Foto: Reuters/John Sibley/Guliver

Fudbaleri Liverpula su uoči treninga u ponedeljak poslali snažnu poruku u borbi protiv rasizma i to tako što su fotografisani na centru "Enfilda" kako kleče u znak podrške protestima, koji su usledili posle smrti Džordža Flojda.

Afroamerikanac Džordž Flojd je ubijen 25. maja u Mineapolisu od strane policajca Dereka Čovina koji mu je duže od osam minuta klečao na vratu.

PROČITAJTE JOŠ:

Protiv Čovina je podignuta optužnica, ali širom Amerike je usledio talas žestokih protesta tokom kojih je došlo i do sukoba protestanata sa pripadnicima policije.

Igrači lidera Premijer lige su želeli da klečećim stavom iskažu podršku protestima, a ispod fotografije koja je objavljena na profilu „crvenih“ stajala je poruka: „Jedinstvo je snaga“, uz haštag „Životi tamnoputih su bitni“.

Na ubistvo Flojda reagovale su brojne sportske ličnosti, a jedan od njih je i fudbaler Mančester junajteda Pol Pogba, koji je ispisao poruku na svom Instagram profilu.

„Tužan sam zbog Džordža i svih tamnoputih ljudi koji pate zbog rasizma SVAKOG DANA! Bilo da je reč o fudbalu, na poslu, u školi, BILO GDE! Ovo mora da stane jednom za svagda. Ne sutra ili prekosutra, mora da stane DANAS! Nasilnička dela rasizma se ne mogu više tolerisati. Ne mogu i neću da tolerišem, NEĆEMO TOLERISATI! Rasizam je neznanje, LJUBAV je inteligencija, STOP nasilju, STOP rasizmu“, poručio je Pogba.

Kada je reč o protestu u klečećem stavu, njega je prvi osmislio i iskazao bivši kvoterbek San Francisko Fortinajnersa, Kolin Kepernik.

On je 2016. godine protestovao na taj način protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti tokom izvođenja nacionalne himne. Od tada je taj potez postao simbol pokreta „Životi tamnoputih su bitni“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare