Foto: EPA-EFE/KLAUS HEIRLER GERMANY OUT

Herojski čin Herija Grega, golmana Mančester junajteda, koji je spasao troje Srba u avionskoj nesreći 1958. godine, zauvek će se pamtiti.

I dok je na terenu postao fudbalski idol tek godinama kasnije, postao je istinski junak posle minhenske tragedije.

PROČITAJTE JOŠ

Avion sa fudbalerima Mančester junajteda nakon meča sa Crvenom zvezdom sleteo je u Minhen kako bi dopunio gorivo, a do nesreće je došlo u trećem pokušaju poletanja zbog klizave piste.

U nesreći je stradalo osam fudbalera: Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor, Džef Bent, Lajam Vilan i Dankan Edvards. Život su izgubili i treneri Tom Kari i Bert Veli, te sekretar kluba Valter Krikmer. Nakon nekoliko dana preminuo je i kopilot aviona.

Tog 6. februara pre 63 godine Greg je uradio nešto neverovatno. Kao 26-godišnji mladić je umesto da spasava sopstveni život, odlučio da ostane u buktinji kako bi spasao druge.

Najpre je izvukao Bobija Čarltona, najvećeg engleskog fudbalera svih vremena, i danas jedinog živog od svih koji su bili deo katastrofe pre 63 godine.

Spasao je zatim je Meta Bezbija, jednog od najboljih trenera Engleske ikada, a onda i saigrače Denisa Vajoleta, te Džekija Blenflauera.

U poslednjem povratku u avionsku olupinu izvukao je i trudnicu Veru Lukić koja je držala u krilu čerku Vesnu. Nakon što je spasao njih dvoje nije više imao snage da se vraća i nastavi da izvlači ljude.

​U svojoj autobiografiji „Harijeva igra“ (Harry’s Game) objasnio je kako ga ta tragedija zauvek obeležila.

„Minhen je utvrdio moj identitet, u to nema nikakve sumnje. Ali je cena bila previsoka, jer je taj Minhen bacio senku na ceo moj život, koju nikada nisam uspeo da odagnam.“

Nekoliko meseci kasnije je na Svetskom prvenstvu u Švedskoj proglašen za najboljeg golmana šampionata i deo tima sa Peleom, Garinčom…

Prošlo je 26 godina pre nego što je golman upoznao ljude iz Srbije koje je spasao iz olupine.

Vera Lukić je u vreme tragedije bila supruga vazduhoplovnog atašea SFR Jugoslavije u Londonu, koja je iskoristila slobodna mesta na letu za Englesku i sa, tada, 22-mesečnom bebom krenula zajedno sa ekspedicijom Mančester junajteda.

Najpre su se njih troje sreli u Velsu, a sve je zabeležio BBC. Nedostajao je samo Zoran Lukić, koji je u tom trenutku bio vojnik.

Na pola veka od tragedije je Greg došao u Beograd i upoznao i Zorana, tada već novinara.

Legendarni golman je preminuo u 82. godini (16. februara 2020), ali je njegova hrabrost večna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare