemam, verujem da će ga imati ni Borjan. Moramo da mislimo samo na klub i tu bih stavio tačku“, rekao je Stanković pred početak priprema, koje su u najvećoj prošle bez prvog čuvara mreže, jer je sa saigračima bio svega sedam dana.

Mnoge karijerne snove Borjan je sa Zvezdom već ostvario, igrao je Ligu šampiona, rekorder je po broju nastupa u Evropi, sada će igrati i osminu finala Lige Evrope uz napad na petu uzastopnu titulu. Sa druge strane, s Kanadom je na pragu svog prvog Mundijala, a tek drugog za zemlju od 1986.

Kanada je lider na tabeli u KONKAKAF grupi, ima četiri boda više od SAD i Meksika, sledi joj gostovanje Kostarikancima 24. marta, Jamajka dolazi u Kanadu tri dana kasnije, 30. marta se gostuje Panami. Tri prve ekipe idu direktno u Katar, pa je Borjanu ostalo samo da to ozvaniči.

BONUS VIDEO Borjanove bravure na golu Kanade, vodi tim na Svesko prvenstvo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar