Foto: EPA-EFE/Peter Powell

"Crveni đavoli" u velikom problemu, a sezona jedva da je počela

Od odlaska u penziju sera Aleksa Fergusona, legendarnog stručnjaka i jednog od najuspešnijih trenera u istoriji fudbala, navijači Mančester junajteda praktično da ne mogu mirno da spavaju.

PROČITAJTE JOŠ:

Ferguson je saopštio da ide u trenersku penziju na kraju sezone 2012/13. kada je ujedno Junajted osvojio poslednju titulu šampiona u Premijer ligi.

Nakon njega na klupi „crvenih đavola“ oprobali su se Dejvid Mojes, Lui van Gal, Žoze Murinjo, Ole Gunar Solskjer, Majkl Kerik i Ralf Rangnik, ali niko od njih nije uspeo da vrati klub na staze stare slave.

Tokom devet sezona osvojena su tek dva trofeja u Kupu, jedan u Komjuniti šildu i jedan u Ligi Evrope. Međutim, nisu problem samo trofeji već i to što se na pojačanja redovno troše milioni, a rezultata nema.

Junajted poslednjih nekoliko sezona nije bio ni blizu borbi za trofej u Engleskoj, dok redovno ni u Ligi šampiona nije čak ni u drugom krugu favorita. Da situacija u klubu bude još gora, pobrinuli su se prvotimci prošle sezone kada nije izborena ni Liga šampiona, već samo Liga Evrope.

Rangnik je najavljivan kao privremeno rešenje na klupi Mančestera prošle sezone, a ovog leta trebalo je da se preseli u direktorsku fotelju u kojoj se oseća mnogo udobnije. Umesto njega za trenera doveden je Erik ten Hag, a Ragnik je odlaskom sa „Old Traforda“ samo otvorio nova pitanja šta je to trulo u klubu i zašto se na pojačanja koja ne doprinose boljoj igri na terenu troše stotine miliona funti.

Erik Ten Hag, Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

U pripremnom periodu „crveni đavoli“ nisu izgledali loše na terenu, između ostalih pobeđen je i Liverpul sa 4:0, a razigrao se i Džejdon Sančo, koji je prošlog leta plaćen preko 80 miliona evra.

Ipak, odmah po početku sezone u Premijer ligi bilo je jasno da Ten Hag nije uspeo brzo da složi sve kockice, te da je u Junajted u mnogo većim problemima nego što se mislilo, pre svega igračkim.

U prvom kolu Brajton je bio bolji na „teatru snova“ sa 2:1, dok je u drugom Brentford ponizio „crvene đavole“ sa 4:0 i to su svi golovi postignuti u prvom poluvremenu.

Junajted je narodski rečeno bio rastavljen na komadiće, a igra se na svakom delu terena raspadala. Odbrana je delovala kao raštimovana banda, vezisti bolje da nisu ni izašli na teren, dok su Kristijano Ronaldo i ekipa u napadu nešto i pokušavali, ali mreža golaman Davida Raje se nije zatresla.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ian Walton

Sa razlogom su Ten Hag i njegovi momci pognute glave napustili teren, a Junajted se nakon dva kola nalazi na začelju tabele sa nula bodova i gol razlikom 1:6. Uz Mančester jedina dva tima koja još uvek nisu upisala nijedan bod su Vest Hem i Everton.

„Moja je odgovornost da pružim objašnjenje za ovaj rezultat. Očigledno je da je naš nastup bio vema loš. Kada pravite ovakve greške ne možete da osvojite bodove. Na terenu treba da preuzimamo odgovornost, na da pravimo ovakve greške na najvišem nivou. Moramo da vratimo samopouzdanje i da se izborimo sa ovim razočaranjem. Treba da budemo spremni za bitke kao individualci i kao tim. Trenutno stvari nisu dobre – moramo da motivišemo jedni druge“, kazao je Erik Ten Hag nakon istorijskog poraza.

Pitate se zašto je istorijski? Zato što je Ten Hag prvi menadžer u poslednjih 20 godina postojanja kluba koji je izgubio uvodne dve utakmcie u šampionatu.

Junajted na poslednjih sedam gostujućih utakmica ima isto toliko poraza uz gol razliku 2:21. Složićete se da jedan vrhunski klub to sebi ne može da dozvoli, pogotovo kada u svom sastavu ima Ronalda i zvezde poput Bruna Fernandeša, Sanča, Markusa Rašforda…

Zbog poraza od Brentforda, holandski stručnjak je rešio da kazni ekipu na simboličan način.

Ten Hag je najpre odlučio da ukine slobodan dan, koji je bio predviđen za nedelju, a kaznio je igrače tako što ih je naterao da trče 13,8 kilometara zbog toga što su upravo toliko kilometara igrači Brentforda više pretrčali na pomenutom meču.

Ono što je trenutno jasno je da Junajted nije dovoljno jak čak ni na papiru, da bi mogao adekvatno da odgovori timovima kao što su Mančester siti, Liverpul, Čelsi, pa čak ove sezone i Arsenal i Totenhem. Holanđanin je svestan da su pojačanja neophodna, iako je prethodno doveo Lisandra Martineza, štopera kojeg je trenirao u Ajaksu.

„Jasno je da su nam potrebna pojačanja, ali trenutno ne želim da mislim o tome. Igrači koje imamo su dobri i moraju da budu bolji od ovoga što su prikazali protiv Brentforda. Video sam neke dobre stvari na početku sezone, ali ovaj rezultat me je razočarao. Žao mi je navijača – podržavaju nas koliko god mogu, a mi smo ih izneverili. Moja odgovornost je najveća“.

Ten Hag je trener koji iza sebe ima mnogo uspeha sa Ajaksom, ali Premijer liga je mnogo veći zalogaj. Ipak, čini se da će Holanđanin dobiti poverenje uprave i navijača, baš zbog toga što je spreman da odgvoornost preuzme na sebe, a pored toga je i ambiciozan i deluje kao neko ko ima znanje da izbaci Junajted sa dna.

„Ako budem sedeo ovde četiri godine, prilično sam siguran da ćemo imati jednu titulu. Ne mogu da tražim od navijača strpljenje, nadam se da će biti strpljivi, jer hoće pobednički tim i zato sam ja ovde. Međutim moram to da donesem. Taj proces zahteva vreme, tako je kako je. Veliki je izazov i znali smo to i ranije. Treba vremena, a u fudbalu nekad nemaš vremena za tako veliki izazov. Pre deset godina je Junajted poslednji put bio šampion i uspeh ide brzo, ali vratiti uspeh je dugotrajan proces i treba mnogo rada, dobra strategija, pravi ljudi i rad dan po dan“, istakao je samouvreeno Ten Hag uprkos lošim rezultatima na startu sezone.

Ono što je već nedeljama, pa čak i mesecima problem je status Ronalda. Portugalac je nekoliko puta bio na izlaznim vratima, a u utorak je i zvanično potvrđeno da je Junajted spreman da ga proda i da čeka zvanične ponude.

Ronaldo ima veliku želju da igra u Ligi šampiona, pogotovo zato što je na zalasku karijere, a propustio je i skoro cele pripreme tokom leta.

Mnogo klubova, među kojima su Čelsi i Bajern su odustali od njega, Florentino Perez iz Reala je rekao da je Ronaldo „prestar“, a kao ozbiljni kandidati pominjali su se i Napoli i Sporting.

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Nezadovoljstvo je svakako veliko u celom timu Mančester junajteda, bilo je nagoveštaja i da Ronaldov odlazak želi ceo tim, a kako u utorak pišu britanski mediji, klub mu je konačno dao dozvolu da ode.

Vremena za transfer ima sve manje, a pitanje je kako bi se njegov odlazak ili ostanak odrazio na atmosferu u svalčionici.

Pominjalo se da je i Markus Rašford na meti PSŽ-a, ali je Ten Hag izrazio želju da engleski napadač ostane, iako je već dugo van forme, a golova nema ni na vidiku.

Pojačanja koja bi Ten Hag najpre želeo u timu su Frenki de Jong iz Barselone (ili Kazemiro iz Real Madrida) i Mateus Kunja iz Atletiko Madrida, ali još uvek nijedan transfer nije ozvaničen i pregovori su u toku.

Iako su priče o ispadanju iz lige po mnogima nerealne, ne treba zaboraviti da se to kroz istoriju dešavalo. Poslendji put „crveni đavoli“ su ispali u sezoni 1973/74. kada su imali samo 32 poena.

Nakon toga reputacija kluba je znatno popravljena, sve do poslednjih nekoliko godina, kada Junajtedova kula ponovo počinje da se urušava. Sada su i odnosi sa navijačima veoma nategnuti, atmosfera na terenu i u svlačionici očigledno nije na zavidnom nivou, a pitanje je koliko su pojedini igrači kvalitetni i dostojni dresa koji nose. Ten Hag trenutno ima ulogu spasitelja, a da li će uspeti u njoj i da se ostvari ili će proći isto kao njegovi prethodnici ostaje da se vidi u narednih nekoliko nedelja kada je svaka pobeda zlata vredna.

BONUS VIDEO Zavirite u garažu Kristijana Ronalda – neće vam biti dobro

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar