Majkl Kerik, Foto: EPA-EFE/Domenech Castello

Pobedom protiv Kristal Palasa u 15. kolu Premijer lige, Mančester junajted je započeo novu eru u klubu sa Ralfom Rangnikom kao trenerom, a time je i zvanično počelo razdoblje u kojem u klubu neće biti Majkla Kerika.

Iako će Nemac biti na toj poziciji samo do kraja sezone, preuzeće posle toga rukovođenje sportskim sektorom.

Tako se završila kratka epizoda Majkla Kerika kao prvog trenera ekipe, ali ono što je mnogo važnije, završio se i njegov boravak u Mančester junajtedu koji je trajao 15 godina.

PROČITAJTE JOŠ

Za sve to vreme, Kerik je bio istinski vojnik kluba, a njegova uloga u Junajtedu, čini se malo potcenjenom.

Kada je 2006. godine stigao iz Totenhema u tim koji je vodio legendarni Aleks Ferguson, malo ko je očekivao da će postati esencijalni deo jednog od najvećih klubova na svetu.

Već u prvoj sezoni je dao veliki doprinos osvajanju titule, a mnogi se i danas sećaju njegovog performansa protiv Rome u Ligi šampiona u pobedi od 7:1 kada je postigao evrogol. Te godine je postigao šest golova uz četiri asistenije i bio nezamenljiv deo Fergijeve mašine.

Sledeća godina je bila još bolja. Junajted je odbranio titulu, osvojena je i Liga šampiona posle spektakularnog izvođenja penala u kojem je Kerik bio precizan, a Mančester posle legendarnog klizanja Terija pobedio Čelsi.

Sezone su odmicale, a Kerik je postao lider u veznom redu u rangu Pola Skolsa, iako nije dobio takvo međunarodno priznanje kao što je imao njegov prethodnik.

Poslednja sezona na klupi Aleksa Fergusona i poslednja titula koja je završila u vitrinama Mančestera, bila je i godina karijere Kerika.

Proglašen je od strane saigrača za igrača godine, a izabran je i u idealan tim Premijer lige.

U godinama koje su sledile, Kerik je kompletirao svoju riznicu torfeja i dopunio je peharima koji su mu falili. Osvojio je FA Kup i Superkup Evrope, a karijeru kao igrač je završio asistencijom za pobedu na kraju sezone.

Za Kerika nije bilo drugog puta u Mančesteru, osim da postane trener i na taj način ostane u klubu.

Odmah po završetku karijere se pridružio stručnom štabu Žoze Murinja i ostao u njemu kada je Portugalac neslavno završio svoj posao.

Kerik je nastavio da radi kao pomoćnik velikoj legendi Junajteda Oleu Gunaru Solskjeru.

Period sa puno turbulencija završio se otkazom Norvežaninu, a Kerik je dobio priliku da do izbora novog menadžera preuzme kormilo.

Sjajna pobeda u Ligi šampiona na gostovanju Viljarealu koja je utabala stazu klubu ka prvom mestu u grupi i dve odlične utakmice u Premijer ligi bili su Kerikova zaostavština Ralfu Rangniku.

I samo tako, posle 15 godina verne službe u jednom od najvećih klubova na svetu, Kerik je odlučio da je vreme da se oprosti.

Diskretno, bez previše pompe, Kerik se povukao i ostavio ekpu stabilizovanu i oporavljenu da pokuša da se vrati na vrh engleskog fudbala.

Foto: EPA-EFE/Phil Noble

„Moje vreme u ovom velikom klubu uvek ću smatrati najboljim godinama u mojoj karijeri. Kada sam prvi put potpisao ugovor pre više od 15 godina, nisam ni u najluđim snovima mogao da zamislim da ću osvojiti toliko trofeja i sigurno nikada neću zaboraviti fantastične uspomene i kao igrač i kao član trenerskog tima. Međutim, posle mnogo razmišljanja, odlučio sam da je sada pravo vreme da napustim klub. Želim da istaknem zahvalnost svim igračima, a posebno treba da se spomenem osoblje u pozadini, rad dugih sati sa tako sjajnom grupom ljudi je bilo pravo zadovoljstvo, stekao sam neka dugotrajna prijateljstva. Ja sam i uvek ću biti navijač Mančester Junajteda i dolaziću na što više utakmica. Želeo bih Ralfu, osoblju, igračima i navijačima sve najbolje u budućnosti i radujem se što ću biti na tribinama i podržavati ove momke kao navijač“ , rekao je Majkl Kerik.

Majkl Kerik je za Mančester Junajted odigrao 464 utakmice između 2006. i 2018. godine. Osvojio je pet titula Premijer lige, FA kup, dva Liga kupa, Ligu šampiona, Ligu Evrope i FIFA Svetsko klupsko prvenstvo.

Kerik je tako otišao kao istinska legenda Mančester junajteda iako nikada nije bio zvezda poput Gigsa, Bekama, Kantone, Skolsa, Vidića i drugih.

Ali je uvek bio tu i uvek je bio čovek za kojeg se znalo da će završiti posao.

„Igrač, trener, menadžer. Ali iznad svega, istinska legenda Mančester junajteda. Hvala ti Majkl“, stajalo je u poruci kluba za kraj neverovatne saradnje.

BONUS VIDEO Gol Arsenala protiv Mančester junajteda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram