Foto: Reuters / Susana Vera / Guliver

Luka Jović neće u zatvor, a možda se desi i da izbegne svaku odgovornost za bahato bekstvo iz karantina u martovskoj korona pometnji. Nije to skandal, to su iskustva srpskog pravosuđa.

Podsećamo, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužni predlog protiv Jovića zbog kršenja karantina, odnosno Nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

PROČITAJTE JOŠ

S obzirom na to da je Jović odbio da uplati novac u humanitarne svrhe i na taj način iskoristi institut oportuniteta (odloženo krivično gonjenje, po narodski rečeno „pare za slobodu“), sad mu sledi suđenje.

Ozbiljno zvuči, bogami. Samo što i nije baš.

Jer, to, međutim, ne znači da će fudbaler „Reala“ nužno u zatvor, niti da mu proces mora nužno omesti karijeru i profesionalne obaveze. Naprotiv – iskustva iz srpskog pravosuđa uče nas da to sigurno neće biti slučaj.

FAZA 1: Prisustvo na ročištima – dva maksimum

Tužilaštvo nike tražilo pritvor za Luku Jovića ni u prvom navratu i neće to sigurno raditi ni sada. Zarad nesmetanog pokretanja postupka treba očekivati da će morati da prisustvuje izlaganju uvodne reči na suđenju, i ispitivanju od strane tužioca (ako bude imao pitanja) – maksimum dva ročišta. Ostali izostanci će mu se tolerisati, dokle god bude mogao da ih pravda poslovnim obavezama (ili na drugi način).

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

FAZA 2: Prva presuda – neće pre maja

Proces ove vrste  – poznajući srpsko pravosuđe – u prvom stepenu mogao bi da traje makar do proleća iduće godine. Ritam zakazivanja ročišta obično je u razmaku od makar mesec dana, a prvo ne treba očekivati pre novembra. Od tada do proleća imamo i „zimski raspust“ u sudovima (ročišta se po pravilu ne zakazuju od 1. do bar 15. januara), i Dan državnosti, Uskrs, sezonu slava… i tako dalje. Dakle, presuda nije realna do maja. A to je samo prvostepena

FAZA 3: Pravosnažna presuda – neće pre jeseni 2021.

Ako sve bude dobro za tužilaštvo, pravosnažna presuda se može očekivati na jesen 2021. godine. i to ako „mala apelacija“ potvrdi prvostepeno rešenje suda. Ako bude proceduralnih problema ili neslaganja u meritumu presude između dva suda, suđenje može da počne i iz početka. Onda – Jovo nanovo.

FAZA 4: Kazna – „Zabela“ ga neće videti

Kada je u pitanju odrezivanje kazne Joviću, zaprećena je od novčane do tri godine robije. Treba biti realan: uprkos tome što je pokazao bahatost, mladi i perspektivni fudbaler koji je počinio lakše krivično delo  – a nema krivični dosije – neće videti ćeliju. Minimalne su i šanse da budu osuđen na kućni zatvor (koji može da služi i bez nanogice), a najrealnije je da bude osuđen na uslovnu kaznu. To je kao „žuti karton“ u fudbalu: ako ponovi delo, dobiće crveni, i onda mu robija ne gine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare