Evropa ima novog vladara.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Fudbaleri Real Madrida savladali su Liverpul sa 1:0 u finalu Lige šampiona. Strelac jedinog gola bio je Vinisijus u 59. minutu, ali je apsolutni heroj Tibo Kurtoa, koji je imao devet gotovo nemogućih odbrana.

PROČITAJTE JOŠ...

Utakmica je zbog haosa na ulazu kasnila čak 36 minuta, pa je umesto u 21.00 počela u 21.36

Liverpul je u prvim minutima meča pokazao da želi osvetu za poraz u finalu 2018. godine (3:1), pa su u susret ušli naoštreni da što pre dođu do gola. Real je uspevao da spreči ozbiljniju šansu sve do 16. minuta, kada je Tibo Kurtoa bio fantastičan i udarac Mohameda Salaha iz peterca odbio u polje. U narednih par minuta Salah je ponovo probao udarac sa desetak metara, no Kurtoa je bio dobro postavljen, u 19. minutu lopta je stigla do Trenta Aleksandra Arnolda koji je uputio snažan, ali neprecizan udarac.

U 21. minutu Sadio Mane je nakon lepog driblinga šutnuo, ali je Kurtoa još jednom bio briljantan i loptu nekako uspeo da preusmeri ka stativi.

Narednih 20 minuta nije bilo opasnosti pre nego što je Džordan Henderson odlično šutnuo, ali je lopta završila zamalo pored gola.

Real je za 45 minuta propustio da ugrozi Alisona Bekera, da bi u poslednjem minutu to zamalo pretvorili u 1:0. Nakon dugog pasa Karim Benzema je stigao do lopte, ali nije uspeo da se izbori za poziciju, uputio je povratni pas nakon čega je usledila gužva, lopta se ponovo odbila ka Francuzu koji je zatresao mrežu, ali je taj pogodak nakon par minuta većanja poništen nakon intervencije iz VAR sobe, iako je lopta do Benzeme stigla nakon što je njom igrao Fabinjo.

Ono što nije uspelo njemu jeste Vinisijusu, koji je centaršut Valverdea u 59. minutu veoma lepo sproveo u gol.

Napad je učinio svoje, red je bio na Tiba Kurtou da potvrdi da je najbolji golman sveta. U 64. minutu savršenom paradom je sprečio Salaha da izjednači, potom je četiri minuta kasnije još jednom sprečio gol Salaha, ovog puta sa peterca, da bi u 80. i 82. minutu sa još dve neverovatne odbrane zaustavio šuteve Dioga Žote i opet Salaha.

Na kraju, 1:0 i 14. titula prvaka Evrope za „kraljevski klub“, uz nestvarnu partiju Kurtoe koji je imao čak devet odbrana.

Liverpul – Real Madrid 0:1

(Vinisijus 59)

Stadion: Francuska (Sen Deni, Pariz); Sudija: Klemen Turpan

Liverpul: Alison, Aleksander Arnold, Konate, Van Djak, Robertson, Fabinjo, Henderson (od 77. Keita), Alkantara (od 77. Firmino), Dijaz (od 65. Žota), Mane, Salah

Real Madrid: Kurtoa, Karvahal, Militao, Alaba, Mendi, Kazemiro, Kros, Modrić (od 90+ Sebaljos), Valverde (od 86. Kamavinga), Vinisijus (od 90+. Rodrigo), Benzema

Liverpul - Real Madrid 0:1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare