Foto: facebook.com/crvenazvezdafk

Trener šampionske generacije Crvene zvezde iz Barija 1991, Ljupko Petrović, posetio je trening izabranika Dejana Stankovića, koga je svojevremeno sa 16 godina „ubacio u vatru“.

„Baš dugo nisam bio na pomoćnim terenima stadiona „Rajko Mitić“. Razgovarao sam sa Draganom Džajićem koji mi je reka da dođem, da je Dejan Stanković moj igrač‚ i tek tada sam shvatio koliko je vremena prošlo od kada nisam bio ovde. Hteo sam da poželim sreću Dekiju, koji je na početku trenerske karijere, a verujem da mogu da mu pomognem savetima i iskustvom“, rekao je Petrović za klupski sajt crveno-belih.

Iako je neko ko je Zvezdi sa klupe doneo i najveći klupski uspeh, Petrović kaže da i dalje ima tremu kada dođe na stadion.

„To je Zvezda, ona se jednostavno voli, ona je ljubav i emocija. Drago mi je što uvek imam lep doček, a tako je bilo i sada. Posle dužeg vremena sam tu gde sam držao treninge, smišljao taktike i osećaj je fenomenalan.“

Ljupko Petrović i Dejan Stanković Foto: crvenazvezdafk.com

Sadašnji trener crveno-belih debitovao je za Zvezdu kada ga je Petrović poslao na teren u meču protiv OFK Beograda, 11. februara 1995.
„Ne mogu da kažem da sam zaslužan za Dekijevu karijeru, jer sam siguran da bi uspeo bez mene i bilo kog trenera. Imao je veliki talenat, a ja sam to prepoznao u njemu sa 16 godina i ubacio ga u igru kad smo vodili 2:1. Sećam se da su tada navijači negodovali što dečak ulazi, a rezultat je bio težak. Razumeo sam ih, ali sam imao poverenje u Dekija da će uneti u sredinu terena ono što je u tom trenutku trebalo i baš njegov prvi kontakt s loptom bila je prečka sa 20-ak metara, tako da je tom hrabrošću „kupio“ navijače. Na kraju smo trijumfovali.“

PROČITAJTE JOŠ

Ljupko veruje da će Zvezda osvojiti šampionsku titulu već u meču protiv Rada.

„Siguran sam. Biće to Dekijeva prva titula, a želim mu mnogo uspeha sa Zvezdom. Sposoban je da i kao trener crveno-belih ostvari rezultate koji će se pamtiti.“

Podsetio se i Petrović rezultata za sva vremena, iz Barija.

„Prođe me jeza i pozitivne uspomene kad se setim šta se dešavalo. Da nije bilo šampionske titule, to bi bilo zaboravljeno, ovako će ostati večno u istoriji evropskog fudbala.“

I Dejan Stanković je bio presrećan zbog susreta sa trenerom koji mu je prvi ukazao šansu.

„Uvek je lepo kada se neko vrati kući i poseti nekog koga je izmislio. Kada sam ga video, setio sam se lepih dana kad sam bio dete, Lige šampiona i Barija i svih mladih igrača koje je Ljupko iznedrio, između ostalih i mene. Setio sam se mog debija na Karaburmi i njegove hrabrosti da mi ukaže šansu u neizvesnom meču“, rekao je Stanković.

Iskoristio je posetu starijeg kolege da od njega čuje po koji trenerski savet.

„Kad neko ima iskustva kao Ljupkoin, to su “koferi” znanja. Pričali smo kako je to voditi svlačionicu u današnje vreme, kako učiniti to da te momci slušaju na terenu i van njega. Generalno, mogu da kažem da sam dobio životnu lekciju i priču od “starog vuka” kao što je on. Pozvao sam ga da dođe i u subotu, da sedne na klupu pored mene u meču protiv Grafičara, nadam se da će se odazvati, ali on treba da zna, da je ovo njegova kuća i da je uvek dobro došao“, dodao je Stanković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar