maradona
Foto: Reuters/Guliver/Action Images

Taj 10. maj 1987. godine zauvek će biti podebljan u srcima i sećanjima svih Napolitanaca. Slavni Dijego Maradona predvodio je njihov voljeni klub do prve od ukupno dve titule prvaka Italije.

Nije El Pibe baš primer sportiste u punom sjaju, kakav treba da bude, zbog svih problema (sa drogom koje je imao) i kontroverzi koji prate njegov lik i delo.

Ali, ne može da se umanji činjenica da je jedan od najvećih ikada. Za mnoge najveći, za druge je to Pele, za mlađe naraštaje su to Leo Mesi i Kristijano Ronaldo, kako je kome volja.

Maradona je uradio nešto što ni Mesi (ceo život u Barseloni) ni Ronaldo (Sporting Lisabon, Mančester junajted, Real, Juventus) nisu u svoje vreme… Prešao je iz većeg u manji klub i učinio ga šampionom. Zauvek je ušao u srca svih Napolitanaca i stekao status božanstva, pre tačno 33 godine na današnji dan.

PROČITAJTE JOŠ

U gradu na samom jugu „čizme“ postoje mesta na kojima je oltar za molitve „fudbalskom bogu“. Jer, Maradona to za sve navijače Napolija i jeste.

„Za nas je Maradona više od čoveka. On je Bog. Nikad nećemo moći da zaboravimo šta je uradio za nas. Svojim očima smo gledali čuda koja je stvarao“, rekao je vlasnik kafića u centru Napulja, Alside Karmine, u kojem je i oltar posvećen Maradoni.

Tog 10. maja Napoli je ugostio Fjorentinu, na klupi Otavio Bjanki, na terenu Maradona sa kapitenskom trakom. Na tribinama navijači koji 61 godinu čekaju Skudeto – da prvi put postanu šampioni Italije.

Na kraju, 1:1 na semaforu (strelci Karnevale i Roberto Bađo), a kako je Inter izgubio od Atalante istog dana, i matematički je postalo jasno da će titula u Napulj.

maradona maradona
maradona maradona
maradona maradona
maradona maradona
maradona maradona
maradona maradona
maradona maradona
maradona maradona

A, uoči početka sezone 1986/1987, Juventus se spremao za odbranu trona na oproštaju Mišela Platinija od igranja fudbala. Inter je doveo Đovanija Trapatonija kako bi napao titulu, jer je poslednju osvojio 1980. Milan je započeo eru pod komandom Silvija Berluskonija, sa Donadonijem, Galijem, Masarom na terenu…

Napoli je najmanje menjao, doveo je samo pomenutog Karnevalea (iz Udinezea) i Nanda de Napolija (iz Avelina), ali je igrao po Maradoninim čarobnim taktovima koji je tog leta osvojio Mundijal u Meksiku.

I sve je počelo kao i snova. Ređali su se uspesi protiv najvećih rivala, pet pobeda i dva remija, uz jedini poraz od Fjorentine. A onda, katastrofalno proleće i samo šest osvojenih bodova od mogućih 12 od 23. do 28. kola.

Sedam godina za pamćenje

Dijego Maradona je u Napoli prešao jula 1984. iz Barselone za tada rekordnih sedam miliona funti i sedam sezone nosio svetlo plavi dres. Osvojio je dva Skudeta (1987. i 1990), Kup Italije i Kup UEFA (1989), i postao svetac u ovom gradu.

Došla je i pomenuta utakmica sa Violom – pobeda donosi titulu. Željeno vođstvo donosi Karnevale u 29. minutu, da bi u 39. Roberto Bađo iz slobodnjaka vratio strah na tribine krcatog „San Paola“… Više su se osluškivale vesti na radiju, nego što se gledalo na teren, jer je iz Bergama stiglo da Atalanta vodi 1:0 protiv Intera.

To je unelo spokoj među Napolitance pred eksploziju emocija u trenutku kada je njihov tim prvi put osvojio titulu, a Maradona i zvanično krunisan u boga. Nešto kasnije stigla je i dupla kruna pošto je Atalanta savladana u finalu Kupa (3:0 i 1:0), za uspeh koji su pre Napolija napravili samo Torino i Juve.

Fudbal se sa posebnom strašću doživljava na siromašnom jugu Italije. Ulice Napulja često su preplavljene đubretom, poprište su mafijaških obračuna, ali i prožete emocijama, imaju posebnu dušu koju je Maradona obasjao šampionskim sjajem zauvek.

Koliko je ta prva titula značila Napolitancima svedoči i anegdota da su navijači nakon spektakularnog slavlja otišli na gradsko groblje i ostavili čuvenu poruku:

„Niste svesni šta ste propustili!“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar