Foto: Medija Centar / Starsport / Tanjug

Luka Jović, reprezentativac Srbije, sa 23 godine je doživeo ono što neko ne uspe za ceo život.

I sasvim je sigurno da se nije nadao svemu tome. Niti da je želeo da se stvari tako odvijaju.

PROČITAJTE JOŠ

Kako bilo, sa svojim postupcima će morati da se nosi, ali sa teretom koju mu javnost stavlja na leđa baš i ne mora.

A u proteklom periodu kao da je sav samar natovaren na momka koji živi svoje snove i povremeno ih prekine pokojim košmarom.

Svaki Lukin košmar kao da je melem na ranu vaskolikoj javnosti željne „glava koje padaju“, željne sunovrata…

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Kola su se još jednom slomila na fudbaleru Real Madrida, treba biti iskren i reći – zbog njegove nepažnje i neodgovornosti, u danu kada je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu objavilo saopštenje povodom postupka koji je pokrenut protiv njega.

„Okrivljeni tokom marta 2020. godine nije postupao po propisima, odlukama i naredbama kojima su određene mere za suzbijanje i sprečavanje epidemije virusa „Covid 19“ – rešenju Ministarstva zdravlja, Sanitarne inspekcije koje mu je uručeno 14.03.2020. godine na aerodromu „Nikola Tesla“ kojim mu je naložena mera kućne izolacije u trajanju od 14 dana na adresi boravišta, obzirom da je došao iz države sa intenzivnom transmisijom virusa, već je tokom trajanja perioda kućne izolacije napuštao mesto boravišta“, navedeno je u saopštenju.

Za njega je tražena zatvorska kazna od šest meseci i dalje dato obrazloženje zbog čega tako i toliko.

„Pre podnošenja optužnog akta okrivljenom Luki Joviću je predočena mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja i to da u smislu čl. 283 ZKP uplati iznos od 5.000.000,00 dinara u humanitarne svrhe, sa čime se okrivljeni nije saglasio, a kako tužilaštvo nije bilo saglasno da iznos koji bi okrivljeni Jović uplatio u humanitarne svrhe bude manji od 3.500.000,00 dinara, imajući u vidu činjenicu da je krivična prijava protiv njega podneta redovnim putem, odnosno da prema okrivljenom nije određeno zadržavanje niti je predložen pritvor, njegovo imovno stanje i zaradu, te da je okrivljeni javna ličnost, to do primene ovog instituta nije došlo“, navedeno je.

Dakle, pet miliona je cena koju je Luka trebalo da plati – zbog svog imovnog stanja i zarade, te činjenice da je javna ličnost.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Šta kažu primeri drugih javnih ličnosti koje su se suočavale sa predlogom da se njihova dela „reše“ korišćenjem instituta oportuniteta?

Time se pre gotovo godinu dana bavio Insajder, kroz primere tadašnjeg, sadašnjeg i budućeg ministra Siniše Malog, direktora Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušana Bajatovića, direktora Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ Dejana Ćike, te funkcionera iz Jagodine.

„Oni su bili osumnjičeni za određeno krivično delo, ali su im krivične prijave jednostavno obrisane. Nisu morali da priznaju krivicu, nisu morali na sud, morali su samo da uplate određen iznos u humanitarne svrhe. Sve to omogućeno je zakonom, odnosno primenom – oportuniteta“, navedeno je u priči.

Niko od njih nije završio u zatvoru, neće ni Jović, već postoje četiri faze procesa o kojima ste već mogli da čitate na stranicama Nova.rs.

Opširnije na ovom linku, u tekstu Mihaila Jovićevića.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

I to je jedina sličnost u vezi sa Jovićem i ostalim imenima kojima je ponuđeno da „operu biografije“ kroz oportunitet. Mali, Bajatović i ostali su to uradili plaćanjem mnogo manjeg novčanog iznosa, iako su i javne ličnosti, predstavnici vlasti, pa i veoma imućni, za ovdašnje okvire.

„Dugogodišnji direktor Srbijagasa Dušan Bajatović Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio svu imovinu. Zbog toga je Agencija podnela krivičnu prijavu protiv njega, uz napomenu da je moguće i da je Bajatović zloupotrebio službeni položaj, prao novac i primao mito. Dve godine kasnije, Bajatović je uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe, a tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo krivičnu prijavu. On se tako vodi kao neosuđivan“, navedeno je u priči Insajdera.

Dakle, 200.000 dinara… Čoveku koji ima mesečna primanja od preko 20.000 evra…

I o tome ste mogli da čitate na našem portalu – u tekstu Nataše Latković na ovom linku.

Pre pet godina se sa oportunitetom upoznao i Siniša Mali.

Foto: Vesna Lalić

„Agencija je 2015. uputila zahtev Višem tužilaštvu da ispita njegovo poreklo imovine, sumnje u pranje para i zloupotrebu položaja. U izveštaju Agencije navedeno je i da Mali poseduje 29 nekretnina, od kojih se samo dve – garaža i petosoban stan vode na njegovo ime, kao i da ga je jedna banka sumnjičila za pranje para zbog transakcije sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Više tužilaštvo, međutim, postupak obustavlja, bez obrazloženja, ali nižem – Prvom osnovnom tužilaštvu prosleđuje da goni Sinišu Malog jer nije prijavio svu imovinu. Nekoliko meseci kasnije, Mali uplaćuje 200.000 dinara u humanitarne svrhe, a tužilaštvo krivičnu prijavu odbacuje“, navedeno je u priči Insajdera.

Dakle, opet 200.000 dinara, dok je Joviću, svima za primer, reklo bi se, ponuđeno da uplati pet miliona, te navedeno da ne bi mogla da bude prihvaćena cifra manja od tri i po miliona dinara, zbog već istaknutih razloga.

Jedan Luka, sa 23 godine, reprezentativac Srbije, igrač Real Madrida za primer, a jedan ministar, višestruki ministar Siniša i jedan direktor, višestruki direktor Dušan nisu isto.

Luka je, bar prema nadležnim organima, veći prestupnik… I nemojmo se čuditi ako u nekom trenutku bude odlučio da se zahvali na pozivu u reprezentaciju Srbije.

Sve dok je Srbija takva prema svojoj deci, a onakva prema svojim funkcionerima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare