Foto: EPA

Čudno da čudnije ne može biti - recimo da bi tako mogle da se opišu okolnosti u najkvalitetnijim fudbalskim ligama sveta.

Lige petica privlače veliku pažnju, u njima igraju najbolji fudbaleri, čine ih najbogatiji klubovi i samim tim su svi događaji u vezi sa njima više nego zanimljivi.

PROČITAJTE JOŠ

Naročito početak nove sezone, po svemu drugačije od bilo koje prethodne zbog okolnosti koje nikada ranije nisu zadesile čovečanstvo.

Prethodna takmičarska godina je završena kako je završena, neke lige su prekinute bez nastavka, poput francuske Lige 1, dok su pojedine čekale na relaksiranje mera uvedenih zarad sprečavanja širenja koronavirusa kako bi se sve stvari rešile na terenu.

Fudbalski paradoksi i dalje traju, naročito na reprezentativnom nivou gde su istovremeno aktivne dve sezone u Ligi nacija, a tezi da se dešavaju presedani doprinose i izgledi tabela na startu novih sezona u ligama petica.

Pomenuta je francuska liga, jedina od elitnih u kojoj nije završena prethodna sezona, već je Pari Sen Žermen proglašen šampionom.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Taj klub je stigao i do finala Lige šampiona, takmičenja koje je okončano u svojevrsnom mehuru u Portugalu, ali nije uspeo da ostvari najveći uspeh u svojoj istoriji.

Zbog svega, tim je imao loš start nove sezone u Ligi 1 i posle sedam kola, iznenađujuće, ne nalazi se na prvom mestu.

Prebogati Parižani su drugoplasirani sa 15 osvojenih bodova i dva upisana poraza, što je iskoristio Lil i zaposeo čelnu poziciju sa dva boda više, što znači da je imao dva remija u prethodnom periodu.

Kasni završetak Lige šampiona je uticao i na formu moćnog Bajerna u domaćem prvenstvu, ekipe kojoj kao da je suđeno da bude prvak Nemačke iz godine u godinu.

Gotovo da je šokantan bio poraz minhenske ekipe u duelu sa Hofenhajmom, sa velikih 4:1, što je Bajernu bio prvi neuspeh u kalendarskoj godini u kojoj je stigao do titule i u Nemačkoj i u Evropi.

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Liderska pozicija tabele u Bundesligi posle četiri odigrana kola pripada ekipi Lajpciga, veoma zanimljivom timu koji nema poraz i za sada Bajernu „beži“ jedan poen.

Najveće nedaće tokom perioda pandemije preživela je Italija, država u kojoj je fudbal jedva nastavljen, a u novoj sezoni pojedini favoriti još ne mogu da se prilagode novim okolnostima.

S tim u vezi, posle četiri odigrana kola na prvom mestu tabele nisu ni Juventus, ni Lacio, ni Inter, ni Napoli, već Milan, klub koji je godinama tavorio u osrednjosti i nije uspevao ni da pomisli da bi mogao da postane šampion.

Tim trenera Stefana Piolija je predvođen legendarnim Zlatanom Ibrahimovićem, koji je ponovo bio jači od svega, u ovom slučaju od povrede i koronavirusa, za četiri kola ostvario sve četiri pobede uz samo jedan primljeni gol.

Takav rezultat je Milan doveo do prvog mesta, a potpuno spektakularan podatak je da se na drugoj poziciji nalazi Sasuolo, ekipa za koju nastupa srpski reprezentativac Filip Đuričić.

Foto: EPA-EFE/Serena Campanini

Nekadašnji omladinac Crvene zvezde je imao veliku ulogu u osvajanju deset bodova za svoj tim na četiri utakmice, u kojima Sasuolo ima tri pobede i jedan remi.

Više nego zanimljivo je u španskoj Primeri, gde su klubovi koji imaju srpske fudbalere dramatično uticali na stanje tabele posle šest odigranih mečeva nove sezone.

Porazi Reala i Barselone, od Kadisa za koji nastupa Filip Malbašić, odnosno Hetafea čiji dres nosi Nemanja Maksimović, odveli su velike favorite dalje od vrha tabele na kom sada gospodare dva iznenađujuća tima.

Jeste se Real Sosijedad pojačao Davidom Silvom, jeste i Viljareal godinama na ivici da se umeša u trku za vrh, ali gotovo da je bilo nezamislivo videti ih na deobi prvog mesta tabele.

Oba tima imaju po 11 bodova, po tri pobede, dva remija i jedan poraz, ali je klub iz San Sebastijana u prednosti zbog bolje gol-razlike i činjenice da je „žuta podmornica“ dala osam i primila osam pogodaka.

Foto: EPA-EFE/Angel Sanchez

Poslednji veliki šok u ligama petice dogodio se u Premijer ligi Engleske, gde je Lester 2016. godine osvojio šampionsku titulu, iako mu je uoči početka te sezone bio viđen u borbi za opstanak.

Posle pet mečeva u novoj sezoni lider tabele najpopularnijeg fudbalskog takmičenja sveta je Everton, ekipa koju sa klupe predvodi iskusni Karlo Ančeloti.

„Karamele“ imaju 13 bodova, četiri pobede i jedan remi, ali bi mogle da ostanu bez liderskog mesta ukoliko Aston Vila, trenutno drugoplasirana sa 12 bodova u zaostaloj utakmici pobedi Mančester siti, posrnulog favorita koji je na dalekom 11. mestu sa samo sedam bodova iz četiri utakmice.

Dakle, u narednom periodu nas očekuju velike zanimljivosti u ligama petica, favoriti će morati da se „čupaju“ i da popravljaju loše startove sezona, dok je na aktuelnim liderima da pokušaju da održe formu i ostanu u trci, što je duže moguće.

Možda nam aktuelne okolnosti i donesu novi Lester, ko zna?

Foto: EPA-EFE/Peter Byrne

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar