Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Nisu baš svi ćutali zbog aktuelne situacije u evropskom fudbalu, mnoga zvučna i važna, legendarna imena, pokazala su revolt.

PROČITAJTE JOŠ

Ponedeljak je prošao u strepnji zbog budućnosti evropskog fudbala, prvo su se javljali svi koji nisu deo 12 superligaša, ali se onda i Jirgen Klop odvažio da nešto kaže.

On je pre dve godine rekao da se protivi Superligi, a sada se odvažio da isto kaže, iako je u nezahvalnoj poziciji kao menadžer Liverpula.

„Najvažniji deo kluba su navijači i tim. A mi treba da se postaramo da tome ništa ne stane na put. Razumem bes navijača zbog Superlige. Ne znam zašto je 12 klubova uradilo to. Ali, uvek je ‘dajte više utakmica, dajte više utakmica’. To je sve u vezi sa novcem i ništa više. Moj cilj je uvek da igram u Ligi šampiona. Sviđa mi se ideja da i Vest Hem recimo igra u tom takmičenju“, rekao je Klop.

Legendarni igrač Mančester sitija, sada ambasador kluba, Mika Ričards, rekao je da je ovo sramota.

„Razočaravajuće. Naravno da sam ambasador Mančester sitija i smejali smo se ovome kao vicu, ali kada morate da pričate ozbiljno, onda uzmete u obzir ono što se desilo u poslednja 24 sata, prva reč koja mi pada na pamet je – sramota. Nisam imao sve informacije i one su stizale svakog sata, drugačija priča“, kaže Ričards za BBC.

Premijer liga, UEFA, FIFA i druge organizacije ujedinile su se da bi sprečile formiranje ovako elitističkog takmičenja, a klubovima koji su se odmetnuli preti izbacivanje iz takmičenja.

„Prvo se pričalo da pokušavaju da odu iz Premijer lige, a onda ‘ne, nećemo da napustimo Premijer ligu, nego samo hoćemo drugačiju formu Lige šampiona’. Teško je to, više zbog toga odakle je Siti došao u istoriji, posebno skorijoj. Od Divizije 2 do Premijer lige. Zaslužili su pravo da budu ovde kroz naporan rad, podršku i verovanje, a ne na lakši način. A sad imaju dovoljno kuraži da pomisle da su bolji od svih ostalih“, rekao je Ričards.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Dejvid Bekam zauzeo je sličnu poziciju, a igrao je za tri od 12 osnivača lige, Junajted, Real i Milan.

„Ja sam neko ko voli fudbal, to je moj život otkad se sećam. Kao igrač, a sada i vlasnik, znam da naš sport nije ništa bez navijača. Potreban nam je fudbal za sve. Fudbal treba da bude pošten i takmičenja zasnovana na dostignućima. Ukoliko ne zaštitimo ove vrednosti, igra koju svi volimo je u opasnosti”, napisao je Bekam na Instagramu.

Erik Kantona je stao uz UEFA.

„Navijači su najvažniji, moraju se poštovati. Da li su ovi veliki klubovi pitali svoje navijače šta misle o ovoj ideji? Ne, i to je šteta”, rekao je Kantona u video snimku koji je objavio na svojim društvenim mrežama.

Iako je Bajern želja Superlige, Nemci se odriču, barem za sada, prilike da igraju u elitističkom takmičenju.

„Verujem da svi klubovi u Evropi treba solidarno da rade na tome da se troškovi, a posebno troškovi na ime plata igrača i provizije agenata, dovedu u ravan sa zaradama kako bi evropski fudbal bio racionalniji. Uvereni smo da trenutna struktura u svetu fudbala garantuje sigurne osnove. Bajern pozdravlja najavljene reforme Lige šampiona jer veruje da je to pravi korak ka daljem razvoju evropskog fudbala. Izmenjena grupna faza doprineće većim uzbuđenjima i emotivnom iskustvu koje donosi ovo takmičenje“, istakao je Rumenige za klupski sajt.

I Ser Aleks Ferguson je ogorčen, kao da se niz vodu pušta deo onoga što je i on gradio.

Foto: EPA/ROGER PARKER

„Everton troši 500 miliona funti za izgradnju novog stadiona sa ambicijom da igra Ligu šampiona. Navijači širom sveta vole ovakvo takmičenje kakvo jeste. U moje vreme, Junajted je igrao četiri finala Lige šampiona i uvek su to bile posebne večeri. Nisam siguran da li je Junajted umešan u ovo, jer nisam deo procesa donošenja odluka“, rekao je Ferguson za „Rojters“.

Oštriji je bio njegov kapiten.

„Četrdeset godina sam navijač Mančester Junajteda, celog svog života, ali sam zgranut. Zgranut sam Junajtedom i Liverpulom najviše. Liverpulom, klubom koji nikad neće ići sam, narodski klub… Mančester Junajted, pre 100 godina osnovan od strane radnika ovde… Moramo da se borimo s moćnicima iz vodećih šest klubova među kojima je i moj klub. Dvanaest meseci to ponavljam, tražim da se smanji trošenje, da se balansiraju računi, ovo što rade je čista pohlepa. Junajted i ostatak klubova velike šestorke koji su se prijavili za Superligu protiv ostatka Premijer lige trebalo bi da se srame, trebalo bi im oduzeti bodove, novčano ih kazniti. Ovo je kriminal. Ovo je kazneno delo protiv fudbalskih zaljubljenika. Dajte titulu Barnliju, ostavite Fulam u ligi, a izbacite Junajted i Liverpul i Arsenal. Budite pošteni. Oni žele međusobno igrati, a da ostatak Engleske gleda 14 preostalih klubova kako se takmiče u domaćoj ligi“, poentirao je Geri Nevil.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare