Foto: EPA-EFE/PETER POWELL
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Lete milioni.

Prelazni rok u fudbalu uveliko traje, ali je širom Evrope viđen veliki broj bombastičnih transfera.

PROČITAJTE JOŠ...

I dok se za najvećeg „trošadžiju“ bore Bajern iz Minhena (117.5 miliona evra) i Mančester siti (108,75 miliona), odgovor na pitanje „ko je najviše zaradio“ je u neku ruku iznenađujuć.

Do kraja letnjeg perioda predviđenog za transfere ostalo je još manje od mesec i po dana (u većini evropskih liga traje do 1. septembra), pa je pravi trenutak da napravimo svojevrsni presek po pitanju zarada od transfera u dosadašnjem delu prelaznog roka.

A trenutni lider po tom paramestru je – Mančester siti.

„Građani“ su prodali četvroricu igrača – Rahim Sterling je otišao u Čelsi (56,20 miliona evra), Gabrijel Žezus u Arsenal (52,20 miliona), Pedro Poro će karijeru nastaviti u Sportingu iz Lisabona za 8,5 miliona evra, dok je od transfera Japanca Koa Itakure klub iz Mančestera zaradio tačno pet miliona evra.

Ukupno su „građani“ u kasu dobili 121,90 miliona evra.

Tik iza njih je Ajaks. Deset odlazaka „kopljanicima“ je donelo 107,87 miliona evra, a posebno „bombastični“ bili su transferi Lisandra Martineza u Mančester junajted (57,37 miliona) i Sebastijana Alea u Borusiju iz Dortmunda (31 milion), dok su od Bajerna za Rajana Gravenberča dobili 18,5 miliona. U poređenju sa njima prelazak golmana Dominika Kotarskog iz Holandije u hrvatsku Goricu za jedan milion deluje kao sića.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Lids je po periodu između dve sezone i kupovao i trošio, ali je ostao bez dve vodeće zvezde. Kalvin Filips je otišao u Mančester siti za 58,75 miliona evra, dok je Barselona za Rafinju platila 58 miliona, za 106,75 ukupnog dobitka.

Na četvrtom mestu po zaradi, ujedno i poslednja ekipa koja je u dosadašnjem toku prelaznog roka prebacila cifru od 100 miliona evra, jeste portugalska Benfika. Doduše, najviše zahvaljujući Liverpulu, koji je za Darvina Nunjeza dao 75 miliona. Brazilac Everton je otišao u Flamengo za 13,5 miliona, Žota je put Seltika otišao za 7,3 miliona, dolazak Gedsona Fernandesa Bešiktaš je platio šest miliona evra, a Monca je vezistu Pedra Pereiru platila dva i po miliona. Ukupno 105,3 miliona evra.

Darvin Nunjez, Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

Peti je Juventus sa 98,65 miliona (Matjis de Liht plaćen 67 miliona od Bajerna, Merih Demiral 20 od Atalante, preostali iznos dobijen je od prelaska Rolanda Madragore u Fjorentinu za 8,2 miliona evra, te Đakoma Vrionija za 3,45 miliona).

Zahvaljujući inkasiranih 80 miliona od transfera Oreljana Čuamenija u redove Reala iz Madrida, uz još sedam miliona koje su dobili za Strahinju Pavlovića, koji je prešao u Salcburg, te još pet od Torina za Pjetra Pelegrija i tri od Strazbura za Žan-Odesa Aholua, „kneževi“ su na 95 miliona,

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Strahinja Pavlović. Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Među deset timova koji su zaradili najviše novca u dosadašnjem toku prelaznog roka su i Liverpul sa 80,7 miliona, zatim Porto, koji je dobio 80 miliona, Salcburg sa 76,44 miliona, te Bajern iz Minhena sa 67,40 miliona evra.

Deset klubova koji su najviše zaradili u letnjem prelaznom roku (zarada je u milionima evra)

1. Mančester siti – 121,9

2. Ajaks – 107,87

3. Lids – 106,75

4. Benfika – 105,3

5. Juventus – 98,65

6. Monako – 95

7. Liverpul – 80,7

8. Porto – 80

9. Salcburg – 76,44

10. Bajern Minhen – 67,4

BONUS VIDEO Leo Mesi – od trnja do zvezda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram