Romelu Lukaku/Foto/EPA-EFE/ANDY RAIN

Letnji prelazni rok je u punom jeku, nekoliko "bombi" je odjeknulo, a iako nisu padali rekordi, brojni asovi promenili su sredinu za ogroman novac

Erling Holan, Darvin Nunjez, Matijas de Liht, Robert Levandovski su samo neke od zvezda čiji su prelasci obeležili ovo leto. Međutim, iako je Romelu Lukaku otišao na pozajmicu u Inter koja je milanskog gianta koštala osam miliona evra, u odnosu na zaradu koju su ostvarili godinu dana ranije, Lukaku je ipak broj jedan kada se stavi na gomilu novac za sve njegove transfere.

PROČITAJTE JOŠ

Zato je belgijski napadač najskuplji fudbaler u istoriji kada se sračunaju svi njegovi transferi tokom karijere. Na njega je do sada potrošeno 333 miliona evra.

Najveći deo platio je Čelsi pre godinu dana kada ga je iz Intera doveo za 113 miliona, dok je Mančester junajted za njega 2017. godine platio Evertonu 84,7 miliona evra. Inter je Belgijanca potom 2019. iz Engleske doveo za 74 miliona.

Zanimljivo je i da se Lukaku nikada nije zadržao u jednom klubu duže od tri sezone.

Još samo jedan igrač je u zbiru koštao više od 300 miliona, a u pitanju je Brazilac Nejmar.

On je za dva transfera u karijeri plaćen 310 miliona evra. Prvo ga je Barselona dovela iz Santosa za 88 miliona, a potom i za rekordnih 222 prodala PSŽ-u, u kojem igra od 2017. godine.

Posle njih na listi sledi Kristijano Ronaldo koji je za četiri promene klubova koštao 245 miliona evra. Sportnig ga je u Mančester junajted prodao za 19, dok su „crveni đavoli“ prodajom u Real Madrid zaradili 94. Kraljevski klub je prodao Ronalda Juventusu za 117 miliona evra, da bi ga Junajted vratio u svoje redove za svega 15 miliona evra.

Foto: AP Photo/Christophe Ena

Portugalac bi mogao da podigne ukupnu cifru ako bi se ostvarile najave o odlasku do kraja letnje pijace.

Već sledeći igrač na listi nije uspeo da prebacii cifru od 200 miliona evra, mada je Alvaro Morata čestim promenama uspeo da dođe do impresivnih 189 miliona. Najviše ga je platio Čelsi kada ga je za sumu od 66 miliona evra doveo iz Reala 2017. godine.

Filipe Kutinjo se smatra jednim od najvećih transfer promašaja u istoriji zbog činjenice da je igrao očajno u dresu Barselone, koja ga je iz Liverpula dovela za 135 miliona evra, dok je sa ostalim prelascima došao do cifre od 180,3 miliona.

Kilijan Mbape je skoro identičnu sumu uspeo da ostvari samo jednim transferom. Nakon što je zapalio ceo fudbalski svet u Monaku, usledio je transfer u PSŽ težak 180 miliona evra, a malo je falilo da ovog leta ode i u Real Madrid i time poveća ukupnu transfer vrednost.

Lista najskupljih fudbalera u zbiru svih transfera u karijeri

Romelu Lukaku 333

Nejmar 310

Kristijano Ronaldo 245

Alvaro Morata 189

Filipe Kutinjo 180,3

Kilijan Mbape 180

Anhel di Marija 179

Usman Dembele 175

Zlatan Ibrahimović 169,1

Antoan Grizman 160

*cifre su u milionima evra

Tik iza njega su Anhel di Marija, na kojeg je do sada potrišeno 179 miliona, i Usman Dembele za kojeg je dato 175. Rekord za Di Mariju je bio prelazak iz Mančester junajteda u Real za 75 miliona, dok je Barselona platila Dembelea čak 140 miliona Borusiji Dortmund, u transferu koji se i dalje smatra jednim od najvećih promašaja.

Listu od 10 najskupljih kompletiraju Zlatan Ibrahimović koji je ostvario nekoliko transfera u ukupnoj vrednosti od 169 miliona, od kojih se izdvaja prelazak iz Intera u Barselonu za 69, dok je za Antoana Grizmana u karijeri dato 160 miliona. Od toga najveći deo ide na transfer iz Atletika u Barselonu za 120 miliona evra.

BONUS VIDEO  Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram