Foto: Starsport

Biće ovo zanimljivih 90 minuta...

Takmičenje u grupnoj fazi Lige nacija ulazi u završnicu, ostalo je još 90 minuta, pa je trenutak da prođemo kroz moguće rasplete pred poslednji sudijski zvižduk.

PROČITAJTE JOŠ

A divizija

Grupa A je donela u dobroj meri neočekivani rasplet. Francuska je pobedom nad Austrijom od 2:0 uspela da dođe nadomak opstanka, ali će, kako bi izbegli katastrofu, morati da dobiju i Dansku 25. septembra u Kopenhagenu.

Sa druge strane, Hrvatska ima takođe imperativ pobede, ali sasvim drugi motiv – tri boda znače i definitivno prvo mesto za vicešampiona sveta iz Rusije.

Svoju šansu iz prikrajka čekaju Danci, koji bi pobedom nad Francuskom i kiksom Hrvatske preuzeli prvo mesto, dok Austrija želi da se protiv „vatrenih“ zadrži u A diviziji.

U grupi 2 situacija je nešto jasnija – Španija će na „noge“ Portugalu u borbi za prvo mesto (remi i pobeda Portugalaca Ronalda i ekipu ostavljaju na čelu tabele), dok će Češka protiv Švajcarske na gostovanju pokušati da pobedom izbori opstanak.

U grupi 3 dve stvari su poznate – Engleska će napustiti društvo najboljih, dok će Nemačka ostati, ali bez plej-ofa. A u njega veliku priliku da ode ima Mađarska, koja će u Budimpešti dočekati Italijane. Kako imaju dva boda više u odnosu na „azure“, i remi Mađarsku vodi na završni turnir.

I za kraj A divizije, opet direktni dueli odlučuju i grupu 4. Holandija dočekuje Belgiju uz tri boda više, dok Vels sa istim zaostatkom dočekuje Poljsku. Velšanima je potrebno da savladaju Pojsku od koje imaju bolju gol-razliku, pa bi poravnanje po broju bodova značilo i opstanak.

B divizija

Foto: www.starsport.rs

Kada je u pitanju B divizija, u grupi 1 situacija je relativno čista – Ukrajina u Krakovu u Poljskoj dočekuje Škotsku u borbi za prvo mesto, Škotskoj remi donosi promociju, Ukrajincima je pobeda neophodna.

Sa druge strane, Jermenija će u Severnoj Irskoj pokušati da po drugi put savlada istog rivala kako bi ga preskočila na tabeli i opstala u B diviziji. Sve drugo Irsku ostavlja u drugom po rangu kvalitetu takmičenja.

U grupi 2 sve je poznato – Rusija je diskvalifikovana zbog rata u Ukrajini, Izrael ima pet bodova više od Islanda, te će Izraelci u A diviziju, a Island i Albanija i naredno izdanje provesti u B diviziji.

U grupi 3, Bosna i Hercegovina rasterećena zbog plasmana u A diviziju ide na megdan poslednjeplasiranoj Rumuniji, kojoj je potrebna ili pobeda uz remi Finske i Crne Gore, ili remi uz trijumf Crne Gore nad Fincima. U tom slučaju bi završili takmičenje ispred Finaca, koji bi se obreli u C diviziji. Pobeda Finske znači i opstanak, nevezano za ishod susreta u Rumuniji.

Grupa 4, u kojoj je i Srbija, sluti na uzbudljivih 90 minuta. U Oslu izabranici Dragana Stojkovića će pokušati da savladaju domaćina i preotmu prvo mesto (u Beogradu poraženi 1:0). Remi znači ostanak u B diviziji. U isto vreme, Šveđani će protiv Slovenije pokušati da pobedom izbore treće mesto, a „zmajčeke“ pošalju u rang ispod.

PROČITAJTE JOŠ

C divizija

Prva grupa C divizije već je odlučena – Turska će u borbu za trofej, Litvanija ispada, dok su Luksemburg i Farska Ostrva izborili opstanak.

Grupa 2 jedna je od najneizvesnijih – Grčka je prva, i to je jedino poznato. U poslednjem kolu odmeriće snage sa Severnom Irskom, koja ima pet bodova, koliko i Kipar, dok je tzv. Kosovo drugo sa šest bodova.

Pobede Kipra nad tzv. Kosovom i Irske nad Grčkom znače i pad tzv. Kosova na četvrto mesto i ispadanje. Kiprane u C diviziji ostavlja i remi uz poraz Severne Irske, a isto važi i u obrnutom slučaju.

I grupa 3 je rešena – Kazahstan ide u diviziju B, Belorusija u diviziju C, dok su Azerbejdžan i Slovačka „zakucani“ i ne mogu ni gore ni dole, kao i grupa 4, gde je Gruzija zauzela prvo mesto ispred Severne Makedonije, Bugarske i poslednjeplasiranog Gibraltara, koji će naredno izdanje provesti u D diviziji.

D divizija

U D diviziji situacija je je nešto komplikovanija – Letonija će grupu 1 završiti kao prva u slučaju osvojenog boda protiv Andore, dok Moldavija duel protiv Lihtenštajna dočekuje uz nadu da će Andora savladati Letonce, dok je Estonija već obezbedila prvo mesto grupe 2, te će ispred Malte i San Marina proći u C diviziju.

Utakmice poslednjeg, 6. kola su na programu od 25. do 27. septembra.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi i Marko Materaci sa „Boginjom“ u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare